Ledoví piráti

Ledoví piráti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404435/bmid_ledovi-pirati-avM-404435.jpg 4 94 30

Příběh o nejrychlejších mořeplavcích Středozemního moře a pokladu netušené hodnoty Středomoří, léta Páně 828 Viking Alrik a jeho posádka se věnují zvláštnímu, ale výnosnému obchodu – dovážejí na svém drakaru z Etny do Ravenny náklady ledu. Ještě rychlejší než ledoví piráti je jejich pověst, která tak dorazí i k benátskému dóžeti. Vikingové od něho dostávají za úkol propašovat z Alexandrie ostatky svatého Marka a dopravit je do lagunových měst. Avšak sehnat světcovy relikvie je mnohem náročnější než dobývat led ze sopky.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Die Eispiraten , 2017


více info...

Přidat komentář

Wladimirski
29.12.2023 3 z 5

Taková jednoduchá, dobrodružná pohádka. Nejvíce mne zaujal doslov, který osvětlil historické podklady. Příběh mohl působit daleko realističtěji a věrohodněji, téma k tomu bylo.

HerrPilot
02.07.2023 3 z 5

Tuhle knížku jsem měl v merku tak dlouho, že moje osobní knihovna se mezitím stihla naučit italsky a odjet do USA na PuzoTour.
Až jednou se mi opět připomenula během mé procházky stránkami jistého internetového antikvariátu, z jehož názvu by byli bratři Čapkové odvaření, tak si říkám, proč tomu drakkaru nedát už konečně šanci...

A výsledný dojem je stejně rozporuplný jako nutnost přivolat záchranku. V komunitě amišů.
Z jedné strany atraktivní téma Vikingů na Středozemním moři, k tomu rané Benátky, Egypt bez žraločího suši z neukázněných ruských turistů a mise k ukradení ostatků křesťanského světce z rukou bezbožníků.
Na straně druhé takové vatovité zpracování. Mám za to, že autor musel excelovat v tanečních, neboť celou dobu jsem měl nutkavý pocit, jakoby tančil kolem a bál se tnout do živého. Jako kdyby se bál přidat do své knížky emoce. Zkrátka mi to připadalo tak sterilní, že bych to z fleku používal na operačním sále.
Větší emoce jsou snad jen na konci (a možná trochu i v prologu), ale všude jinde se jede tak nějak strojově. Netýkalo se to ovšem všeho, například popis večerů na moři nebo na majáku Faros (který byl jedním z antických divů světa) byl pěkný...

Kol a kolem jsem rád, že jsem to četl ve vlaku cestou do práce, protože přesně k tomu je tato kniha určená - k bezmyšlenkovitému pozření, při čtení doma by to asi bylo kapku horší. Ale v tom vlaku zabaví, ne že ne. Slavnostně tedy uděluji 3 severské, nikoliv ukradené *.


Jako dovětek je třeba pochválit mapku oblastí kolem Středozemního moře v 9. století n.l. a drakkaru na předsádkách, a pohanět velké množství chyb v překladu, jejichž koncentrace by i v základním školství vysloužila žákovi trest smrti rozstřílením.


pingu1
25.01.2023 2 z 5

Kniha se mi moc nelíbila, bohužel. Obálka krásná, námět zajímavý, ale bylo to nějaké takové celé místy přitažené za vlasy, nepravděpodobné, spíš pohádka než historický román... :-(

Vojla
13.03.2022 4 z 5

Poutavá kniha z dávných časů. Dobrodružný román se postavami, ke kterým si vytvoříte vztah.

petr_
06.11.2021 4 z 5

Autor si evidentně dovede nalézt zajímavá historická témata a je zřejmé, že taková, která popisují styčné plochy takových kultur, jako je kultura křesťanů a saracénů. V této knize se také (i když okrajově) zajímá o začátky vztahů mezi latinskými a byzantskými křesťany. Oblast středozemí, byla určitě místem, kde k ke konfliktům těchto kultur docházelo dlouhá století a vlastně dochází dodnes. A to platí o Alexandrii dvojnásob.

kuky921
10.07.2021 5 z 5

Moc pěkná knížka na cestování, jen pozor ať nezapomenete vystoupit . Příběh se na počátku pomaleji rozbíhá, ale pak už sviští. Děj má hlavu a patu. O dovozu ledu z Etny jsem vůbec netušila.

domihruzkova
07.07.2021 3 z 5

Kniha se mi docela líbila, ale čekala jsem více. Konec byl až moc rychlý, vše se zázračně vyřešilo a pohádky je konec...

Jackjelly
13.02.2021 3 z 5

Příjemné nenáročné oddechové čtení. Příběh vystavěný na základě několika víceméně ověřených historických informací, z nichž ta o ledu ze Sicilie coby obchodním artiklu mne celkem zaujala a budu muset zapátrat, jak moc je tohle reálná záležitost. A o Alexandrii si toho budu muset také nastudovat více, než jsou mé aktuální znalosti.
Hvězdička dolů za místy poněkud kostrbatý překlad, občas mě některá místa "tahala za uši" .

Anette99
22.01.2021 4 z 5

Pomalejší rozjezd, nemohla jsem se zpočátku úplně začíst. Ale potom se příběh pěkně rozeběhl. Bylo to dobrodružné, setkáme se s lidmi z různých raně středověkých národů, román se odehrává na historickém pozadí, kdo ví, zda se to tak (nebo podobně) opravdu nestalo.

Knihomolka223
26.11.2020 3 z 5

Nejprve jsem se nemohla začíst. Dobrý nápad, líbilo se mi, že každá kapitola byla z pohledu někoho jiného. Některé postavy byly ale docela průhledné, což knížce trochu obralo na čtivosti. Za mě dobré, ale četla jsem i lepší knížky.

maryska09
06.05.2020 4 z 5

Kniha má zajímavé téma, ale celkově mě moc nezaujala. Zřejmě za to mohly občas podivně formulované věty, za které může dost nepovedený překlad (Matylda rozžvýkala chléb a vložila zajatci masovou kaši do úst). Je to jedna z knih, které jsem přečetla a už se k nim nevrátím.

kalache
05.05.2020 4 z 5

...co by člověk neudělal pro dobrou zmrzlinu...

AlčaVaca
04.05.2020 5 z 5

Knihu jsem odkládala kvůli nízkému hodnocení, po přečtení ale zvedám procenta. Svižné, vtipné čtení. I když v knize chyběly stránky 161-192, s čímž jsem se ještě nesetkala :-)

Adapa
03.11.2019 3 z 5

Moje první setkání s Husemannem a asi poslední. Začnu nejdříve tím dobrým. Knížka má skvělý nápad, skvělý děj, skvělý potenciál. A neumí to využít.

Obrovskou slabinou je průhlednost postav. Od počátku víte, kdo má "temné myšlenky", "zrádné plány" nebo "čestné srdce". Někdy mi přišlo, že knížka je pro mládež a autor má potřebu několikrát na stránce zdůraznit, že některá osoba je ta hodná a některá ta zlá.

Knížce dost ubírá i překlad. Někdo zapomněl po překladateli to přečíst a opravit chyby ve stylu "zhlédl od Tvé misky nebo "měl dlouhé šedé vlasy a vlasy stejné barvy"... Přišlo mi, že překladatel do překladu chtěl dát také co nejvíce "zastaralých spisovných" slov, aby ukázal, že se to odehrává v dávných časech.

Několikrát jsem chtěl knížku odložit a už se k ní nevrátit. Ale říkal jsem si, že ji prostě musím dočíst. Příjemně překvapil konec. Kdo bude ve finále skutečně tím, z koho budou "ostatky sv. Marka" jsem nečekal ani v nejmenším. V tomto měl autor opravdu skvělý nápad.

gad
16.10.2019 5 z 5

V dobách, kdy se Benátky jmenovaly Rivo Alto a Středozemní moře Mare Nostrum, se na skutečném historickém pozadí rozjíždí příběh, který se mohl, ale také nemusel odehrát přesně takto. Velice hezké a příjemné čtení, kde nechybí historická fakta, trochu fikce, napětí i láska. Myslím, že si přečtu i autorovy předchozí knihy, které mne doposud tak nějak minuly.

cheegen
26.08.2019

Moc se mi to líbilo. Jsem rád, že někdo zabloudil do středověku a vytvořil pěkný dobrodružný příběh. Super zápletka. Prožívat osudy severského lodivoda a mořeplavců, na moři i souši. Intriky mocných. Sledovat jejích odhodlání a dobrodružství.

MirijamFrankl
16.06.2019 4 z 5

Nejprve mi dělalo trochu problém se začíst, ale neotřelý, líbivý nápad, poetický jazyk a pořádná dávka dobrodružství mě nakonec dostala. Upřímně se mi líbila i dějová linka Matyldy, jelikož dle mého nešlo o žádnou přeslazenou, jednoduchou romanci a závěr mě hodně překvapil.

orinka3
24.05.2019

Hvězdičky tentokrát žádné, knihu jsem nedokázala dočíst. Je to celé jaksi divné a málo pravděpodobné. Němci, až na výjimky, na tohle buňky nemají.

pavel9989
03.05.2019 5 z 5

Super čtení. příběh je velice zajímavý (i když někteří píší opak). Kniha mě zaujala více než Slon pro Karla, kterou jsem četl první.

hankapimi
03.04.2019 3 z 5

Popravdě musím říct, že jsem si představovala pod Ledovými piráty trošku jiné čtení.. Krásná obálka, zajímavé dávné období i putování Vikingů z lagunových měst do Alexandrie, leč příběh mi místy nějak "drhnul" a zdál se mi velmi nepravděpodobně vykonstruovaný a plný neuvěřitelných kotrmelců. Nicméně jsem se s Ledovými piráty poprala až do konce, ale svítání mne u čtení nezastihlo ani omylem....