Černá legie

Černá legie https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22366/bmid_cerna-legie-eDk-22366.jpg 4 100 12

Kroniky Černé legie série

1. díl >

1. kniha série Kroniky Černé legie. První část temné fantasy, v níž se Černá legie nechává najmout vyslancem ze severu a tím se dává do služeb děsivého zla. Vypravěčem je zde Felčar nájemné legie, která sestává z tvrdých lidí, zabijáků z nutnosti a někdy i ze záliby. Lidí, kteří mají jen svou jednotku, své spolubojovníky a chtějí především přežít a uživit se. Proto se nechají najmout tajemným vyslancem ze severu, i když čarodějové mezi nimi tuší, že se jednotka vydává vstříc velkému nebezpečí. Tuší, že bude sloužit nečistému a hrůznému královskému rodu, který byl již jednou poražen, aby znovu vstal z mrtvých...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

The Black Company , 1984


více info...

Přidat komentář

Archie
23.08.2022 2 z 5

Vypraveni na me pusobilo podobne jako Malaz, ktery mel ale fascinujici world building a daleko zajimavejsi pribeh i postavy. Cerna legie jen jako prilis neosobni grimdark s vcelku vtipnou partickou zatracenců. Osud vsech postav mi byl lhostejny, coz mi proste vadi nehlede na zanr.

denniys
23.07.2022

Bohužel jsem tuto knihu nedokázala dočíst..končím na straně 61, nepřirostlo mi to k srdci, času je málo a knih mooc.. je to 1.kniha, kterou odkládám, aniž bych ji za každou cenu zdolala


kalache
04.06.2022 4 z 5

...z nozder Jednookého se vyřinulo hejno miniaturních světlušek.Jako správní vojáci se seřadily do šiku a sestavily tak slova SKŘET JE TEPLOUŠ.Malými křidélky tuto větu zabzučely pro ty,kteří neuměli číst...

Meda77
26.11.2021 4 z 5

První díl fantasy trilogie o Černé legii, psáno celkem dobrým vypravěčským stylem. Každou chvíli si tu dají po čuni, takže čtenáře udrží. Cílení na mírně užší skupinu fantasy milovníků, ale proč ne. Lepší cílená mečovaná, než doplatek za plyn. Slušné 4starsy.

protokol
19.07.2021 4 z 5

jeto celkom pohodová kniha. ale akosi dosť predvídatelná . a miestami dosť vleklá. ale inak dá sa odlachčujú príbeh mne oblúbené postavi skřet a jednooký a ich neustále podpichovanie . čo sa pokračovania príbehu no neni to tak žhavé žwe že by som skočil po 2 knihe. ale je to odichovka kto má rád fantasi kuzla (občasné kúzla ). tak určize pobaví :)

Turlogh
17.06.2021 4 z 5

Velmi dobrá fantasy, Felčar i další specificky krátce, leč výstižně pojmenované postavy se mi zamlouvají, celé se to čte velmi dobře, děj je zajímavý a napínavý. Černá legie prostě musí přežít a její historie je dlouhá a plná odvahy, jakožto i spolupráce všech jejich členů, pro které neznamená nic více než jejich jednotka a jejich spolubojovníci. Věrnost legii nade vše. Místy pochmurný děj záhrobí. Doporučuji k přečtení. Howgh.

Dervish
14.02.2020 5 z 5

Jedním slovem geniální. I já, stejně jako felčar, jsem se do paní zamiloval. Ta touha je hmatatelná. Popis závěrečného boje mě přikoval do židle - tak surové, hrubé, bezpáteřní. Černá legie se stala mou druhou rodinou. Propadl jsem jí a upsal svou duši službě v legii. Tahle smlouva nemůže být zrušena... ale ta paní, ta paní....

Rudla333
15.07.2019 5 z 5

Tak tohle je konečně něco pro mě!

Od dočtení Malazu jsem měl problém s nalezením nějaké série s podobným stylem. I když jsem našel pár příjemných překvapení jako První zákon, které mě skutečně bavily, bylo to něco úplně jiného, než jsem hledal.

A když jsem se dozvěděl, že Steven Erikson, autor Malazu, považuje Glena Cooka a Černou legii za svou inspiraci a zakladatele tohoto žánru, tak jsem neváhal.

Musím říct, že jako první se dostavilo zklamání. Kniha je totiž psaná hodně zvláštně, vlastně jako kronika - hodně stručně a v ich formě, navíc má jen jednu linii. To mi ze začátku opravdu hodně nesedělo a prvních cca 50 stran bylo hodně dlouhých.

Hlavní postava Felčar je ale zkrátka dobrý kronikář a dokáže čtenáři rychle přiblížit co Černá legie znamená, jaké jsou jejich ideály a krásně představí jak sebe, tak ostatní vojáky. A najednou na člověka dýchá přesně ta atmosféra jako z Malazu.

A tak jsem se začal královsky bavit, i když se nakonec ukázalo, že kniha se od Malazu hodně liší. To ale v tomto případě nebylo špatně.

Příběh je opravdu hodně temný. Sledujeme zkrátka partu hrdlořezů, kteří pracují pro ženskou verzi Saurona a masakrují vojska rebelů, které nechtějí nic jiného než osvobodit se od tyranie. A hádejte co, ono jim to vůbec nevadí. Protože ona chladná temná Paní zkrátka zaplatí a to je všechno, co Legie potřebuje.

Některé pasáže jsou opravdu hodně drsné a kniha utíká až neuvěřitelným tempem, čemuž skvěle pomáhá onen stručný styl, který mi ze začátku tak vadil.

Navzdory mým pochybám se kniha ukázala jako vyloženě skvělá a doporučuji ji jak fanouškům Malazu, tak i ostatním čtenářům. Ale typické fantasy tedy rozhodně nečekejte. Temnota a originality zde srší ze všech stran.

A jako pomrknutí speciálně pro fanoušky Malazu - určitě se stejně jako já mnohokrát pousmějete nad tím, jak podobný je Felčar Šumařovi :-)

No nic, není co dodat. Jasných 10/10 a hned sahám po dalším díle.

Excalibur73
27.04.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších fantasy ság, co jsem četl. Výborná temná fantasy s osobitým humorem. Dostaly mne žabomyší války dvou čarodějů z legie.

Arcisit
13.02.2014 4 z 5

Opravdu zvláštní kniha, ze začátku spíš brak, ale postupem času se do toho člověk začte a najednou je konec

Ocas
07.09.2013 5 z 5

Naprostá bomba, poprvé jsem knihu četl před cca 10 lety, od té doby asi 5x, postavy mě naprosto fascinovaly, ať už kladné nebo záporné(a že poznat rozdíl mezi klaďasem a záporákem je v této knížce skoro nemožné), intriky na každém rohu, temná magie a parta obšoustů co jdou proti celému světu. Celá trilogie je boží. Díky

washek
30.11.-0001 5 z 5

Je to perfektní Glen Cook stvořil v tomto případě skvělou dark fantasy.

Štítky knihy

dark fantasy fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Glen Cook
americká, 1944
2000  82%Černá legie
2008  75%Tyranie noci
2000  86%Tyranův stín
2000  86%Bílá růže
2006  86%Hry stínů

Kniha Černá legie je v

Právě čtených2x
Přečtených158x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených10x
Knihotéce87x
Chystám se číst137x
Chci si koupit38x
dalších seznamech9x