Meč a ptáček

Meč a ptáček https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414598/bmid_mec-a-ptacek-Gun-414598.jpg 4 293 78

Kroniky Meče a ptáčka série

1. díl

V království Jeru byli všichni obdaření magickou mocí postupně vyvražděni krutým králem. Tento osud potkal i Mesharu, popravenou přímo před očima její dcery. Dívka přezdívaná Skřivánek je od té doby němá, a tak nemůže využít svůj dar – přetvářet pomocí slov skutečnost. Pak však do království vtrhnou ptačí muži Volgaři a Skřivánka si mladý král Tiras vezme na svůj hrad jako rukojmí, aby donutil jejího zbabělého otce podpořit obranu země. Pokud má přežít, bude muset mladá dívka najít způsob, jak nechat zaznít magická slova. A taky se vyrovnat s láskou k synovi vraha vlastní matky, který skrývá temné tajemství…... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)
Originální název:

The Bird And The Sword , 2016


více info...

Přidat komentář

deedulka
31.03.2024 4 z 5

Moc pěkná romantická fantasy. Musím se ale přiznat, že prvních 50 stran jsem měla chuť knihu odložit, jak byla krkolomně napsaná. Nedařilo se mi v ní zorientovat, byla taková podivná a ne a ne se začíst. Vůbec jsem nechápala tak vysoká hodnocení. Až asi po 100 stranách jsem se konečně začetla a pak už jsem byla unešena do světa Nadaných a Volgarů. Tiras a Skřivánek byli nestejnorodá, ale sympatická dvojce. Jejich příběh jsem hltala a těšila se na každou další stránku, jaký osud je potká. Nechybělo napětí, intriky a láska. I když je příběh uzavřený a dá se číst jako samostatný příběh, ráda bych si přečetla i další díl, který pojednává o Kjellovi (The Queen and the Cure z roku 2017). Ten u nás ale zatím bohužel nevyšel.
Pokud se tedy chystáte knihu odložit, dejte tomu ještě šanci a vydržte. Třeba budete mile překvapeni jako já. ;-)

-BARBIE-
26.01.2024 3 z 5

Zezačatku se kniha skvěle rozvíjela. Děj byl promyšlený a hezky plynul. Tak od půlky to ale šlo rychle zkopce až jsem ji chtěl odložit! Nedělo se tam skoro nic co by posouvalo příběh a pak ani konec nebyl nic extra. SPOILER: Jen tak mimochodem jak je možný že ve světě kde jsou nadaní brání jako něco vzácného má tu moc každý druhý člověk?


Fidibus
28.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Tahle knížka mne mile překvapila. Zpočátku jsem úplně nechápala, ale děj se rychle rozběhl a Skřivánek se ocitá na hradě krále Tirase, sice opět hlídána, ale získává to hlavní, slova. Vývoj jejich vztahu s postupným odhalením králova tajemství mi přišel zajímavý a celková myšlenka se záchranou ptáka originální, včetně vysvětlení Volgarů a proroctví její zavražděné matky.

Percabethka
21.01.2023 1 z 5

Tohle je ta nejmíň feministická ya fantasy, jakou jsem kdy četla. Hlavní hrdinka je hloupoučká, dětinská, a přestože má obrovskou sílu, nechává se ovládat všemi muži v okolí. A nejhorší je, že si to uvědomuje a nic s tím nedělá. Ze začátku mi to nevadilo, protože jsem myslela, že je to autorčin záměr - vykreslit nesebevědomou odvrženou dívku, jak se mění v silnou postavu s nějakým charakterem. Bohužel byly podobné tendence spíš opačné. Ke konci už mi to tak vadilo, že jsem přemýšlela, jestli knihu neodložím, a do posledních kapitol jsem se musela nutit. Celý svět byl navíc nepromyšlený a co se děje týče, vždycky se spoustu stran vlekl a pak najednou autorka v pár větách popsala hromadu událostí. Úplně rozumím tomu, že nevyšly další díly.

Ivushaak
30.10.2022 3 z 5

Ze začátku vypadala kniha dobře, ale postupem času mně bavila míň a míň. Postavy pro mě byly nemastné neslané. Průměrné čtení.

M.C.SMITH
22.04.2022 4 z 5

Kniha to byla rozhodně zajímavá, i když jsem se chvíli nemohla začíst. Líbila se mi postava Tirase a Skřivánek taky nebyla zlá. Jistě, kniha je spíše průměrná, nic světoborného, ale je to příjemné čtení. Taková oddechovka.
Nic jsem od knihy ze začátku neočekávala a byla jsem docela mile překvapena.

PeťkaW.
16.03.2022 4 z 5

Typická YA oddechovka se všemi klady i zápory tohoto žánru. Klady jsou neskutečná čtivost, dobrý námět, slušné zpracování, věk hlavní dvojice vyšší než -náct, schopnost vyvolat emoce i bez zbytečného patosu a to, že si autorka nesnažila hrát na nic většího. Mínusy pak zbytečná předvídatelnost a použití některých klišé, i když snaha vyhnout se alespoň některým, se cení + poslední kapitola, která bila do očí. Během čtení máte pocit určitého déja vu, protože všechno tu už v určitých obměnách někdy bylo, ale jinak se autorka s příběhem poprala dobře a mně zkrátka sednul a čtení jsem si užívala. Meč a ptáček díru do literárního světa rozhodně neudělá (už jenom kvůli jménu Skřivánek, i když v původní verzi to určitě nevypadá tak hrozně), ale jako příjemná knížka na odreagování poslouží víc, než dobře. Zvlášť těm, co mají tento žánr rádi.

vlkove
11.03.2022 3 z 5

Průměr průměrů YA fantasy žánru. Nudné, nepropracované, postavy ploché a děj v podstatě nudný. Přiznám se, že mám ráda oddechovou fantasy třeba i s nějakým tím kliše ale už mám načteno hodně knih, takže mám s čím porovnávat.
Doporučuji mladším čtenářům a těm co v žánru fantasy nemají zas tolik načteno.

Hanulak01
07.03.2022 5 z 5

Kniha mne opravdu příjemně překvapila - autorka si krásně pohrála s fantasy světem i postavami. Občas se mi zdálo, že překlad tedy trochu pokulhával. A pro mne jedno z největších plusů - neuspěchaný vztah. Super, budu se těšit na další díly :)

whiolet
29.01.2022 4 z 5

Jako takhle vůbec nic jsem od knihy neočekávala, a byla jsem velmi příjemně překvapená.
Svět byl zajímavý, postavy fajn a příběh sám o sobě se velmi dobře četl.
Škoda jen, že kniha nebyla obsáhlejší a obálka propracovanější, jinak jsem byla spokojená.

Dani3
24.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Ze začátku jsem se trochu bála, jaké to bude číst knihu s němou hlavní hrdinkou. Ale jsme pohádkovém světě, takže to autorka dokázala velmi šikovně a snadno vyřešit.

Hlavní hrdinové jsou sympatičtí, příběh je solidně vystavěný a o kouzla nebo spíše zaříkávání tu není nouze. Skřivánkovo veršované zaříkávání považuji za velmi povedené, autorka navíc do kouzlení dokázala krásně promítnout pocity a emoce, což velmi oceňuji. Přestože je na konci ponecháno několik dějových linek otevřených a pravděpodobně bude následovat další díl, dá se Meč a ptáček číst jako samostatná kniha.

Carol1122
19.11.2021 3 z 5

Souhlasím zde s některými komentáři, že příběh je trochu uspěchaný a kdyby bylo možné rozvinout děj i postavy, vyšlo by z toho velmi pěkné fantasy. Pokud ovšem bude další díl, je možné, že autorka trochu rozvine děj. Souhlasím, že se jedná o oddechové čtení se zajímavým námětem, který by chtělo více rozšířit.

alekis
07.10.2021 5 z 5

Pochybuji, že někdy bude možné rozumem pochopit, vysvětlit mánii - ale čí? Asi nakladatelů - měnit originální názvy překládaných knih, které vymysleli autoři. Prostě - z důvodů mě neznámých dát knize jiné jméno, než jaké dostala při svém narození - když to tak nazvu.
Tudíž, i tato kniha tomu neušla a je navýsost směšné, že v originále je to "Ptáček a meč" (resp. Pták a meč), zatímco u nás byla vydána jako "Meč a ptáček"!
Vrchol komiky! Vrchol trapnosti!
Dosti o tom, co prostě musíme brát jako dané, tak to tady v našich končinách chodí. Tudíž, ptejme se: jaká vůbec je tahle knížka, tato barvitá a napínavá pohádka o Ptáčku a Meči?
Jo - je to doopravdy pohádka, ale čtivá, zajímavá a nápaditá. A přestože nejsem cílová skupina, zaujala mě a líbila se mi. Vypadá to, že jde o první část série, ale není problém číst ji jako samostatnou knihu, je to uzavřený celek.
Vydejme se tedy do zvláštního světa, kde někteří lidé mají neobyčejnou moc... Má ji také dívka Skřivánek... a přestože nemůže mluvit, dokáže věci nevídané a tak se vůbec není čemu divit, když získá lásku krále a stane se jeho královnou...
K tomuto příběhu se rozhodně už nevrátím, ale rovněž rozhodně nelituji, že jsem mu věnovala čas, nebylo ho tak mnoho. Je to zábavné a přiznejme si - pohádky jsme jako děti přece milovali, a kousek dítěte zůstává pořád v každém z nás :-).

lenka7679
05.08.2021 5 z 5

Milé a odpočinkové čtení. V něčem mi to připomínalo knihy od S. J. Maas. Jen tady bylo méně napětí. Celkově milé a protože v posledních dnech nemám zrovna štěstí na dobrou knihu, tak tahle mě vytáhla ze zmaru a za to si těch 5 hvězd a doporučení zaslouží. A jistě, že nápad není originální, ono v této době už něco všude někde bylo. U mě jde vždy o způsob zpracování. Pokud ve mně kniha něco rozezní, tak je to přesně ono.

Konfu97
02.07.2021 2 z 5

Z knihy mám smíšené pocity.. Námět na příběh je zajímavý ale děj byl za mě uspěchaný, rozhodně šel více rozvinout.. To stejné postavy.. Nebyly úplně propracované, v určitých chvíli doslova nesympatické.. Musím uznat, že se příběh četl rychle. Patří do oddechových příběhů, které Vás nedostanou, ale odpočinete si u něj.

Betty96
08.06.2021 2 z 5

(SPOILER) Z knihy jsem velmi zklamaná. Hlavní hrdinové mi byli nesympatičtí, ale možná je to tím, že autorka nám nedala víc prostoru k seznámení. Jediné plus k hlavní postavě - hlavní hrdinka je němá. Nevzpomínám si, že bych se s tím někdy v nějaké knize setkala. Co jsem opravdu nepochopila (možná mi v knize něco uteklo), proč je král proti Nadaným? Sám je nadaný.

diana1217
03.04.2021 4 z 5

Příběh byl hezký a zároveň překvapivý. Z této knihy jsem cítila hlavně něhu a pochopení. Nevím jestli se k ní ještě někdy vrátím, ale líbila se mi.

katkaq
21.03.2021 3 z 5

Po přečtení první poloviny knížky jsem byla nadšená. Zajímavá zápletka i postavy, ale pak se moje nadšení začalo trochu hroutit. Rozhodně nevyužitý potenciál jak v ději tak v rozvoji postav. Jsem ráda, že jsem ji četla? Ano. Četla bych ji po druhé? Ne.

Sss708
06.03.2021 5 z 5

Je to takové příjemné, oddechové čtení.

Barbara182
11.01.2021 4 z 5

Výborně napsaný příběh, napínavý hned od samého začátku, takže budete chtít vědět, jak to bude dál a bylo docela těžké knihu večer odložit a jít spát :-) Líbilo se mi, jak bylo vyprávění jiné a emotivnější kvůli tomu, že hlavní hrdinka nemohla mluvit. A moc pěkné bylo i postupně se utvářející pouto mezi Skřivánkem a Tirasem :-) Skvěle napsané, určitě se k tomuhle příběhu v budoucnu ráda vrátím.