Kyjevská Rus: Dějiny, kultura, společnost

Kyjevská Rus: Dějiny, kultura, společnost https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440459/bmid_kyjevska-rus-dejiny-kultura-spolecn-Qjo-440459.png 5 10 2

Kniha představuje dějiny Kyjevské Rusi od jejích počátků až do 13. století. Práce uvádí základní soubor pramenů a soudobé odborné literatury k dané problematice a seznamuje čtenáře s vývojem východní Evropy od nejstarších dob až do mongolského vpádu. Pozornost je věnována starověkým dějinám východní Evropy a antického Černomoří, slovanské etnogenezi, turkickým kočovnickým říším v raném novověku, pronikání Skandinávců do východní Evropy, formování staroruského státu a jeho vývoji. Stranou nezůstává ani podoba staroruské společnosti, její struktura a proměny. Publikace se rovněž věnuje kultuře Kyjevské Rusi, podobě její architektury, vzdělanosti, církevní organizace a písemnictví. Jedná se o první originální českou práci na toto téma.... celý text

Přidat komentář

OlafSveinsson
22.06.2021 5 z 5

Skvělá kniha, která mapuje historii Kyjevské Rusi opravdu ze široka. První kapitoly věnuje národům, které obývaly východní Evropu ve starověku, původu Slovanů a okolním turkickým a germánským kmenům. Pak už přijde na řadu samotná Rus. Od prvních výbojných knížat Olega, Igora a Svjatoslava, přes Vladimíra a Jaroslava, kteří upevňovali vládu, po roztříštění velkoknížectví na jednotlivé, de facto samostatné státy, až po upadnutí pod mongolskou nadvládu. Poslední kapitoly se zabývají církevní správou a písemnými památkami.
Kniha je nabitá spoustou ukázek z dobových literárních děl, které skvěle doplňují výklad. I to výrazně zvyšuje poutavost knihy a dokonce mě donutily pořídit jeden z arabských cestopisů.

Rilian
28.12.2020 4 z 5

V českém prostředí bez debat potřebná a ojedinělá kniha, protože česky doposud vyšlo čistě o Kyjevské Rusi příliš málo. Jsem rád, že autor nesrovnával vývoj na Rusi se západní Evropou, nýbrž ji správně zařadil k tzv. "středoevropskému modelu". Rovněž kvituji příspěvek k tzv. normanské teorii a vyjasnění některých problémů raného ruského státu. Velice mě zaujalo srovnání Svjatoslavovy spíše vikingské vlády s vládou Vladimíra I., který na rozdíl od svého předchůdce cíleně budoval stát. Pokud nejste zrovna příznivci věčně zapeklité otázky původu Slovanů, můžete přeskočit první dvě dlouhé kapitoly. Ačkoliv v kontextu celé knihy mají svůj smysl, mohou některé čtenáře spíše odradit. Za sebe bych uvítal více exkurzů k Polabským Slovanům nebo polským kmenům. Kniha je určitě vítaným souborem, který v českém prostředí dlouho chyběl!