Lanýže

Lanýže https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390819/mid_lanyze-jNp-390819.jpg 4 58 20

Mladý učitel Martin přijíždí do provensálského pohoří Luberon, které na první pohled připomíná ráj jako z pohlednice. Martin, nadaný zvláštním talentem, sem následuje tajemnou vůni ještě tajemnějších lanýžů, o nichž zatím jen sní... Co když ale hlavním motorem jeho hledání není pouze touha najít "černý diamant"? V pátrání téměř detektivním nás autorka tentokrát seznamuje s méně známou stránkou života jihofrancouzského venkova a z poněkud jiného úhlu pohledu... Vychází ve druhém, autorkou upraveném vydání.... celý text

Přidat komentář

Marla
16.03.2024 5 z 5

Z té knížky voní slunce, levandule, lesy, prach a déšť a lanýže. Zní z ní smích, řeči, vítr a šum stromů. Dýchá z ní klid, pohoda, starosti, smutky, radosti a život. Je to moc milé a příjemné čtení.

Kanimůra2
11.03.2024 2 z 5

Úplně jsem se v té malebné vesničce viděla. Krásný styl vyjadřování.
A to je všechno hezké, co o té knize říkám já.
Za mě moc pomalé a rozvláčné.


Val
25.06.2023 4 z 5

Poetická knížečka odehrávající se v samém srdci jihofrancouzské Provence.
Knížka nejen o lanýžích, ale hlavně o svérázným obyvatelích tohoto krásného koutu Francie ...

Petass
14.03.2022 5 z 5

Líná, pomalá, osobitá Provence vonící levandulí. Něco jako "Čokoláda od J. Harris", ale o lanýžích... Malé městečko se svými svébytnými postavičkami a nově příchozí osůbka. Jaký má záměr, přijmou ji za svou a je to vůbec možné? Pomalu se nám odkrývá osobní příběh a spolu s ním i temná strana lanýžových pochoutek. Lucien má rád březen... Je sice "po sezoně", ale ve vzduchu "je cítit jaro". Jsem jako Lucien, cítíte to taky ve vzduchu...? Kdybych to nevěděla, nepoznala bych, že knihu napsala autorka s českými kořeny. Útlá knížečka na línou sobotu. Doporučuji!

karin4338
14.03.2021 5 z 5

krásné popísaný príbeh obyčajných neobyčajných zberačov lanýžov a ich ťažký život, na druhej strane úžastná spolupatričnosť medzi obyvateľmi mestečka, kde Pauline v kaviarni stmeluje i tých nejrozdielnejších ľudí.

Ninushka
08.11.2020 5 z 5

Krásné.

knihovniceS
21.08.2020 3 z 5

Z této knížky jsem zklamaná, příběh se vleče, do čtení jsem se nutila a stránky neubývaly .
Od autorky jsem četla knihu „ Provence jako sen“ , ta se mi líbila, ale v „ Lanýžích“ děj téměř žádný. Knihu asi ocení znalec - detailní popisy míst, přírody a hlavně jde o lanýže, jejich přípravu a konzumaci. Já tak ještě čokoládové lanýže, ale o těch to není ... Knížka pro někoho jistě dobrá, ale mně prostě nesedla. Ač je kniha útlá, nedočetla jsem, ale zřejmě je to mnou ...

cikáda
15.07.2019 5 z 5

Nádherná knížka pro toho kdo má rád Provence, detailně přibližuje každodenní život místních lidí, jejich radosti a starosti, rok po roce, jak čas pomalu plyne. Pro mě 5 *, dlouho jsem nic tak krásného nečetla.

Arlenka
03.07.2019 4 z 5

Knížka pro mě provoněná drsnými kopci i dobrou kávou či levandulovou Provance, ikdyž zpočátku pomalé tempo mi nevyhovovalo, tak mě postupně pohltilo jako hledání lanýžů a vývoj okolo hlavních postav Luciena a Martina. Čtení pro mě vhodné na dovolenou strávenou aspoň v horách či v lese, které umocní zážitek ze čtení. Dala bych si kousek lanýže :-)

Salinka
10.06.2018 2 z 5

Z této knížky jsem nebyla nijak zvlášť nadšená... zaujala mě obálka a také to, že byla knížka velmi útlá :-) příběh se mi ale strašně vlekl, do čtení jsem se musela celkem nutit a i když popisy byli zajímavé a vlastně mě i zajímaly, tak prostě něco mě od čtení pořád odrazovalo a stránky nějak neubíhaly. O děj v knize vlastně ani moc nejde, jde především o detailní popisy míst, přírody, okolí a hlavně jde o lanýže a vše okolo nich. Knížka určitě není špatná, nějakým způsobem se mi i líbila, ale vracet se k ní určitě nebudu a další knihy od autorky už asi také nevyhledám.

heda333
15.02.2016 5 z 5

Velmi příjemné čtení, vše o knize už tu bylo řečeno, mě se připletla do ruky v knihovně náhodou a jsem ráda. Jistě si od této autorky ráda přečtu i další.

Akťavs
11.06.2015 5 z 5

tato knížka mě nadchla, je zajímavá, napínavá a poučná. Od té doby toužím ochutnat pravé francouzské lanýže!!

Marčullkas
27.11.2013 4 z 5

Opět milé psaní o milovnících francouzských tradic.

lenkahrabalkova
10.09.2013 4 z 5

Velmi příjemná a oddechová knížka. Jak se říká, jiný kraj jiný mrav. Líbilo se mi vykreslení prostředí a charakterů lidí, kteří žijí v Provance a živí se sběrem lanýžů, žádná kýčovitá kniha.

Lzicenka
04.07.2013 5 z 5

Pro mě úžasná kniha, v tomhle uspěchaném světě dokáže autorka navodit klid a pohodu, která se dá jen závidět. Dobrý příklad toho, že se věci nemají hrotit, řešit hned a teď a že časem se vše vyřeší a urovná skoro samo...

Eva2412
16.06.2013 5 z 5

Po dlouhé době knížečka, která mě nadchla. Pomalu plynoucí, o to však zajímavější téma - o lanýžích jsem nevěděla skoro nic. Líbila se mi. Moc!

minirock
07.04.2013 4 z 5

Útlá knížečka která se mi ale nečetla moc dobře. Zpočátku jsem se těžko prokousával dlouhými popisy místa a okolí kde hlavní hrdina zakotvil a teprve v půlce se dozvíme důvod proč zrovna zde a další souvislosti. Autorka má Provence ráda, to je nade vší pochybnost, ale v její knize postrádám více lehkosti, srdečnosti starousedlíků a slunce, tak typického pro tuto část Francie.

Clarice
05.03.2013 5 z 5

Poutavý (propracovaný) náhled do uzavřeného světa hledačů lanýžů a sebevědomé francouzské mentality, pomocí nevtíravé románové formy.

rose
17.04.2012 4 z 5

To je takové uklidňující čtení... jako by ani nebylo z dnešní doby. Že by čas v Provenci plynul jinak než ve zbytku světa? Poklidně, u ranní kávy nebo večerní skleničky červeného, se splétají lidské osudy a dozvídáme se pomalu o velikých tajemstvích místních hledačů černých diamantů, lanýžů. Kdo by hledal v knížce nějakou napínavou akci a osudové zvraty na každé stránce, bude zklamán. Ale krásných popisů přírody tak, jak plynou roky, si užije dost a taky se dozví všechny možné fígle o hledání lanýžů. Rozkošná knížka, i když se musí opravdu číst pomalu, aby se člověk nezačal nudit.

cori
25.10.2011 3 z 5

Pokud máte rádi Francii a Provence, je to kniha právě pro vás. Autorka, která je malířka, nádherně popisuje místní krajinu a přírodu i svérázné postavy domorodců. Zaujaly mě výjevy ze života sběračů lanýžů a následujícího prodeje "černých diamantů."