Králův havran

Králův havran https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341894/kraluv-havran-z0t-341894.jpg 4 9 6

Děj historického románu je zasazen do šestého století. Čtenáře přenáší na dvůr gótského krále Totily, kde mimo jiné působí krvavý kníže Teie, který drtil armády císaře Justiniána. Králův havran je román plný mystiky a romantiky, zprostředkující i pohled na myšlení lidí z přelomu antiky - reprezentované císařem Justiniánem a jeho konstantinopolským dvorem - a středověku, jehož kulturu přinášejí gótští rytíři... celý text

Přidat komentář

RyonMathrin
06.10.2018 5 z 5

Tohle je docela zvláštní klenot a ne každý ho ocení. Je to náročnější, kdo má však rád historické romány, věřím, že se mu bude líbit. Jakmile se začtete, nebude litovat. I já jsem se zprvu v ději hůře orientoval, jak píší jiní. Kniha hodně popisuje a střídají se v ní různorodé pasáže. Ovšem některé části a úvahy jsou tak nádherné, že mírnou nesourodost a rozvleklost jsem dokázal autorovi odpustit. Pamatuji si zejména tanec gótských hrdinů s tasenými meči na stole, dlouhý rozhovor hrdiny o víře (přírodní řekněme panteismus versus křesťanství) a pro mne nejúžasnější epizoda: popis zasvěcovacího obřadu na magickém místě mezi menhiry.
Až po letech jsem zjistil, že pseudonym Thufir Hawat skrývá českého autora a to mne potěšilo (nevím proč použil jméno mentata z Herbertovy Duny, což byla také jedna věc, která mne na knize zaujala).
Hodně zvláštní záležitost, pro mne nezapomenutelná.

kachy
18.06.2015

Tak jsem po 200 stránkách knihu vrátila. Že se tam motá více časů, to bych ještě zkousla, ale když autor popisuje minulost, kde je spousta jmen a spousta míst, tak jsem se do toho pěkně zamotala, že už jsem cestu ven nenašla.


martin6500
05.05.2015

pomotané , ale historicky poučné

martin6500
29.04.2015

historicky veľmi pekne spracované, príbeh mi tam chýba, preložené filozofovaním, úlety až k surrealizmu. Fakt je nutné sa prehrýzať. kto chce si urobiť historický prehľad - aj keď trochu jednostranný - odporúčam.

kalache
03.01.2015 4 z 5

zkuste se prokousat.....

Danuše7
17.08.2014

Nedokázala jsem ji číst. Je tam tolik podobných si jmen, že jsem velice brzy ztratila nit příběhu. Vše je tak zdlouhavé až mě to odradilo, a že jsem se snažila nedat se.