Kreativita v právu 2014

Kreativita v právu 2014 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513238/bmid_kreativita-v-pravu-2014-Anl-513238.jpg 4 1 1

Tématem konference, na jejímž základě sborník vznikl, byla kreativita v právu, a to zejména v návaznosti na aktuální otázky právní teorie. Škála příspěvků sahá od témat spjatých s oblastí kritického právního myšlení až k prakticky zaměřeným úvahám diskutujícím téma kreativity v právu dosud netradičním způsobem. Konferenci pořádala Právnická fakulta Masarykovy univerzity.... celý text

Přidat komentář

Set123
24.03.2023 4 z 5

Vcelku zajímavý sborník, obsahující rovněž tak zajímavé spektrum příspěvků, nikoliv vyloženě právně teoretických, jak tomu v případě Law and Humanities bývá.

Jistě, první články jsou v zásadě výhradně právně teoretické. Kreativita v právu, Kdo pokládá ženskou otázku? (Velice zajímavý příspěvek o feministické kritice v právu), Kreativita podmienka úspešnej výučby práva, Na počiatku bolo Slovo, K hodnoticiam zákonom, Právní kýč (Ach, ty Kundero), Argumentace krásnou literaturou, případně Právo a hudba. Několik z nich je interpretačního charakteru, některé jsou kritické, jiné méně zajímavé. Všechny patrně stojí za přečtení. Některé jsou přirozeně poněkud komplikovanější (Kýč, feminismus), ale o to jsou zajímavější.

Další články však zacházejí do poněkud praktičtějších sfér práva. Je ti Relace motivace autorů k tvorbě a možnosti používání veřejných licencí, Přetváření mechanismů rozhodování mimosoudních sporů pomocí internetu a softwaru a Kreativita v právu veřejných zakázek. I tyto články jsou mimořádně zajímavé (třebaže se nezdají mít tak všeobecný charakter jako výše vyjmenované).

Obecně je to sborník, který má svou hodnotu (ostatně je zdarma, takže výsledná hodnota je mimořádná) a který může být zajímavým zdrojem podnětů. Neobsahuje však natolik jednotné prvky, abych se tu k němu mohl obšírněji rozepisovat.

Autoři knihy

Martin Škop
česká, 1977
Michal Malaník
česká, 1990

Kniha Kreativita v právu 2014 je v

Přečtených1x