Království za story
kniha od: Petr Šabach
KoupitKoupit eknihu
Nahá Wanda hraje na piáno a mává při tom rukama jako pták křídly. Kdesi v jurtě popíjí český novinář vodku s jediným mongolským Pekelným andělem. Doktor Hrdlička stoupá obut do papírových krabic zamrzlou Nerudovou ulicí. V kapse ho hřejí konzervy čínského masa, on už se však těší šneky. Hrdiny povídkového výboru Petra Šabacha nacházíme v nejroztodivnějších situacích – kolika z nich se ale nenávratně promění život?...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121868/big_kralovstvi-za-story-Xqn-121868.jpg 3284Komentáře (64)
Kniha Království za story

Tohle byla hodně slaboučká sbírka povídek. Za zmínku stojí pouze ta s názvem Vánoce doktora Hrdličky, v které je krásně zobrazená atmosféra Vánoc, staré Prahy a minulého režimu. Jen ten konec mohl být vypilovanější.

Povídka potřebuje pointu. V první polovině povídkám pointa nechybí, za druhou polovinou si musím smutně povzdechnout: „království za pointu.“ Jak již bylo napsáno – vše ostatní od autora (Babičky, Jak potopit Austrálii, Občanský průkaz, Opilé banány, Zvláštní problém Františka S.) se mi líbilo mnohem víc.
65 % (271 hodnotících přede mnou je na průměru 58 % a zároveň žebříček hlásí: 41. nejhorší kniha, ale tak hrozné to určitě není).

Je mi líto, ale tento autor mě neoslovil. Některá povídka docela ušla, ale další jsem jen kroutila hlavou, co to vlastně čtu a hlavně proč. Mám plno jiných, které mě netrpělivě čekají, až je začnu číst. No má se vyzkoušet vše, aby člověk oddělil co je pro něj poutavé a co není. Takže já vím, že se k tomuto autorovi vracet asi nikdy nebudu.

Pestrá sbírka povídek, která mě příjemně překvapila svojí rozličností. Ať už se jedná o povídku z prostředí Malé strany, vesnické diskotéky nebo mongolského baru, všechny mají jedno pojítko. Totiž - svým jedinečným osobnostním a přirozeným způsobem vyprávění dává Petr Šabach své práci nezaměnitelný charakter.

Polovina povídek se mi líbila, dobře se četla a dávala smysl, ale v další polovině, jsem si říkala co to vlastně čtu a proč? Nenadchlo, ale asi ani úplně neurazilo. Taková knížečka na krátké cesty a zabití času.
Část díla
- Chaldzandzach
- Království za story 2007
- Neděle 2005
- Teplo domova 2004
- Vánoce doktora Hrdličky 2008
Autor a jeho další knihy
2019 | ![]() |
2005 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
2012 | ![]() |
Kniha Království za story je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 412x |