Trhačka zubů

Trhačka zubů https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348526/bmid_trhacka-zubu-7C7-348526.jpg 3 67 25

„Toho večera jsem se rozhodla zavést Knihu zla a zapisovat do ní jména všech škodlivých individuí, která mi přijdou do cesty. Prvním byl Robespierre.“ Mladičká pomocnice v zubařské ordinaci Lucile toho ve svých patnácti letech zažila až příliš. Velká francouzská revoluce ze dne na den ukončila její šťastné dětství v Normandii a vrhla ji do víru událostí v hlavním městě. V den, kdy pařížská lůza vyplenila královský palác, se v dusivé atmosféře všeobecné nejistoty a násilí rozhodla zasvětit život trestání všech nepravostí, na něž jí v životě budou stačit síly. A protože má velmi jemný smysl pro spravedlnost a protože ji zubařské řemeslo přivede do mimořádně zajímavých prostředí, má příležitostí ke mstě za nevinné oběti fanatismu všeho druhu víc než dost. V novém románu Franze-Oliviera Giesberta, kterého čeští čtenáři znají jako autora knih Himmlerova kuchařka a Láska je věčná, dokud trvá, sledujeme neobyčejný osud dlouhověké zubařky Lucile, který ji zavede na tři kontinenty a na křeslo jí posadí nejednu prominentní postavu historie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

L´arracheuse de dents , 2016


více info...

Přidat komentář

Belanna
14.10.2023 2 z 5

Buď jsem od knížky čekala něco jiného a nebo jsem po ní sáhla v nevhodnou dobu, sama nevím.
Byla plná děje, to ano, z doby, kterou mám ráda, místy vtipná, ale pasáží, které mě opravdu upoutaly, tu bylo málo. Příliš mnoho nezajímavých postav a absence dialogů způsobovalo, že se mi knížka vlekla a myšlenky od ní utíkaly jinam, což se mi nestává často. Jedno přečtení stačilo.

IHT
10.01.2023 3 z 5

Myslel jsem si, ze to bude zabavne, ale tech opravdu zajimavych casti tam bylo opravdu malo.
Dejepis me ve skole hrozne nudil, protoze byl plny zplostelych marginalnich postav, o jejich motivech a dilematech jsme se vubec nic nedozvedeli. Proste prehlidka povrchnich strucnych charakteristik nezajimavych postav...
Autor se pokousi vykreslit ponekud plasticteji radu historickych postav, ale ruku na srdce, nedari se mu to. Jeho popis Velke francouzske revoluce me neskutecne otravoval - porad se v textu objevovaly (spise knihou mihaly) nove a nove uplne zbytecne postavy, ktere byly zcela zbytne. Rada informaci se v knize ponekud utrpne opakuje (treba slozeni masti na zuby, ci duvody pro vegetarianstvi), coz nesklerotickeho ctenare muze ponekud obtezovat.. Zkousel jsem pretrpet nektere dejove linky, abych se dostal zpatky k tem zajimavym, ale byla to fuska.
Nektere skutecnosti mi pritom prisly dost neverohodne - treba ze by Napoleon prozradil svuj prekvapivy vojevudsky zamer lehke holce? Vyliceni Thoreaua mi take prislo prekvapive (jsem cetl, ze mu do jeho samoty prinasela jidlo matka, zdaleka pry nebyl tak sobestacny, jak se to v jeho knihach zda). A psat v 99 letech otevrene o svem bohatem dosavadnim sexualnim zivote a pak pri popisu mladych let znovu sklouznout k divci upejpavosti a ostychavosti? To mi taky prislo dost nekonzistentni (cekal bych spise shovivavy nadhled nad tehdejsim ponekud posetilym chovanim).

Celkove me to vubec nenadchlo a autorovi uz zrejme dalsi sanci nedam. Srovnani se stoletym starikem mi prijde ponekud usmevne - tohle neni psano ani vtipne, ani lehce.


jaroiva
12.03.2022 2 z 5

Nějak mě to nebavilo, takže jsem došla asi do půlky a odložila. Jestli je Himmlerova kuchařka podobná, tak děkuji za informaci a tu si mažu z fronty k přečtení.

ujira
22.11.2021 3 z 5

Takový trochu horší pokus napsat ,,Stoletého staříka ,, v sukni, ale aspoň so člověk místy vtipně zopákne francouzskou a americkou historii a autor pokračuje po Himmlerově kuchařce s další ,,happy,, hrdinkou.

zonoro
12.08.2021 2 z 5

S nadšením jsem si knížku půjčila a těšila se. Po přečtení úvodu jsem měla chuť ji odložit....
No ale začetla jsem se. A nezbývá souhlasit s několika níže uvedenými poznatky:
-čte se dobře
-některé pasáže ( i celé strany zdlouhavého líčení) jsem s chutí přeskočila
-je to vlastně popis historických událostí (což mám samo o sobě ráda, ale tady mi to přijde moc uměle nasazené na hlavní hrdinku)
-nemám ráda knihy, kde muž popisuje to, co prožívá žena u sexu a u výběru mužů - tady měl zřejmě spisovatel nějakou hodně otevřenou kamarádku, protože se nesekl v ničem :D
- P.S. i když je to slátanina, tak si půjčím čistě ze zajímavosti i Himmlerovu kuchařku

Jo a je to první kniha od tohoto autora a fakt z ní unešená nejsem :DDDD

PetK
20.05.2021

Poslechla jsem si pár kapitol, ale vůbec mě to nechytlo...

slawa.cap
19.04.2021 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. A předtím jsem slyšel i Himmlerovu kuchařku. Pokud je tato kniha první se kterou se od autora setkáte budete unešeni. Autor vtipně kombinuje historické reálie s příběhem fiktivní postavy. Hrdinka ke všemu přistupuje pozitivně a i tragické věci dokáže podat poměrně vesele. Prostě příběh ala Forrest Gump, ale v tragičtější verzi.
Pokud už za sebou máte "kuchařku" uberte minimálně jednu hvězdičku z mého hodnocení. Lucile je naprosto stejná jako Rosa. Rádoby navýsost mravná a zodpovědná, ve skutečnosti pomstychtivá coura. Takže se vlastně jen změnila doba a místo kde se příběh odehrává. Uznávám, že její důvody jsou ospravedlnitelné ale postupy mi nepřijdou zcela obhajitelné. Navíc na rozdíl od druhé světové války jsou mi francouzská revoluce a osidlování Ameriky přece jen dost vzdálené a minimálně spousta francouzských historických postav mi utekla.

ddkk
13.04.2021 3 z 5

Atraktivní název a anotace knihy mě přiměla k poslechu audionahrávky v podání Sylvy Talpové (kterou mám ráda), aniž jsem se orientovala podle zdejšího poměrně nízkého hodnocení.

Což o to, kniha je nabitá dějem, který se opírá o skutečné historické události a vystupuje v ní spousta reálných osob i osobností, jenže samotná trhačka, která je vypravěčkou vlastního hodně dlouhého příběhu, je více než nevěrohodná. Navíc - vyprávění bez jakékoli přímé řeči, je někdy až úmorné a pokud mám vůbec zmínit obsah, pak proplouvání Lucile životem plným pomstychtivých myšlenek a činů, na mne valný dojem neučinilo...

Na druhé straně (ačkoli netuším, co všechno si autor vyfabuloval a co je historický fakt) jsem někdy žasla nad -. údajným - pozadím slovutných činů, které pohnuly světem...

Takže tak - u mne za tři s odřenýma ušima...

andrea6284
28.02.2021 3 z 5

Na autorku jsem měla skvělé recenze čekala jsem ale trochu víc přidej to dost roztříštěný. Někdy ta snoha zasadit hlavní hrdinku do všech hlavních historických událostí vyznívá trochu křečovitě a na úkor příběhu samotného. Ale líbil se mi suchý styl vyprávění.

Anna27
20.01.2021 5 z 5

Podle mě tomu příběhu nic nechybělo a i když převážnou část tvoří téma politiky, tak to bylo pojato vtipně, svižně a čtenáře to nenudilo. Lucie vzala spravedlnost do svých rukou i na stará kolena vraždila, ale nesoudila bych ji, protože život se s ní taky nemazlil, už tím, že byla žena, což v té době příliš neznamenalo. Oproti Stoletému staříkovi mi život Lucile přišel více uvěřitelný, nebyl tak přehnaný. Určitě doporučuji i jako audioknihu.

Kerberos
08.10.2020 4 z 5

Příběh Lucile,která utíká z domova před trestem,učí se u zubaře v Paříži,projde francouzskou revolucí.Je samozvaná mstitelka a vražedkyně.Plaví se na otrokářské lodi do Ameriky,žije u indiánů.Prostě stoletý stařík v jiné době.

Evaho73
17.07.2020 3 z 5

Prečítala som....ok, ale vracať sa ku knihe už nebudem a radím ju do kategórie raz stačilo.
Určite ma kniha veľa zaujímavosti, kde som najviac oceňovala rozprávanie o počiatkoch stomatológie, kedy sa okrem trhania zubov začal klásť dôraz aj na ich liečenie a prevenciu. Vyplachovať ústa vlastným močom, ktorý považovali za účinný dezinfekčný prostriedok, by som asi neskúšala...
Inak mi celkovo nesadol štýl rozprávania, kde som mala pocit, že autor išiel niekedy až za hranu a určité násilné a sexuálne scény boli na mňa priveľa.
Hlavná hrdinka bola asi všetko od lesby cez prostitútku, manželku, milenku...
Vyfabulovaný príbeh na pozadí reálnych dejín týmito prvkami akoby u mňa stratil tú pravú čitateľskú hodnotu.

Polajda
18.04.2020

Kombinace pravdy a vymyšleného příběhu Lucile… a wow, to je tedy ženská!
A jak na začátku říká " Nenechám po sobě šlapat....", tak tak vlastně činí celou knihu, která se odvíjí na pozadí skutečných historických událostí.

Jaruš7
18.10.2019 5 z 5

Mimořádnost extra kalibru.
Předčí i "kuchařku", dilema zda to vydržím, tu syrovost, bylo po dechovém cvičení jasně pro.
Kořenářka, doktorka, expertka na zubní hygienu je hrdinka, žena citlivá, ale tvrdých zásad, pro přežití v době revolučního chaosu ve Francii, i ve válkách v Americe.
Trhačka zubů je prestižní profese, kterou ocení všichni, neboť jsou situace, kde se bolestí zubů nevyhnou kmáni, černoši, vojáci, indiáni, otroci, vojevůdci, osadníci, šlechta, revolucionáři, prezidenti, královská rodina i císař. Světoznámá jména v historii spojená v příběhu s jistými politickými, pravdivými skutečnostmi a svéráznou hrdinkou.
Citace:" Pomstu by měli doporučovat lékaři, odplavuje kyselost."
"V dějinách proplouval jako úhoř mrchovištěm."
"Štěstí se nepopisuje, opravdové štěstí se cítí a tím víc, čím míň se může popsat."
"Moje srdce bylo jako kotva spuštěná do radosti světa."

Superdílo, jedinečnost ve svém historickém žánru, živé, drsné, bohaté na široké spektrum, bez příkras.
Audiočetba o době krvavých konfliktů 18 - 19 století, skvěle ztvárněná.

IvaKo
06.08.2019 4 z 5

Poutavý příběh stoleté ženy, která prošla dějinami a vykonávala spravedlnost. Kniha je čtivá, poskytuje neotřelý pohled na známé historické postavy a zajímavé (většinou otřesné) detaily a fakta o významných dějinných událostech. Toto moje první setkání s Giesbertem mě bavilo.

Opatov
22.07.2019 5 z 5

Himmlerova kuchařka se mi líbila. Trhacka zubů se nese ve stejném duchu. Stejný způsob uchopení dějin. Nesporná podobnost se stoletým starikem. Ale pro mě příjemné chytre a krasne sarkastické vypraveni, i když je smyšlené a občas sproste.

greetchen
29.11.2018 4 z 5

Nalákala mě autorova úžasná Himmlerova kuchařka. Trhačka zubů se jí v mnohém podobá, jde o podobný nápad a konstrukci příběhu, jen v jiných reáliích. Už tento fakt mě na začátku vlastně trochu zamrzel, jako bych četla podobný příběh, možná i proto už mě nenadchl tak silně. Oceňuji nápad, propracovanost, neuvěřitelnost historických reálií a hravost, s jakou nechává autor svou postavou těmito událostmi s osobitou fatálností procházet. V principu ale vykrádá sám sebe. Kniha sice nenudí, ale už nepřekvapí tak strhujícím způsobem, jako při prvním setkání s tímto autorem. I přesto krásný literární zážitek a příjemné čtení.

soupik2012
04.10.2018 odpad!

Tak to byla strašná slátanina. Baron Prášil v sukních. Jenomže tady to nebylo plnoplánované. A tak u mne tato kniha vůbec neobstála. Byla jsem zvědavá jak to dopadne v tom vlaku a tak jsem vydržela, až do konce. Ale od setkání s Napoleonem, jsem již jenom počítala minuty do konce knihy. Ani poslech audioknihy, celkový dojem moc nevylepší. Paní Sylva Talpová má nakřápnutý hlas a čte zcela bez emocí.

Vesmich
26.09.2018 5 z 5

Mně prostě autorův styl vyhovuje. Vyhovuje mi takovéto uchopení dějin, vyhovuje mi ostře angažovaný styl, jasný názor, způsob humoru a vyloženě mi vyhovují jeho hlavní hrdinky. Tentokrát Velká francouzská revoluce, Jih proti Severu a Sever proti Jihu, propojení mezi Spojenými státy a Francií, svérázné potírání "škodné" a všeprostupující živočišnost a radost ze života a všednodennosti. A shodou okolností mě po celou dobu četby bolely zuby, což považuji za pozoruhodné znamení, protože po dočtení bolest ustoupila :)

MayB2
06.09.2018 2 z 5

Opět starý známý modus operandi – nějaký no name jouda prožívá velké dějiny v co nejdelším úseku a co nejabsurdnějším mixu.
Autor se vyžívá v naturalistických popisech násilností, které jsou zezačátku možná šokující a nechutné, později už jen otravné.
Celek mi připomíná porno, ne otevřeností hrdinky v otázce sexu, ale jejím celkovým pojetím, kdy s reálnou ženou má hrdinka jen málo společného a je jen projekcí autorových tužeb.

Autorovy další knížky

Franz-Olivier Giesbert
francouzská, 1949
2014  71%Himmlerova kuchařka
2017  69%Trhačka zubů
2016  61%Láska je věčná, dokud trvá

Kniha Trhačka zubů je v

Právě čtených4x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst68x
Chci si koupit9x
dalších seznamech5x