Leť & zapomeň

Leť & zapomeň https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496922/bmid_let-a-zapomen-tAF-496922.jpg 4 134 28

Láska ze Soho série

1. díl >

S Liv se rozešel přítel a ona nyní zůstala bez bydlení. Má si co nejdříve najít nový byt a odstěhovat se. Když téhož dne přijde i o práci v univerzitních novinách Newsflash, rozpláče se na záchodě v knihovně. Přistihne ji tam Matylda, dívka v jejím věku, které se Liv svěří se svým špatným dnem. Matylda se stane její záchranou, protože náhodou se svou spolubydlící hledají někoho do sdíleného bytu. Řekne jí i o prokletí pokoje, který se pronajímá, a o protivném spolubydlícím, který se vyspí s každou sukní. Ale Liv je to jedno, protože nemá jinou možnost. Když se však seznámí s novým spolubydlícím, vyrazí jí to dech. Není to jen nějaký sukničkář, ale Liviina spřízněná duše – její nejlepší přítel – láska jejího života. Noah, který před třemi lety beze slova odešel, když zemřel její bratr a ona ho tolik potřebovala. Noah je proti tomu, aby se nastěhovala, stejně jako je šéfredaktorka novin rozhodnutá s Liv v práci skoncovat... Celou spletitou situaci nakonec řeší Livin článek s názvem „Jak jsem změnila fuckboye“.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Fly & Forget , 2021


více info...

Přidat komentář

petraLI
26.03.2024 3 z 5

Z knihy mám smíšené pocity. Moc se toho nedělo, žádná zápletka, žádný náboj. Autorka to brala docela hopem a hodně okrajově. Noah byl na můj vkus až příliš citlivý, Liv byla zvláštní od samého začátku. Co se mi líbilo, tak určitě postava Anthonyho a holek. Taky bych si něco víc přečetla o Rilyem, to mě docela zajímalo. Takže knihu nehodnotím moc dobře, ale uvidíme u dalšího dílu.

Zuzíček77
10.03.2024 4 z 5

Máme tady Liv se kterou se život moc nemazlí a vše se jí rozpadá. Dále tu máme Noaha který byl před třemi lety spřízněnou duší Liv ale pak odešel. Spojuje je tragická událost a osud tomu chce aby na sebe opět narazily. Moc hezky napsaný příběh, kniha se četla úplně sama. Všechny postavy se mi moc líbí, hlavně se mi zalíbila Matylda, která se Liv hned snaží pomoci i když ji nezná. Když jsem knihu četla, zaskočilo mě jak lehce s ní sdílím emoce, které oni právě prožívají. Na knihu jsem narazila náhodou a jsem ráda, že se ke mě dostala. Kniha je ze série tak jsem zvědavá jestli se ke mě dostanou i ty další.


Ála1968
18.02.2024 4 z 5

Krásný příběh,i když místy jsem se v něm ztrácela.Trochu podobný něčemu, co už jsem někdy četla,ale celkem se povedl.

anovy64
09.01.2024 3 z 5

Kdyby mi bylo dvacet, tak budu z knihy nadšená a hned si přečtu další díly. Jelikož však patřím už ke generaci "sátiletých", tak mi kniha připadala tuctová.

Hypatia1010
30.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Zpočátku jsem si myslela, že to bude jen další oddechovka s příběhem ze studentského prostředí. A svým způsobem to tak i bylo, ale nejedná se o žádný tuctový příběh, kdy k sobě dřívější nejlepší přátelé po delším odloučení znovu nacházejí cestu. Noah se v první řadě jevil spíš jako negativní postava, rozhodně ze začátku, ale současně bylo hned zjevné, že je obtěžkán nějakým tajemstvím, které ho stále sžírá a nutí se chovat jako s prominutím hajzlík a trochu jako debil. Svým chováním ubližuje nejen sobě, ale hlavně všem kolem. To mi zrovna na ideálního partnera nesedí.
Styl psaní a příběh sám o sobě mi připomínal dílo Jennifer L. Armentrout a její sérii "Jako led". Noaha trápí pocit viny za smrt Livina bratra, navíc má docela rozháranou duši umělce a nad vším až příliš přemýšlí. Aby alespoň na chvíli unikl svým pocitům a myšlenkám uchyluje se k sexu bez citu, alkoholu a občas také drogám. Po návratu Liv do jeho života se to ještě zhorší. Nebýt kamaráda Anthonyho, nejspíš by sám sebe už dávno zničil. Liv v něm přes veškeré jeho snahy stále vidí svou spřízněnou duši a chce ho zpátky ve svém životě. Navíc si rychle uvědomí, že její city k Noahovi jsou silnější než kdy dřív. Ale současně má poslední šanci, jak se nenechat vyhodit z redakce univerzitního časopisu a to znamená, že musí napsat článek, který se příčí její povaze i přesvědčení. A ten článek má být o Noahovi.
Vztah Liv a Noaha je po celou dobu plný zvratů a napětí, takže se čtenář nemá moc šanci nudit. Jen ten konec mi připadal takový nedotažený, nebo spíš málo propracovaný a rychlý. Ale četbu příběhu jsem si celkem užívala a těším se na další díly - hlavně na díl s Matyldou (tak doufám, že nebudu zklamaná).

"Lidi nemůžeš zachránit, můžeš je jen milovat a držet je za ruku, když se snaží zachránit sami sebe."

TerryDee
10.10.2023 5 z 5

Na německé autorky nedám dopustit. Vždy mě zajímá, s jakým příběhem přijdou a zda mě to osloví a chytne.

Četla jsem na tuhle knihu převážně smíšené reakce. Ale tímhle se nenechávám ovlivnit. A jsem ráda, že jsem se řídila svým úsudkem. Protože tohle mi sedlo. Takže jsem knihu slupla během chvíle.

Jak Liv, tak Noah mají své démony z minulosti, kteří je svým způsobem ovlivňují. Dříve byli nejlepšími kamarády, kteří k sobě něco cítili, ale báli se to říct nahlas. A když se stala ta věc s Ryleim, vše nabralo na jiných obrátkách. Noah odřízl Liv ze svého života, a ta se musela naučit jak žít bez něho. Po třech letech se shodou okolností dostává na společné bydlení, kde je i Noah. A tím se otevírá znovu jejich příběh. Nastává pomalé sbližování a objevování starých citů, které jsou možná ještě silnější, než předtím.

Celkově jsem si oblíbila partu ze Soho - Matyldu a Briony. I když je pravda, že Matylda je teda číslo. A jsem zvědavá, jaký bude její příběh. A především se těším na zápletku jménem Anthony.

Knihomolka_176
05.10.2023 3 z 5

Tenhle příběh byl jedním slovem milý. Hlavní hrdinové byli fajn, ale nijak zvlášť mi k srdci nepřirostli. Zápletka nebyla ničím zajímavá, konec jako u všech knížek tohohle žánru předvídatelný, ale to mně osobně nijak nevadí.
Dřív bych asi hodnotila lépe, ale od doby, co čtu Colleen Hoover, mám o dost vyšší nároky než dřív.

Ereniss
28.09.2023 2 z 5

Kniha mě moc nezaujala. Myslím, že za měsíc nebudu vědět, o čem byla.

Ella161
21.08.2023 4 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila úplnou náhodou. Především mě zaujala obálka, ale samozřejmě jsem jí objevila kvůli tomu, že na ní byla sleva u KD. Za což jsem fakt ráda, protože autorka rozhodně upoutala mojí pozornost. Píše opravdu čtivě a reálně. Do celého toho příběhu jsem se natolik vžila, že jsem měla pocit, že jsem tam s nimi.

Všechny postavy jsem si fakt oblíbila. Bylo mi hned jasné, že každá z holek bude mít svůj vlastní příběh, což je jen dobře, protože i jejich příběh mě zajímá. Hlavně tedy Matyldy, kterou jsem si opravdu oblíbila. Nejspíš proto, že mi tak trochu připomínala mě. Co se názorů na kluky týče a tak. Takže jo, po dočtení téhle knihy jsem si musela hned objednat Matyldy příběh. Ale zpátky k Liv a Noahovi.

Jejich příběh byl celkem komplikovaný. Bylo to jak na horské dráze, hlavně v Noahově případě. Ale vlastně jsem se mu ani moc nedivila, protože si vyčítal něco, co vůbec nebyla jeho chyba. Považoval se za toho špatného. Byl přesvědčený, že si nezaslouží být šťastný, jenže to se zatraceně mýlil. A byla jsem ráda, když mu to Liv dokázala. Občas měl i špatné chvíle, kdy to chtěl všechno vzdát a tahle část se mi nečetla vůbec dobře. Tu bolest jsem prožívala s ním a byla jsem ráda, že se nakonec dokázal oprostit od minulosti. Řekla bych, že s Liv se k sobě fakt hodili. Sice to mezi nimi bylo všechno takové zrychlené a vlastně tam v jejich vztahu nedošlo ani k nějakému pomalému vývoji, ale to bylo nejspíš proto, že už se znali z minulosti. Tudíž se nepotřebovali nějak poznávat, protože se znali až moc dobře.

Já si je do svého srdce pustila, stejně jako jejich kamarády, na jejichž příběh se též moc těším. A už teď bych mohla říct, že jsem si nejspíš oblíbila novou autorku a budu se těšit na každou její další knihu, která se u nás vydá.

mischa5364
12.07.2023 4 z 5

Ig starmanka_cte

V prvním díle trilogie Láska ze Soho se seznamujeme s Liv. Hned na začátku se seznamujeme s jejím ne moc povedeným životem. Přítel jí poslal k vodě. Ve školních novinách to vypadá, že dostane vyhazovat. No prostě na prd. Ovšem díky Matyldě ji svitne naděje. To ovšem neví, že jeden ze spolubydlících je Noah. Láska jejího života. A taky pěkný zrádce. A tady dostává kniha pořádný spád. Kniha je psané z pohledu obou aktérů. Miluju kapitoly Noaha a jeho Světa.
Zápletka je taky úžasná až mi slza ukápla jen mi tam něco chybělo. Možná ten konec byl moc rychlý? Možná víc nějaké akce ?

No uvidíme co nám přinese druhý díl, který vypráví o Matyldě a Antonym.

jana1874
30.06.2023 5 z 5

Moc se mi líbily všechny postavy v knize - hlavní postavy, spolubydlící, přátelé. Tenhle díl mě navnadil na druhý díl

luzajickova
16.06.2023 4 z 5

Příběh byl krásný, ale bohužel jsem očekávala víc. Ten konec mi přišel odfláknutý alespoň mě se nelíbil, byla jsem zklamaná. Přála bych si, aby byl příběh delší a propracovanější. Noah a Liv byli úžasní, snažili se být oporou navzájem, i když to Noah neměl lehké a Liv se bála, že se z Noaha stane její bratr a skončí jako Riley. Josh mě mile překvapil, byla jsem ráda za to, jak se zachoval. Nechtělo se mi věřit, že by to byl hajzlík a zlý člověk, jen toho prostě už měl dost a tím pádem nakopl i Liv a díky němu se zrodilo pokračování příběhu Noah Liv. Matylda a Bry byli úžasné, jak se k Liv zachovali, aniž by ji dříve znali. Tony byl skvělý kamarád Noaha, líbilo se mi, jak se podporovali a pomáhali si navzájem. Jen jsem Tonyho trochu nepochopila v jedné věci, kterou tu samozřejmě nebudu psát, abych něco nevyzradila. Článek vyšel perfektně, jak se dalo čekat, až mě z toho naskočila husina, když jsem to četla. Moc krásně napsané, ani mě nepřekvapil důvod, proč se Noah zdejchl, tak nějak mi to potom všechno došlo ještě dřív, než jsem se dostala k důvodu. Leť a Zapomeň no to souhlasí. Zapomeneme na minulost a budeme se soustředit na budoucnost.

MilackovaN
10.06.2023 5 z 5

Kdybych věděla, jak dobrá knížka to je, tak bych si ji přečetla už dávno. Takhle jsem ji stále podvědomě odsouvala a dávala přednost jiným. Liv i Noah byli sympatičtí, a líbila se mi ta chemie mezi nimi. Těším se, co přinese pokračování s Matyldou a Tonym.

tereza9371
05.06.2023 4 z 5

Máme tady další německou spisovatelku a ani tentokrát se zklamání nekonalo.

Asi bylo na vině moje momentální rozpoložení, ale kniha na mě působila depresivně. Paradoxně se četla úplně sama.

Romantický a zároveň smutný příběh, který se točí kolem dvou bývalých přátel. Obsahuje vtipné situace, sladké okamžiky, ale i ztrátu blízkého člověka a snahu vyrovnat se se svým strachem a obavami a nechybí ani staré známé tajemství.

Liv a Noah. Dva nerozluční kamarádi, dvě spřízněné duše - to skončilo před třemi lety. A v těchto záblescích minulosti jsem je měla nejradši.
Teď Liv nenávidí Noaha, protože ji bez vysvětlení opustil a Noah nenávidí Liv, protože je pro něj nedosažitelná.

Minulost se střetává s přítomností a oba se s tím perou po svým. Nevadila mi naivita Liv ani nerozhodnost Noaha. Co mě ale štvalo, byly jejich obraty. Všechno začíná být sluníčkový - CVAK - jsme zpátky na začátku. A znovu...

Za zmínku rozhodně stojí Matylda, jedna ze spolubydlících. Ta holka s prořízlou pusou byla skvělá. Měla tu správnou jiskru a nebylo vůbec těžké si ji zamilovat.

Přestože se mi kniha líbila a vůbec by mi nevadilo se k ní vrátit, víc se těším na druhý díl, ve kterém bude figurovat zmiňovaná Matylda.

IG: vesnicka_knihomolka

petusska01
27.05.2023 3 z 5

Olívia a Noah. Tam sa toho dialo celkom dosť. Obaja sa vyrovnávali s bolesťou, obaja využívali na to nie veľmi dobré stratégie. Musím sa priznať, že mi neboli až tak veľmi blízky, nevedela som si ich obľúbiť. Skôr ma zaujala Matilda a Anthony, ktorí tam mali celkom veľký priestor a dôležitú úlohu pri zbližovaní týchto dvoch. Co sa týka tohto príbehu, Railey teda od začiatku až dokonca bol "padouch" príbehu aj keď chápem, že ich to takto zasiahlo, niekedy to čo tam Noah vystrájal bolo zvláštne. Liv a jej zápletka bola viac menej očakávaná aj jej rozuzlenie. Bol to taký akoby bežný romantický príbeh naj kamarátov s kvapkou bolesti, kopou nedorozumení a nevyriešených tajomstiev. Príjemné aj emocionálne. Mňa osobne to až tak veľmi nenadchlo, v určitých chvíľach mi to prišlo až nudné ale úplne rozumiem, že toto si určite nájde spokojnych čitateľov. Vyskúšam ďalší diel:)

Dela90
10.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Olivie má den blbec, rozejde se s ní přítel, málem i vyhodí z redakce a taky přišla o bydlení. Když ji na dámských toaletách osloví dívka, jménem Matylda její život se začne ubírat tím lepším a správným směrem. Ze společného bydlení nakonec vzejde něco čemu se říká náhoda. Protože její spolubydlící je zároveň její nejlepší kamarád, po kterém se slehla zem. Oba dva mají společnou minulost, dokážou překonat své démony?

Wow. Tahle kniha mě velmi mile překvapila. Když jsem totiž četla její anotaci, tak jsem si říkala, že to bude něco ve stylu vtipné romance a mně tyhle romance moc neberou, až na výjimky. Proto jsem se knížce tak dlouho vyhýbala. Ale nebyl důvod.
Leť & zapomeň je krásný, osvěžující a silný příběh, který si určitě zamilujete.

Dva lidi, které pojí společná minulost, kteří od sebe byli odtrženi. Mají démony z minulosti a pak je náhoda svede po letech dohromady a můžou svůj příběh začít psát znovu.

Ke všemu jsou tu ještě spolubydlící Matylda a Briony, které Liv ukáží pravou podstatu skutečného přátelství.

Slovní přestřelky mezi Liv a Noahem, tam mi dost často cukaly koutky.
Nenechám se odehnat tvou pitomou fasádou kreténa.

Líbilo se mi, jak Noah zahadzuje masku kreténa a stává se z něj ten muž z dřívejška.
Kterého nám autorka v retrospektive představuje v útržcích. Musím dodat, že to byly opravdu krásné výlety do minulosti.

Ovšem nebyly to jen krásné a humorné momenty, byly tu i smutky, strach a bolest, u kterých mi doslova pukalo srdce. Ztráta blízké osoby, je něco s čím se člověk těžko vyrovnává o to víc, když Vás ještě sžírají výčitky svědomí.

Příběh je psaný z pohledu Liv i Noaha - miluju tenhle typ knížek!
Navíc má kniha nádhernou obálku.
Hrozně moc se těším na druhý díl!

Uprostřed knih jsme se našli. Uprostřed všech slov jsme přepsali náš příběh.

Terka18
18.04.2023 5 z 5

Hezký romantický příběh, ovšem i s bolestí, která se musela překonat s strávit. Příběh mi přišel vyloženě ze života. A občas mi připomínal i ten můj. Knihu jsem si užila, slza ukápla a jsem rada za ten krásný konec.

Miška935
11.03.2023 5 z 5

Já jsem s knihou naprosto spokojena, příběh byl romanticky, ale i smutný.

Ešína
06.02.2023 5 z 5

Krásný, romantický i smutný příběh, ve kterém se skrývá víc, než se na první pohled zdá. Jsem ráda, že to není jen o zamilování dvou lidí ale i o ztrátě se kterou je někdy opravdu těžké se vyrovnat. Občas jsem se pozastavila nad chováním hlavních postav ale i tak se mi kniha opravdu líbila. Těším se na další díly.

Vknihách
19.01.2023

Česko-slovenské čitateľky môžu len ďakovať, že NAŠE NAKLADATELSTVÍ v edícii Red siaha stále častejšie po nemeckých autorkách. Sú to fakt šikovné a talentované baby a nachádzam medzi nimi svoje srdcovky.
Hneď na úvod poviem, že aj keď knihe nedám plný počet bodov, určite stojí za prečítanie. Ja som si príbeh Liv a Noaha užila. Dočítala som včera po pár hodinách(samozrejme, nečítala som v kuse, to sa pri deťoch ani nedá). Tramountani sa číta ľahko, jej zápletky síce neohúria, ale s témou, ktorú si pre svoj pilotný príbeh série zvolila, si poradila dobre. Liv a Noah sa po dlhoročnom priateľstve odlúčia na tri roky. Noah sa uzavrie pred svetom, žije život fuckboy-a, je na svoje okolie fakt nepríjemný. Liv si dvojnásobnú stratu( najlepšieho priateľa a brata) lieči pri dobrákovi Joshovi. Podľa mňa až taký dobrák nebol, ale ok. Príbeh sa začína v momente, kedy sa Josh z Liv rozíde, požiada ju, aby sa z jeho bytu vysťahovala a aby toho nebolo málo, v školských novinách dostane padáka. Je to to najhoršie alebo najlepšie, čo sa jej mohlo stať? To si prečítajte v tejto knihe.
Okrem svojho obnoveného vzťahu Liv a Noaha sa toho v knihe nič zásadné nedeje. Zaujímavý je projekt na záchranu Livinej práce v novinách, aj keď dopredu vieme ako to dopadne(aj filmov je nespočet na tému zmena fuckboy-a na poslušného chlapíka vo vzťahu). Tiež smrť Riley-ho… presne to som si myslela. Čiže opäť nič šokujúce. Mihajú sa tu postavy spolubývajúcich Matyldy a Briony. Aj tieto postavy si užijú svoju slávu v ďalších pokračovaniach série a myslím, že ich životy, osudy a lásky budú o kus lepšie ako príbeh Liv. Nieže by bol zlý, ale Matyldu aj Bri som si obľúbila od prvého momentu, kdežto k Olívii som si cestičku k sympatiám musela hľadať.
Ak vás až tak nenadchlo, ako kniha bavila mňa (ako oddychovka fakt skvelá), tak minimálne kvôli obálke by ste si knihu mohli kúpiť XD

Autorovy další knížky

Nena Tramountani
německá, 1995
2022  77%Leť & zapomeň
2023  79%Poznej & důvěřuj
2023  85%Hraj & předstírej

Kniha Leť & zapomeň je v

Právě čtených3x
Přečtených164x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce188x
Chystám se číst175x
Chci si koupit24x
dalších seznamech5x