Královská štvanice

Královská štvanice https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535490/bmid_kralovska-stvanice-660c295e22027.jpg 4 38 7

V lesích kolem hradu Křivoklátu pořádá král Jan Lucemburský štvanici na jeleny. V jejím průběhu je zabit královský lovčí Hynek z Bukové. Šlo jen o nešťastnou náhodu nebo o úmyslnou vraždu. Jan Lucemburský se dokonce domnívá, že obětí této vraždy se měl stát on sám. Povolává svého oblíbeného vyšetřovatele, který mu před časem zachránil život, královského soudce Melichara z Roupova s žádostí, aby údajného vraha dopadl. Jenže sám mu to nijak neusnadní, když vzápětí opustí České království a odjede do ciziny. Melichar tak zůstává sám vůči všem podezřelým, vesměs předním českým pánům, kteří mu nejsou nikterak nakloněni. Dokonce bude muset čelit pokusu o vraždu. Kdo se ho chtěl zbavit a proč? Snad proto, aby zabránil objasnění vraždy královského lovčího Hynka? A měl být opravdu zabit Hynek nebo sám král?... celý text

Přidat komentář

čef
27.09.2023 3 z 5

Z tvorby autora tato patří určitě mezi ty slabší. Pořád se někam cestuje, obluzuje děvčata a mluví a mluví řečí knižní. Pátrání typu to je ale náhodička. O době za panování Jana Lucemburského se také nic nedozvíte, možná se podíváte na net, jak vypadají zmiňované hrady dnes. A to je tak největší přínos této nezapamatovatelné knihy.

001
01.05.2023 3 z 5

Moje první Bauerova knížka. Celkem spokojenost. Začátek potěšil. Hodně jsem porovnával s Vondruškou. Postupně přišel pokles. Přesto je to rozhodně čtivé. Na dobrou noc to považuji dokonce za ideální. Určitě si pár autorových knížek ještě rád přečtu. Vondruškovy detektivky mám velice rád. Bohužel to co panu Vondruškovi občas vyčítám, o této knize platí dvojnásob. Uvítal bych kdyby tento typ literatury nenásilnou formou přinášel i poučení. Asi chci příliš, a osob, které jsou schopny dobře psát čtivé historické detektivky s perfektní znalostí historie i dobových reálií je bohužel pomálu. Přesto děkuji autorovi za snahu a vcelku příjemný čtenářský zážitek.


CAM
11.03.2023 3 z 5

Taková pohodová historická detektivka. Dobře se čte.

jan7113
08.10.2022 4 z 5

Tak tohle je taková středověká okružní jízda po českých hradech s pravidelnou sexuální vložkou. V neposlední řadě tady probíhá i "vyšetřování" vraždy. Na to, jak je příběh jednoduchý, je kniha překvapivě čtivá a i celkový dojem z ní mám slušný.

Dandulka
13.12.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla na jeden nádech, ostatně jako všechny autorovy knihy. Příběh samotný měl spád a byl nápaditý. I retrospektivní prvky tu a tam vklíněné do příběhu byly příjemným zpestřením.
Co mi ale opravdu vadilo a rušilo mě to při čtení, byly tiskové chyby. Překvapivě jsem jich našla dost; někdy mám pocit, že nikdo nekontroluje správnost a bezchybnost textu. Docela často schází drobné spojky a problémy měl tiskař také s pády a rody. No, snad to byl jen ojedinělý případ a další kniha uteče pozornosti malého avšak všetečného tiskařského šotka.

jaja1989
17.07.2021 odpad!

Přijde mi ,že autor si hraje na V.Vondrusku, kde je taky soudce( Oldřich) a taky má pomocnika, který je jako jeho syn a je na ženské.
Soudce sám mi přijde jako trochu vožralý Jouda, co má pár dobrých napadu.

babystar
07.04.2021 4 z 5

Příběh o vyšetřování vraždy na královském honu mi opět místy připadal jako parodie, částečně jako cestopis po středověkých hradech a tvrzích jižních Čech a jako průvodce po životě v nich. Autor si opět vzal za základ skutečné historické události (svatbu Petra z Rožmberka) a bílá místa historie vyplnil podle své fantazie. Jeho hrdinové si občas "nevidí do huby" a určitě se nechovají podle představ o našich ctihodných předcích. Lidé jsou totiž stále stejní, blbost kvete v každém věku a žárlivost někdy i zabíjí.