Grófka

Grófka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400171/mid_grofka-ZhC-400171.jpg 3 76 20

Z pařížského Východního nádraží, Gare de l’Est, vyjíždí 21. srpna 1988 vlak do Prahy a odváží skupinu mladých lidí z Československa, kteří na pozvání spřátelené francouzské komunistické mládeže pobývali týden ve Francii. Ana, jíž je právě ten den osmnáct let, si ale jen vyzvedne pas a do vlaku ke zděšení ostatních nenastoupí. Je rozhodnutá nadělit si k narozeninám svobodu, ačkoliv sama ještě nemá tušení, co všechno ono sladce znějící slovo znamená a jakou cenu za ni bude muset platit. První svobodné kroky ji zavedou na hřbitov Pere-Lachaise, kde dojde k osudovému setkání s tajemnou, krásnou a rozporuplnou ženou, která si nechá říkat Grófka. Grófka Anu pak jako dobrá i zlá víla provází jejím přechodem do dospělosti, její cestou z jedné strany „zdi“ na druhou, jejím hledáním identity. Není ale vílou jedinou. Ostatní Aniny víly jsou ovšem vousaté: majitel baru Bernard, malíř Albert, zodpovědný Eugene a nerozlučná dvojice staříků ze Středomoří, Jacob a Yacoub… ti všichni Anu svým způsobem vedou její iniciací, a z dítěte v nesvobodné rodné zemi, posléze z tápající dívky na území nikoho se stává mladá, sebevědomá žena v zemi svobodné, i když adoptivní. Aninu cestu provází symbolický přerod z jednoho jazyka do druhého, Ana dá Grófce slib mlčení a zůstává dlouho němá, nakonec však i ona může promluvit.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Argo
Originální název:

Une verriere sous le ciel


více info...

Přidat komentář

Val
07.11.2023 3 z 5

Možná špatné načasování, ale mně tahle knížka úplně nesedla . Příliš poetické, příliš abstraktní ...
Třeba se k ní jednou vrátím a budu jí lépe chápat.

MarceD.
21.06.2022 5 z 5

Naprosto úžasné a pohlcující čtení. Krásný jazyk, nádherně se četlo a bylo moc zajímavé sledovat vývoj děje a chování postav.


Teseme
08.06.2022 5 z 5

Myslím, že takhle vypadá impresionismus složený z písmen.

Hema
02.01.2021 5 z 5

Trochu slabší než jiná autorčina díla, ale nebyla špatná ani tak! Skvělé prostředí, popisy a záhadnost postav...

Ninushka
31.10.2020 5 z 5

Krásné.

dagmar7365
10.06.2020 4 z 5

Knihu Grófka jsem si vybrala, protože Marie a Magdalény od Lenky Horňákové-Civade se mi moc líbilo. S Grófkou to bylo složitější. Musela jsem si k ní najít cestu a přistoupit na to, že jde víc o pocity a obrazy než jen příběh. Skoro do poloviny knihy jsem váhala, jestli pokračovat, nebo ji odložit. Ale pak se to zlomilo a dočetla jsem jedním dechem. A právě v těch "obrazech", které autorka kreslí je kouzlo a síla této knihy.

čika
09.04.2020 3 z 5

Grofka sa necitala zle, aj namet sa mi pacil...obcas mi usli cesticky autorkinych uvah...

Mibaf
17.03.2020 3 z 5

Jedna z recenzí na knihu uvádí, že je to jako číst obrazy. To je přesně to, co ji vystihuje. Jenomže ne všechny tyto obrazy v sobě dokáží udržet potřebné napětí a tajemství po celou dobu čtení. A zejména prostřední část knihy se proto velmi vleče.
To ale neznamená, že jde o špatný příběh, právě naopak. A kvůli němu jsem knihu dočetl až do konce.

Kateřin-a
14.02.2020 3 z 5

Jsem z toho rozpačitá. Bylo to takové pocitové a poetické, ale místy možná až utahané. Stylu této knihy jsem zřejmě nepřišla na chuť. Chyběla tomu hloubka, přestože několik míst k zamyšlení tam bylo. Autorka nakousla spoustu zásadních témat, což bylo možná na škodu, protože žádné z nich neměla prostor dovést do důsledků a podrobně rozpracovat. Působilo to na mě útržkovitě a neuceleně.

TamaraKrejčí
09.02.2020 1 z 5

Za mě jedno velké trápení, snažila jsem se začíst, najít si něco, ale nenašla jsem nic. Kdyby nešlo o naší nedávnou historii Časkoslovenska, tak knihu odložím.

Domka901
19.12.2019 3 z 5

Styl knížky je stejný jako u knížky: Marie a Magdalény. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, knížka mě zaujala, ale ne příliš bavila. Hezké pasáže díky reáliím z Paříže. Prostě takový průměr. :)

Vilma232
09.08.2019 3 z 5

Poetický příběh Any, která neutekla - jenom se rozhodla nevrátit z tábora. Příběh začíná o prázdninách 1988 a Grófka je ta, která čerstvě osmnáctiletou studentku v Paříži postrčila vstříc jejímu novému životu.

intelektuálka
08.08.2019 4 z 5

Nové dílo moravské autorky píšící ve Francii - o vůni svobody...

Čerstvě osmnáctiletá Ana stojí na pařížském nádraží a cítí vzdálenou vůni svobody ...
A na cestě jí pomáhá tajemná " grófka" - a nejenom ona ...

A zajímavá definice lásky:

" ničeho se nevzdat, z ničeho neustoupit, všechno chtít ... a nakonec všechno ztratit ...."

Je to kniha o snu po osobní svobodě - ovšem :

" svoboda není dar, ale tíha, kterou není snadné nést ..."

Líbilo se mi a doporučím.

porcelainswan
06.07.2019 2 z 5

Autorku jsem poznala díky knize Marie a Magdalény, která je neskutečně čtivá a krásná. Těšila jsem se na Grófku, a ta byla úplně jiná. Kniha je velmi snová, poetická a ne moc dobře se čte..ke konci už jsem se do čtení musela dost nutit, ale i tak si nemyslím, že by to byla špatná kniha. Jen je prostě úplně jiná než předešlé tituly této autorky.

iceVS
22.06.2019 4 z 5

Takový snový příběh stínových postav. Všiml si někdo, jak přesně koresponduje obálka knihy s obsahem samým? V podstatě je to příběh mé vrstevnice, jevila se mi trochu divná, jenže, v té době, abyste vynikli, utrhli se z té uniformní, strojové šedi, jste trochu divní být museli. Jinak - kaleidoskop je skutečně to správné slovo. Střípek reality, za ním další, kousek, kousíček a za chvíli je pryč, tak jako myšlenka. Znovu to asi číst nebudu, ale v podstatě zůstala příjemná zasněná nálada.

Marcela52
20.06.2019 4 z 5

Knihy této autorky mě vždy zaujaly, ale tato byla spíše průměrná. Přesto jsem si početla a připomněla dobu, kterou jsem jako mladá prožila. Myslím si, že autorce více "sedne" francouzský jih, hlavně Provence, o které dokáže psát velmi podmanivě...

Melanka
15.06.2019 3 z 5

Kniha mě moc nebavila. Jednu hvězdu přidávám za popisy pocitů ze socialistického Československa, s nimiž jsem se ztotožnila. Jinak zklamání.

kenedu
09.06.2019 1 z 5

Jedna z mála knih, kterou jsem nedočetl.

lenka7348
15.05.2019 3 z 5

Čekala jsem něco trošku jiného, ale ve výsledku vlastně zklamaná nejsem...
Akorát mě na knize bavil pouze začátek a konec, u prostřední části jsem se musela ke čtení hodně přemlouvat.

Luciiis
21.04.2019 2 z 5

,,No nevim...“ řekla jsem si po přečtení knihy nahlas.

Předešlá autorčina kniha Marie a Magdaleny pro mě fungovala na všech úrovních a proto jsem se do čtení Grófky pouštěla s nadšením. Jako kdyby mi snad v další knížce mohla autorka osvětlit více i k románu, který mě nadchnul. Naivní, vím, ale přeci.

Grófka však nemá nic z toho, na co jsem se těšila. Tedy obyčejný a přesto silný příběh, neokázalý a přesto čtivý jazyk. Naopak. Příběh a postavy, které doprovázejí hlavní hrdinku jsou krkolomně vystavěné a duchaplná moudra rozdávají na potkání jako v básnické sbírce. Na mě to bylo bohužel moc a každou druhou stránku jsem si říkala, že už to nezvládnu.
Věřím ale, že pro jemnou četbu a rozjitření smyslů umělce hledajícího inspiraci to bude to pravé.

,,Zdalipak v pohádkách všech zemí světa jsou víly vždycky tři? Jsem odsouzená si klást neustále otázky? O tohle jde, když se žije jinde? O kladení otázek, které by mě nikdy nenapadly, kdybych byla zůstala doma? A co odpovědi, kde k nim přijdu?"

Autorovy další knížky

2017  82%Marie a Magdalény
2019  67%Grófka
2010  79%Provence jako sen
2020  79%Symfonie o novém světě
2011  83%Lanýže

Kniha Grófka je v

Právě čtených2x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst65x
Chci si koupit11x