Láska je věčná, dokud trvá

Láska je věčná, dokud trvá https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300833/bmid_laska-je-vecna-dokud-trva-fQN-300833.jpg 3 32 11

Láska „běží, umírá, znovu se rodí, povznáší, snižuje, pozvedá nebo ničí, bez ustání přeskakuje z jedné bytosti na druhou, okolo zeměkoule“. Amina, mladičká dívka ze severního Mali, musí velice ztloustnout, aby se vůbec mohla provdat. Své manželské štěstí nakonec najde jako čtvrtá žena starého imáma, který si ji velice zamiluje – natolik, že jí dovolí i to, co v tradiční islámské rodině dovoleno není. Amina se vzdělává, účastní rozhovorů s muži – harmonie ovšem trvá jen do chvíle, než do života imámovy rodiny vtrhne krutost v podobě tlupy islámských fanatiků. Amina pak štafetu lásky a milostných vztahů předává do Evropy, Asie, Ameriky... V Himmlerově kuchařce čtenáře jeden příběh provázel bezmála celým 20. stoletím; v této knize (s poněkud potměšilým názvem Láska je věčná, dokud trvá) naopak mnoho příběhů oběhne téměř celou planetu Zemi a nakonec se poněkud nečekaně propojí v souvislý kruh osudů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

L'amour est éternel tant qu'il dure , 2014


více info...

Přidat komentář

Iwets
03.09.2022 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře, děj plyne rychle až skončí překvapivým koncem. Obsah ale bohužel není nic světoborného, lásku autor vnímá jen ve spojitosti se sexem a s nadmírou promiskuitních lidí, kteří se spouští s kýmkoliv a kdekoliv ať jsou zadaní nebo svobodní. Z některých úseků jsem byla i dost znechucená. Sumasumárum se hodnotí vážně špatně, a tak se schovávám za průměr tří hvězd.

Allla9
07.02.2020 3 z 5

Spousta milostných příběhů a lásky v mnoha podobách.


greetchen
04.01.2019 3 z 5

Po "kuchařce" a "trhačce" jsem čekala zase podobný mustr knihy, ale tohle je tedy úplně jiný šálek. Opět jde o pořádný propletenec, tentokrát jde o vícero postav, které se potkávají a originálně předávají linii příběhu dál a dál. Většina z nich se objeví jen na krátkou, takže v hlavě nevzniká nrepřehledný galimatyáš figur. Nemá to takové kouzlo jako předchozí autorovy tituly, ale členitá struktura nijak nenudí, čte se příjemně.

Rušivě ovšem působí nadmíra erotiky ve své nejsyrovější podobě. Ne že by mě od dočtení knihy úplně odradila (jako je to znát z jiných komentářů), ale přišla mi zbytečná, často pro tok příběhu nijak zásadně podstatná a v takovém množství pak až trapně vyznívající.

Janadvorackova
10.12.2018 1 z 5

Jedna velká nuda plná sexu, který je ale také nudný.

Začátek super - kulturní nářez jako blázen. Muslimové sem a Křesťani tam. Příběhy se vaří v kotli běhu světa, fakt hustý. Ochutnáte rádi i ty blbé kecy o zakázaných věcech pro ženy a skupiny. Zamyslíte se nad použitelností mrkve k masturbaci, i když ten salát z ní pak už není nic moc.

Abyste pochopili, příběh začíná vztahem dvojice, který se z nějakých důvodů rozpadne. To má ještě děj, i smutný kontext života komunit na černém kontinentu.

O deset let později: hrdinka si najde někoho jiného. Pak si najde ještě někoho, s nímž čeká dítě. Pak si on najde jinou slečnu. A pak se vztahová linka odvíjí furt dál a dál. A lidé se potkávají a souloží spolu kde se dá a jak se jim zrovna chce. Párů je celá šňůra. Dobře, chodí to tak. Potkáte někoho, jste s ním, pak se od někoho dozvíte, že máte společné známé. A hodnotíte a jdete dál.
No a?
Jenomže příběh to nemá, takže proč číst dál.
Slyšela jsem půl knihy, dál to nedám.

Ale mrkev bych si dala.

hanča34
05.12.2018

Tak po Himmlerově kuchařce tohle už ne, vůbec jsem to nedokázala číst. Souhlasím s komentářem HoneyBunny.

HoneyBunny
28.02.2018 3 z 5

Nejperverznější kniha, co jsem kdy četla, zabalená do vzletných slov francouzského spisovatele. Never more.
,,Netřeste se mnou. Jsem plný slz."

babsi66
04.12.2017 4 z 5

Když přijmete fakt, že kniha má trochu netypickou strukturu vyprávění, ušetříte si tím jisté rozčarování z toho, že se vlastně stále něco děje, ale konec je stále v nedohlednu. A jakmile se s tímto smíříte, nic nebrání v tom se bavit více či méně tradičními problémy zamilovaných i nezamilovaných a tím, jak se s nimi potýkají.

ZÓNA
13.01.2017 5 z 5

Tato kniha je jako řeka... Teče tak rychle,že nestačíte sledovat ubíhající břeh... Ale to je jen metafora, přiblížit čtenáři děj a význam všech použitých slov je nadmíru obtížné.
Kniha se čte výborně. Má v sobě tolik touhy, tolik vášně, tolik nečestnosti i zvrhlosti, že ji můžete klidně i odložit. Přesto by se tento krok dal považovat za chybný.
Příběh všech zúčastněných spěje k nečekanému rozuzlení. A pokud autor s tímto záměrem počítal (a já o tom nepochybuji), tak láska je opravdu věčná a trvá skutečně tak dlouho, jako život sám...

Space.Junkienka
08.11.2016 4 z 5

Dostala jsem knížku k narozeninám - abych taky četla něco jiného než severské krimi. První pasáž plná náboženství byla pro mě trochu složitější, jelikož některé výrazy mi vůbec nic neříkaly, a tudíž mi déle trvalo než jsem pochopila, co se vlastně děje.... Ale i když mi bylo tvrzeno, že je to plné sexu, tak si myslím, že na dnešní dobu se jedná o poměrně lehkou erotiku....teda až na pasáž se psem....I když i tady mě pobavilo, jak autor hezky vstoupil do děje a upozornil čtenáře, co se asi bude dít a dal mu vybrat :).

Jana_Hlus
03.10.2016 3 z 5

Mladá černoška je provdána za šedesátiletého muže a postupně se v jejich z praktických důvodů uzavřeném manželství objevuje láska. Po smrti manžela potkává dalšího muže a rozbíhá se tak dominový efekt knihy, kdy sledujeme další a další parnery partnerů z předcházejících příběhů, rychlost se zvyšuje, seznámení, sex, rozchod a další partner či partnerka jsou tady, kruh se uzavírá až když Amina najde to, co hledala. Od původního dobře propracovaného příběhu postupně autor sklouzává už jen k náčrtům postav a situací. Neřekla bych, že to jsou příběhy lásky, spíše příběhy o chtíči, sexu, touze, jen v několika případech se jedná skutečně o lásku. Rozhodně to není kniha pro romantiky, některé příběhy jsou dost perverzní. Autor je bezesporu zcestovalý a vzdělaný, takže nás s sebou vezme do různých zemí a nezapomene se zmínit o nějaké historické události, významné osobnosti atd. Knihu jsem přečetla velmi rychle a nenudila jsem se. 3/5

Vlaštovka0
27.07.2016 4 z 5

Zvláštní, šokující, ale i zábavná knížka. Hodně se točí kolem sexu. Ať už se jedná o dvanáctiletou holku, která se oddává svému šedesátiletému manželovi,nebo o zoofilii... Místy jsem byla opravdu znechucená, ale knížka mě i přesto bavila.

Autorovy další knížky

Franz-Olivier Giesbert
francouzská, 1949
2014  71%Himmlerova kuchařka
2017  69%Trhačka zubů
2016  61%Láska je věčná, dokud trvá

Kniha Láska je věčná, dokud trvá je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce7x
Chystám se číst31x
Chci si koupit6x