Vítr to ví

Vítr to ví https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462170/bmid_vitr-to-vi-54V-462170.jpg 4 115 36

Anne Galagherová vyrůstala v okouzlení z dědečkových příběhů. Nyní se vrací se zlomeným srdcem do rodného Irska, aby rozprášila dědečkův popel. Jenže najednou je všechno jinak a ona se probouzí na stejném místě, ale JINDY. Irsko v roce 1921 je nebezpečné místo. V dozvucích války se rodí poslední bitva za nezávislost a lidské životy jsou zase jednou v ohrožení. Najde Anne cestu zpět? A hlavně: Jak se vyrovná se skutečností, že konečně nalezla lásku, v kterou už ani nedoufala?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

What the Wind Knows , 2019


více info...

Přidat komentář

cernoska
29.01.2024 5 z 5

Knihy jsem se trochu bála, když jsem četla recenze, že je tam hodně politiky. Ale nakonec jsem zjistila ,že to prostě k tomu příběhu patří. Kniha má historii, současnost, a fantasy a samozřejmě romantiku. Moc se mi líbila a i slza ke konci ukápla

kedlis
31.08.2023 2 z 5

(SPOILER) V knize se toho děje opravdu hodně a upřímně historický prvek mě akorát mátl, přibývala jména a údalosti, ale dle mého nebyly popsány vůbec zajímavě a hlavně mi přišlo, že autorka už očekávala od čtenářů nějakou znalost o občanské válce v Irsku. Já jsem jim tu hlubokou lásku bohužel vůbec nevěřila, celou dobu jsem čekala na nějaké emoce, ale přišlo mi to celé takové mdlé. Líbil se mi moment, kdy vytvářeli knihu pro Eoina.
Pokud jste někdo kdo miluje historii s trochou romantiky, tak je tohle nejspíš kniha pro vás.


jirina3500
03.02.2023 3 z 5

Bohužel se musím přidat k těm,kteří knihou nebyli zcela nadšeni.Zpočátku jsem se nemohla vůbec začíst a zorientovat.Příběh z minulosti byl poutavý,ale příliš mnoho politiky a jmen.Irové opravdu neměli lehký život,což jsem již věděla z jiné literatury.

kalinkacz
27.12.2022 3 z 5

Vítr to ví je historická romantika z pera Amy Harmon, kterou můžeme znát jako autorku young adult fantasy Meč a ptáček.
Meč a ptáček bylo za mě dost průměrné čtení a proto jsem se ani do této novinky nijak nehrnula, nicméně obálka, přirovnání k seriálu Cizinka a pár super recenzí mě přesvědčily o tom, že Vítr to ví zkusím.
Bohužel se ale nadšení nekoná... Romantika na mě nepůsobila, cestování časem bylo slabší a ani děj jako takový mě nezaujal. Oceňuju ale námět, prostředí Irska a vztah hlavní hrdinky a jejího dědečka. Opět jsem si ale potvrdila, že romantika u mě eee...

Holly.W
02.12.2022 5 z 5

Překrásný, dojemný příběh, který čtenáře chytí za srdce. Hlavní Hrdinka Anne se přenese do minulosti, ve které je nucena se přizpůsobit a žít. Seznámí se s Thomasem a jsme svědky jejich veliké lásky. Kniha popisuje historické události v Irsku, což bylo pro mě velice zajímavé a obohacující. Deníkové zápisky Thomase a verše Yeatse dělají knihu, jestli to jde, ještě úžasnější. Čím více jsem se blížila konci, tím více jsem se děsila, jak to může dopadnout. A pro mě to dopadlo uspokojivě, měla jsem slzy v očích. Kdo má rád knihy o cestování časem, velké lásce a úžasných postavách, ten nebude litovat, když po této knize sáhne. Já jsem okouzlená a tento nádherný příběh budu mít ještě dlouho v mysli.

vera5841
01.11.2022 4 z 5

Kniha ze začátku působila trošku chaoticky, ale nakonec se z ní vyklubal krásný příběh, kde čas nezná hranic. Děj plynul pomalu a něžně. Moc se mi líbilo, že vyprávění bylo ze strany Anne, ale i ze strany Thomase. V knize se také dotkneme historie Irska a přiznám se, že o té jsem toho příliš nevěděla.
Celou dobu jsem se troku bála, jak autorka vyřeší časový paradox, ale naštěstí to vzala tím nejjednodušším způsobem a závěr byl velmi emocionální.
Pro ty, kdo mají rádi romantiku a historii, případně nějaké to cestování časem, je to naprosto ideální volba :)

Aiden888
03.08.2022 5 z 5

Málokdy se mi stává, abych dočetla knihu se slzami v očích. Tuhle jsem si nevyhlédla, ani na mě nevyskočila na internetu, prostě jsem ji popadla v knihkupectví, aniž bych znala autorku nebo věděla, o čem bude dej. A díkybohu za to! Rozhodně se zařadí na seznam nejkrásnějších knih, které jsem četla. Sice jsem spíš fanoušek thrillerů a příběhy o lásce nevyhledávám, ale tenhle byl výjimečný. Láska, skutečné historické události a osobnosti, cesty v čase, které nebyly přitažené za vlasy... Dost mi to připomíná knihu Dcery jezera, která je moje NEJ a všem, kterým se líbilo Vítr to ví určitě doporučuji i Dcery jezera, ty Jsou totiž ještě o level výš. Parádní, dojemné, kouzelné, dočetla jsem jedním dechem. A teď si jdu zjistit něco o irské historii :)

evineckY
15.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Nádhera ! Historický román z mého milovaného Irska, který je postaven na skutečných událostech se špetkou fantasy.
Dočteme se, jací jsou hrdí a bojovní Irové, kteří byli okupovaní a využívání britskou nadvládou . ( podoba s knihou kterou čtu -Dublin. Počátky - od Edward Rutherfurd)
O tom, že láska přemůže věky - nádherná romantická linka.
Doporučuji všem, kteří rádi čtou historické romány a určitě si přečtěte autorčin doslov.

A musím přidat nádherné verše -
Vytáhl jsem tě z vody,
uložil na lože,
ztracená opuštěná dcera,
co minulost setřást nemůže.
Z náklonnosti vzešla láska,
rozbila srdce z kamene,
důvěra nás spolu laská,
slib věčný nezapomene.
Ve větru je však cítit chvění,
bludná duše, již našel čas,
mi s pláčem znovu odletí,
láká mě za sebou, snaží se spojit nás.
Nechoď k vodě, milá,
drž se dál od moře,
nedokážeš kráčet po vlnách,
jezero mi tě vrátit nemůže.

cérka
13.07.2022 3 z 5

Tak tady jsem se při čtení trochu víc trápila a tři hvězdičky jsou z mé strany maximum a možná i milosrdná lež. Celkem dlouho mi trvalo se v příběhu zorientovat, pochopit co se mi autorka snaží říct a hlavně, ujasnit si v hlavě kdo je kdo.

Teď, při hodnocení mě napadá jen slovo "uf". Bylo to místy velmi těžké a složité. Občanská válka v Irsku není zrovna pro mě to pravé. Tady se ještě k mé smůle probírala hlavně její politická část a to teda fakt ne! Romantická linka to aspoň trochu zachránila. Byla jsem celou dobu moc zvědavá, zda a hlavně, jak se Anně podaří dostat zpět. Konec byl sladkou , zaslouženou tečkou :)

Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Čekala na mě dlouho, až úplně ve zpod hromady knih, které si chci přečíst. Vracet se k ní asi nebudu, ale určitě se nechám zase jinou knihou unést do minulosti.

Irsko bych určitě jednou moc ráda navštívila. Chápu, že jeho dějiny jsou opravdu hodně krvavé, smutné, plné lidského utrpení. Jen je potřeba to v románu podat jinak.

Lenka_S
08.07.2022 3 z 5

Autorka vrátila hlavní hrdinku časem zpět do doby revolučního Irska a vzniku IRA. Tyto historická události se však odehrávají na pozadí příběhu. Líbil se mi nápad uzavřeného kruhu, kdy se opět setkává s člověkem, kterého ztratila, ale jinak mě kniha moc neoslovila. Neříkám, že by byla špatná, ale mě tam chybělo něco, co by mě donutilo ponořit se do děje a prožívat ho s Annou.

chrudas
30.05.2022 5 z 5

Dokonalá pohádka pro dospělé duše. Četlo se dobře, zajímavý příběh se šťastným koncem.

Szilvia1
21.03.2022 4 z 5

Příběh byl pěkný,byla jsem zvědavá,jak se vrátí zpátky do své doby,byla tam i historie,romantika ale i trošku napínavého.Ve cestování v čase je nejlepší autorka Erskinová,ale i tahle autorka to umí.

Danka22
12.02.2022 3 z 5

Nemůžu říct, že bych knihu přečetla na jeden zátah. Erskinová a Gabbon bych řekla, že jsou lepší. Ale je to romantické, ne moc těžké, a čtete o Irsku i lásce. Asi nesmím být tak náročná :-D To cestování časem je takový bonus, který mi zvlášť ke konci moc neseděl. Pro dlouhé zimní večery je ale kniha ideální.

Buchtičkajani
27.12.2021 4 z 5

Moc hezký a zajímavý příběh o cestování v čase. Romantika ale moc hezká, příjemná.
Trochu mě zklamal konec. Ale jinak se moc hezky četla doporučuji.

Pavlaj
02.11.2021 4 z 5

Irské reálie byly zajímavé, ale po Z písku a popela jsem čekala o malinko víc. Asi mi vadilo, že celá zápletka Anne, jejího dědečka a cestování časem byla prozrazená brzy po začátku, takže pak už bylo jasné, jak to celé skončí.

Pavčule
02.11.2021 2 z 5

Cizinku jsem nečetla ,v téhle knize jsem ze začátku nevěděla kdo je kdo . Asi opravdu jen pro milovníky Irska nebo jsem to správně nepochopila . Není to úplně můj šálek kávy a nedočetla jsem .

Barbara182
18.10.2021 4 z 5

Řekla bych, že trochu hodnotnější čtení než Cizinka, rozhodně niternější, poetičtější a méně akční (i když o dějové zvraty tu taky není nouze) a taky tklivější. Zpočátku mě děj úplně nepohltil, jako se mi to stalo u autorčiny předešlé knihy Meč a ptáček, ale příběh si mě získával postupně. Za mě rozhodně zajímavé historické události na pozadí příběhu (irský boj o nezávislost a útlaky ze strany Británie) a doktor byl jednoduše skvělý a neuvěřitelně hodný chlap :-) Kniha ve mně doznívá ještě i teď, týden po přečtení, a rozhodně se k ní někdy vrátím znovu a jsem zvědavá, jestli pak budu některé události vnímat jinak :-)

mil
15.10.2021 4 z 5

Cestování časem jsem si oblíbila u Erskine. I tento příběh se mi líbil, často mi ukápla slza. Neholduji poezii, ale verše v této knize mne oslovily.

Pitbullka
02.10.2021 3 z 5

Romantické, místy velice poetický jazyk. Ale chvilkami tam na mě té podobnosti s Cizinkou bylo už moc a čekala jsem něco více originálního.

intelektuálka
28.09.2021 4 z 5

Pěkný příběh z kouzelného prostředí Irska .... s historickým podkladem ....

O prolínání života, o hledání vlastních kořenů - o lásce, která odolává ve všech životních
situacích ....

Proloženo velmi pěknými verši jezerního básníka W. B. Yeatse ....

" Vítr, který slyšíš, je ten samý, který fouká odjakživa. Prší stále stejný déšť.
Vítr a vlny jsou tu odpočátku věků. Kameny a hvězdy také.
Jenže kameny nemluví a hvězdy jsou příliš daleko ...."

Vítr i vlny na severu Irska určitě viděly mnoho ....