Hraj & předstírej

Hraj & předstírej https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518763/bmid_hraj-predstirej-64c923f469b19.jpg 4 27 7

Láska ze Soho série

< 3. díl

V posledním díle trilogie z londýnského Soho sledujeme Briony, nadanou studentku herectví na prestižní královské akademii dramatických umění RADA, která trpí poruchou příjmu potravy, jak se seznámí a sblíží se spolužákem Sebastianem. Ten ovšem také nežije bezproblémový život. Trpí bipolární poruchou, která je příčinou toho, že opakuje ročník. Protože oba vyhráli konkurz na hlavní role v závěrečném představení Snu noci svatojánské, vzájemná přitažlivost a láska je při společném hraní spojí. Jejich psychické problémy však přinesou spoustu dramat, nedorozumění a míjení, která vypadají, že jejich vztah nenávratně ukončí. Ke šťastnému rozuzlení napomůže cvičení, které jim den před představením zadá režisér jejich představení místo generálky, a během něhož se sázka na pravdu a upřímnost ukáže být tou jedinou správnou cestou.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Play & Pretend , 2021


více info...

Přidat komentář

verdulos7977
05.02.2024 1 z 5

Je mi jasné, že jsou na světě mraky lidí s těmito problémy, ale věnovat tomu třičtvrtě knihy ?? Dobré je, že si vůbec nemusíte číst díly předtím . Já je nečetla a o nic jsem nepřišla Začátek jsem jedním dechem hltala, vlastně jsem se zase zasnila o tom, jak super chlapi jsou. Pak jsem se nějak prokousávala a nechtělo se mi číst Bylo to prostě pro mě nudné Dostala jsem ke konci a opět, jako snad u každé knihy, jsem si řekla WOW, proč?! Proč to udělal ?? Bože Záměr autorky byl jasný, aby se dostalo k lidem, jak se chovat. Jen mám pocit, že se to sem prostě vůbec nehodilo :(

Hatshepsut
20.01.2024 5 z 5

„Byla to smrt. Vybral jsem si život.“

Krásný velmi emotivní příběh. Jeden z takových, na který nezapomenete. Název výstižný a těžká témata v knize jsou opravdu skvěle zpracována. Nechci vůbec spoilerovat, takže určitě doporučuji přečíst. První dva díly byly dobré, ale tento je za mě nejlepší!

„Potkal jsi mě ve zvláštní fázi mého života.“
(Klub rváčů)


jana1874
19.01.2024 4 z 5

„Tak těsně spjato je mé srdce s tvým, že vlastně je jen srdcem jediným.“

Přiznávám, že jsem tady nečetla anotaci, knihu jsem měla na seznamu, protože jsem četla předchozí dva díly a chtěla jsem sérii dočíst, znát příběh Briony. Při přípravě obrázků na příspěvek jsem zjistila, že je dobře, že jsem anotaci nečetla. Dle mého toho o ději prozrazuje až moc.

Myslím, že tuhle sérii je lepší číst popořadě, minimálně tento díl číst až po Poznej & důvěřuj, jelikož tam se stalo pár věcí, na které navazuje děj tady. Kniha je vyprávěna z pohledu obou hlavních hrdinů a objevují se tady i postavy z minulých dílů.

Briony a Sebastian spolu hrají v divadelní hře jedny z hlavních rolí. Chemie mezi nimi, souznění – to vše se projeví skoro hned na začátku, přestože v tu chvíli se pořádně neznají, naopak jejich poslední setkání nedopadlo nejlépe. Při přípravě na role a zkoušení se ale postupně sbližují. Je tu několik replik z jejich nadcházejícího představení Snu noci svatojánské.

Oba trpí problémy, které velmi ovlivňují jejich život a přesto se to snaží před ostatními skrývat. Jsou si velmi podobní ve svém jednání. Je tu znát Brionin posun, jak se s tím vypořádává, přiznává postupně, co potřebuje. Sebastian má strach se svěřit, jak to má on, přestože sám je velmi chápavý, co se týče jejích problémů, myslí si, že ty jeho by neskousla a tak se snaží předstírat, že s ním nic není.

Kniha se dobře četla, je tu zmíněno několik vážných témat, které se můžou týkat kohokoliv. Také naznačeno, že bychom neměli soudit ostatní, nikdy nevíme, s čím se dotyčný vypořádává.

ElessaRiverbow
02.01.2024 5 z 5

Wow, tohle bylo vážně úžasné zakončení roku 2023. Představuji vám další romantickou „začínám-od-posledního-dílu“ sérii, která mě naprosto učarovala. Autorka píše vážně skvěle, je to čtivé od začátku do konce a popis emocí je prostě úžasný, takže máte pocit že vše prožíváte s postavami. Navíc na začátku každé kapitoly je název písničky (nebo kousek textu), takže jsem si ke čtení mohla poskládat i playlist. Oba hlavní hrdiny jsem si zamilovala po pár stranách, ostatní postavy jsou taky moc fajn. Je sice pravda, že mě trošičku vytočilo, že Sebastian neřekl Briony o své nemoci dříve, ale na druhou stanu ho chápu. Posledních zhruba sto stran jsem probrečela a ještě dlouho po přečtení jsem všechny ty emoce rozdýchávala. Do předchozích dílů se rozhodně pustím.

Léňa2510
13.12.2023 5 z 5

Tahle kniha, tenhle příběh me chytil za srdce. Myslím že si dam chvilku pauzu a nad vším se zamyslim....

Ešína
04.12.2023 5 z 5

Opravdu silný a hluboký příběh, který vás chytne a nepustí. Za mě to nebyla jen oddechovka ale nutilo mě to zapřemýšlet. Kniha mě chytla za srdce a jen tak na ní asi nezapomenu, což se mi u tohoto žánru často nestává.

monika0181
29.11.2023 5 z 5

Hrej a předstírej ... přesně to je obsah knihy. Tvař se, jako že se vůbec nic neděje a ty nemáš pocit, že je vlastní život ve srač*** To by bylo velmi stručné a drsné shrnutí. Příběhy autorky mají opravdovou hloubku, Briony, která trpí poruchou příjmu potravy a Sebastian, který má bipolární poruchu. Ani s menšími kostlivci se nechceme svěřovat, natož s takovouto informací.

Asi v hodnocení budou námitky, že se oba hrdinové celou knihu plácají v pocitech a dlouho to nikam nevede. Já k tomu mám naprosto jiný přístup. Bolesti a nemoci duše považuji za ty nejzásadnější, které nás mohou potkat a jsem přesvědčena, že každý, kdo si tím prochází, by si rád vzal antibiotika a měl za týden vyřešeno. Jenže tak to prostě není. Příběh nás uvádí do života dvou lidí, kterým život nerozdal ty nejlepší karty. Víc je popisován do hloubky myšlenek za mě z pohledu Briony.
Nicméně dává nám nahlédnout do myšlenek člověka, který má takové potíže a co nám hlava dělá, jak nás nutí uvažovat a jak bojovat s tím, co víte, že tak není a jak moc sil vás stojí podlehnout/nepodlehnout další atace, kterou vám myšlenky, emoce přichystají. Moc oceňuji, jak jsou knihy autorky psány, vždy nás dokáže dostat přímo do problému, potíží, co postavu v příběhu trápí. Píše naprosto uvěřitelně, věrně, lidsky. Máte možnost nahlédnout do života lidí, které trápí psychické potíže. I když pro nás "zdravé" těžko některé věci uchopitelné, proč na takové drobnosti reagují s takovou intenzitou ... a přesně o tom to je. Přiblížit si své životy a mít pochopení. Bez pochopení a pomoci se může člověk dostat za hranu sebereflexe, kdy už ani o pomoc není schopen požádat.

Rozhodně to není oddechovka, na kterou zítra zapomenete. Možná vás ani tak vážné téma nebude bavit a přesto jsem přesvědčená o tom, že ta kniha je v dnešní době nesmírně důležitá. V době po kovidu a v ekonomické krizi, kdy spousta lidí trpí a trápí se různými psychickými problémy, kdy si nechtějí přiznat, že pomoc potřebují pomoc a nebo o ní nemají sílu požádat, má kniha a její téma velkou důležitost. Bohužel také v ní vidíme, jak lze vše úspěšně velmi dlouho tajit (hrát a předstírat, že je vše ok) a proto si myslím, že je důležité si ji přečíst, abychom pochopili i ty jemné náznaky, kdy tonoucí se stébla chytá.

Asi beru hodnocení knihy hodně vážně, ale já opravdu popisované potíže vnímám a kniha se mě hodně dotkla a pronikla mi myšlenkami až do srdce.

Příběh je krásné čtení, i když s velmi silným tématem, plný rozrůstající se lásky, citu, důvěry. Kdyby byl pravdivý, přála bych hrdinům, aby své démony společně zvládli a jejich citlivý, důvěrný, láskyplný vztah jim přetrval.

Štítky knihy

anorexie romantika

Autorovy další knížky

Nena Tramountani
německá, 1995
2022  77%Leť & zapomeň
2023  79%Poznej & důvěřuj
2023  85%Hraj & předstírej

Kniha Hraj & předstírej je v

Právě čtených3x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce114x
Chystám se číst62x
Chci si koupit19x
dalších seznamech3x