Blázni umírají v pátek

Blázni umírají v pátek https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86988/blazni-umiraji-v-pat-86988.jpg 4 47 13

Lam & Coolová série

< 11. díl >

Detektivní příběhy Donalda Lama a Berty Coolové. Další z řady napínavých detektivek s nesourodou dvojicí soukromých detektivů Donaldem Lamem a Bertou Coolovou. Důmyslná zápletka, neúprosná logika, strhující dynamika děje a překvapující závěr. Donald Lam dostane nesnadný úkol - zabránit vraždě bohatého majitele realitní kanceláře. Je si jist, že řeší případ se svou obvyklou elegancí, ba genialitou. Avšak situace se znenadání zkomplikuje, místo muže zahynou dvě ženy. Na šarmantního detektiva, i tentokrát podléhajícího ženskému kouzlu, padne podezření a málem skončí za mřížemi. Jeho svérázná partnerka Berta Coolová ho sice kritizuje, ale postaví se před policií na jeho obranu. Překvapivý konec vše napraví.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Fools Die on Friday , 1947


více info...

Přidat komentář

venda99
29.11.2020 3 z 5

Četl jsem v rámci výzvy. Styl vyprávění mi moc neseděl.

Cajda
19.10.2020 3 z 5

Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy, jinak detektivky nevyhledávám. Tato se mi četla příjemně. Má spád, chtěla jsem vědět, jak to bude pokračovat a jak to dopadne. Na to, že to je detektivka, tak vlastně oddychové čtení. Za mne prima.


mfajmanova
15.10.2020 3 z 5

Prečteno v rámci čtenářské výzvy, jinak bych si knížku asi nevybrala.

McKashi
11.10.2020 4 z 5

Přečetl jsem tuhle detektivku kvůli výzvě a musim uznat,že jinak bych to do konce nedočetl,ikdyž to má relativně málo stran. Na druhou stranu byl jsem zvědavej,jak to dopadne a taky jsem byl mile překvapen, jaké bylo ve finále řešení a kdo byl “ten vrah”. Každopádně Lam vypadá jako celkem dobrej chlap, trochu jako Marlow, ale Bertu bych prohodil nejbližším oknem a ještě bych jí rozházel špačk od doutníku po kanceláři:) Jinak ale dobrá detektivka na jedno odpoledne..

jaroiva
19.09.2020 4 z 5

Lam&Coolová mě baví. Tuto knihu jsem četla mimo pořadí, kvůli čtenářské výzvě, poslední téma, které mi ještě letos zbývalo.
Ale zdá se, že nevadilo, že jsem četla napřeskáčku, zaznamenala jsem tam jen odkaz na první díl, který jsem četla a který si mi zatím i líbil nejvíc.
Tohle byla zkrátka pěkná oddychová detektivka, příjemné odreagování.

Liduka
11.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četla kvůli čtenářské výzvě a kupodivu mě dost mile překvapila. Až dokonce jsem netušila, kdo za tím vším stojí a co se skrývá v pozadí. Opravdu to byla velmi povedená detektivka. No a konec neměl chybu.

alabra
13.06.2020 4 z 5

Už dlouho jsem nečetla tohoto autora, po čase mě opět pobavil. Všechny typy postav - přihlouplý komisař, protivná a hloupá lakomá šéfka, playboy inteligentní detektiv, kočky naivky... - se tu objevily. Vrahem mohl být kdokoliv, geniální práce detektiva to rozlouskla. Dobrá oddechovka.

martunka
19.04.2020 4 z 5

Docela dobrý příběh.....
Rozhodně se mi líbí styl vyprávění a má to spád.

Lejdus
12.04.2020 3 z 5

Bohuzel mi byla Berta silne nesympaticka a pusobila na me spise rusivym dojmem v knize. Asi jsem az moc premlsana panem Masonem. Mysleni a detektivni prace pana Lama se mi vsak libila. Prala bych mu vrelejsi spolupracovnici :)

Benovo
06.03.2020

Velice poutavě napsaná detektivka. Musel jsem ji dočíst ještě ten den, kdy jsem začal. A nenudil jsem se ani chvíli.

pepa4081
27.02.2020 4 z 5

Donald a Berta. Co dodat. Moc hezká detektivka, doporučuji.
Velmi uspokojivé.

miriam.w
26.05.2018 5 z 5

Donald Lam a Berta Cool = super ;-)

nightlybird
25.12.2012

Serie s Lamem a Coolovou je tvořena celkem 29 knihami. Knihu Blázni umírají v pátek ohodnotil Chandler v dopise Gardnerovi (v roce 1948) jako jednu z nejlepších z celé série, řadil ji na první až druhé místo - máte možnost porovnat svůj názor s Chandlerovým. Ještě jsem ji sám nečetl - je v pořadí.
Takže stručně. Klasická jednohubka - jako ostatně i jiné knihy z té série, která je postavena jen na zašmodrchané zápletce. Postavy jsou psané přes kopírák a nečekejte žádné zázraky, je to oddechovka na cestu autobusem na ukrácení času. Dalo by se pomalu říct, že když přečtete jednu, jako by jste přečetli všechny a i když jsem jich pár v průběhu let přečetl, nejsem z toho nijak na větvi. Gardner dobře věděl, proč je píše pod pseudonymem.
Touhle se ale tak trochu inspiroval Dick Francis - "převzal" systém sázení na koníčky (i když ten původní nápad trochu zkompjůterizoval) do kterési své knihy (už si ale nevzpomenu do které).

Kniha Blázni umírají v pátek je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x