Druhé procitnutí

Druhé procitnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230875/bmid_druhe-procitnuti-4YV-230875.jpg 4 37 7

Kronika vzkříšence série

< 2. díl

Martin Lafetka byl normální dospívající kluk s běžnými problémy. Někdy míval pocit, že je tak obyčejný, až je pro ostatní skoro neviditelný. Jeho velkým přáním bylo dokázat něco výjimečného. Některá přání by se však neměla plnit. Martin zemřel. Tím ovšem jeho potíže teprve začaly. Byl povolán zpět do života, aby se stal členem řádu vzkříšenců, jejichž úkolem je doprovázet zbloudilé duše ke Světlu. Něco se však zvrtlo. Rituál, kterým byl povolán, nebyl proveden správně a Martina teď čeká boj proti samotnému řádu. Nebojuje však pouze o svůj vlastní život.... celý text

Přidat komentář

Majrek
22.05.2023 4 z 5

Rozhodně to není špatné, jen příběh se mi zpočátku zdá být dost zamotaný a nesourodý, se špetkou nelogičnosti (například na policejní stanici nepoznají, že si hrdina změní vizáž, aby se nedal identifikovat, atd.). Také mi vcelku vadí do očí bijící reklamy. Tedy - kromě té největší, patriotické - na město Jihlavu - teď, když už vím, jaké horory se tam denodenně odehrávají, se tam prostě musím vypravit! :)

ArkAngel
19.08.2022 3 z 5

Druhé procitnutí je na tom podobně jako první díl, akorát tedy více rozjíždí mytologii vlastního světa. Máme tu nějaké filosofické otázky, drsnější příběh a české prostředí, kdy některé stránky vypadají hezky a jindy si říkáte, že je kresba skutečně o ničem. Hlavně ty postavy jsou mimo, pokud nepočítáme magické tvory. Pokud chce čtenář pochopit druhou sezónu Zázraka, přečíst by si to určitě měl, ale do dějin českého komiksu se to myslím nezapíše.


fvalek
26.06.2022 4 z 5

Druhý díl tomu docela nasadil korunu, protože po konci prvního dílu, který byl silně nedostačující, se tady rozjíždí velké akce a zcela zásadní zvraty a zjištění. Sice asi moc nechápu podmínky stvoření vzkříšenců, protože jestli jsem dobře pochopil, tak vzkříšenec předává svůj post živému člověku (Martin dokonce mně, pecka), zatímco Martin to dostal posmrtně a proto je téměř antikrist... Nevím jestli ho ale vykreslili jako dostatečně velkou hrozbu na to, abych pochopil, jak po něm každý jde a proč až po dvou letech. No ale to nevadí, Martin si dva roky tak nějak hezky žil a dělal si věci po svém a my zjišťujeme, že to bylo dost špatně a musí taky plnit nějaké své povinnosti. proč ne, je to zajímavá zápletka, přece si nemohl myslet, že ho někdo oživí jen tak zadarmo bez povinností. Takže to se mi líbí hodně. Líbí se mi i nový záporák, nějaký spešl kat navíc, škoda že se nějak víc neobjevil celý cech.

Co je ale nudnější je Martinův osobní život. Autoři se od něj snaží oprostit a vysvětlují, co se stalo se šikanizátory a to je právě kámen úrazu, protože pak se tuplem nic neděje a Mačena je taková "ani se na mě nepodívá, nesáhne na mě, ale dva roky to spolu klepem", moc dojem na mě neudělala co by vedlejší postava a femme fatale. Celkově se tak komiks z osobní roviny dostal na stoprocentní mystickou rovinu a ideální by promě bylo, kdyby se Martin stal dobrým vzkříšencem a ne vyvrhelem, co nežije pořádně v ani jednom světě, ale jeho volba.

Co je velmi dobré je kresba, která je velmi efektní a musím uznat, že v tomhle druhém díle i místy skutečně hororová. Docela dobrou službu dělá i oslovování čtenáře autorem a jeho vtažení do děje, nad kterým asi dospělý čtenář kroutí očima, ale funguje to. Škoda že už první díl nevyšel z tohohle nakladatelství a v téhle vazbě, ale to je asi úděl českých komiksů, že mají problémy najít někoho, kdo by je vůbec vydal. Po událostech v Zázrakovi, které tentokrát už docela navazovaly, i když tam je velmi neznámý prostor, už asi nečekám Martinovo pokračování, ale byl bych moc rád, kdyby Kopl dál obohacoval své universum. Já jsem zatím pyšný, že ho mám doma komplet i s Pérákem. :)

andante
16.01.2022 4 z 5

Komiks je překrásně nakreslený a dýchá z něho láska k tajuplným místům a k Jihlavě. Hlavní problém tkví v tom, že kreslíř je tu zároveň scenáristou, takže všechno se podřizuje kresbě a příběh hraje druhé housle. Ne že by byl špatně vymyšlený, ale nemá pevnou kostru, je roztříštěný, tempo úplně kulhá. Je to jako kdyby se vám někdo pokoušel popsat děj skvělého filmu a skákal od obrazu k obrazu a vy pořádně netušili, o čem je řeč. Děj je jednoduchý, pochopit se jistě dá, ale nevtáhne vás. Autor by si měl pro příště najít scenáristu, který by dal příběhu gradaci a rytmus. Dalším problémem je neujasněnost, pro jakou věkovou skupinu má být komiks určený. Samotné téma, občasné velmi nenáročné filosofické úvahy a konečně i způsob, jakým je čtenář zapojován do děje, ukazují zaměření na čerstvě náctileté čtenáře. Zvláště to třetí je velmi originální a vydařené, ovšem na starší cyniky to sotva zabere. Když ale dojde na akci, je velmi brutální a surová, těžko to označit za komiks pro děti. Celkově jde o dílo mimořádné, osobité a s velkým potenciálem, který ale z velké části zůstal nevyužitý.

Valeyard
26.12.2020 5 z 5

Dostal jsem náhodně knihu s tím, že ji má brácha dvakrát. Dlouho jen tak ležela na nočním stolku. A to byla škoda. Skvělá záležitost z pera českého autora. Hned jsem sháněl první díl a Zázraka :)

hanka5304
06.02.2017 3 z 5

Komiks mi padl do ruky v podstatě náhodou, zaujalo mě zpracování. Rychle mi došlo, že nejsem pro tohle dílko správná cílová skupina. Myslím, že je zaměřen na mladší -náctileté čtenáře. Líbilo se mi, že na začátku byl shrnutý dosavadní vývoj příběhu, takže i čtenář, který nečetl první díl, byl rychle v obraze. Otázkou je, jestli jsem takhle nepřišla o vykreslení jednotlivých postav, protože v tomto díle se mi všechny jevily dost ploché. Líbil se mi ale námět příběhu a to, že se odehrává v českých reáliích. Z postav mě pak zaujala policistka Dohnalová snad více než hlavní hrdina. Mínus za to, že příběh je podle mého názoru brutálně osekaný. V komiksu není prostor na okecávání, ale i tak jsem měla pocit, že jsem si "nic" nepřečetla. Tři hvězdičky. Kdyby mi bylo -náct, jednu bych přidala.

Pavo.Klima
13.11.2016 5 z 5

Ke Vzkříšenci jsem se dostal přes komiks Kopla & Macka: Dechberoucí Zázrak. V ročníku 2017 se Zázrak a Vzříšenec mají potkat. Nedalo mi to. Googloval jsem. Našel jsem napřed druhý díl příběhu Martina Lafetky. Příběh mne chytl. Kresba mi přijde vyváženější než v sešitovkách Zázraka. Obraz má dynamiku, krvavou stopu... Baví mne stará policistka, která odchází na penzi. Opět mezigenarační stopa. Je dobře, že autor neignoruje zástupce více generací. Sice to nebude Magistr Kelly v sukních, ale ta dáma má tah! Dílko je to místopisně regionální a velice zábavnou formou propaguje Jihlavsko. A vlastně propojení mýtů s realitou se tak podobá Zázrakovi, který se snaží být celorepublikový. Zatím prý není jasné, jestli se Zázrakem budou parťáci, nebo soupeři, třeba od každého trochu. Každopádně ale s Vzkříšencem roste Zázrakovi vyrovnaný vrstevník.
Jo a: Chválím pevnou vazbu!