Král a vévodkyně

Král a vévodkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15317/kral-a-vevodkyne-15317.jpg 5 32 6

Eleonora Akvitánská série

< 3. díl >

Volné pokračování historického cyklu navazuje na román A všichni svatí spali a líčí dobu vlády Jindřicha II., jednoho z nejvýznamnějších panovníků své doby. Román ze samého počátku 12. století barvitě líčí život Jindřicha II. po sňatku s nekonvenční Eleonorou Akvitánskou, v době, kdy jeho země byla zmítána vzpourami odbojné šlechty a kdy se vyhrotil rozpor mezi králem a církví, reprezentovanou Tomášem Beckettem. Válka koruny a církve končí Beckettovou mučednickou smrtí, která králi značně zkomplikovala situaci. Líčení dvorského života a politických intrik se prolíná s osudy velšského šlechtice a jeho rodiny, jemuž snaha krále po ovládnutí Walesu zničí rodinné štěstí. Barvité, dramatické a romantické vylíčení jedné epochy anglických dějin.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Time and chance , 2001


více info...

Přidat komentář

hanzmb
13.12.2020 5 z 5

Asi zatím nejlepší díl série. I když část věnovaná Beckettovi je poměrně známá, líbilo se mi jeho vylíčení jako spíše náboženského fanatika než světce. Nejlepší částí dle mého je ta věnovaná Walesu. Ta by stála za samostatné zpracování a spíše vícedílné.

petr_
05.01.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, protože popisuje dějinné období Anglie, o kterém jsem moc nevěděl. Osobnosti, jako je Jindřich II a Eleonora jsou zajímavé samy o sobě. Navíc jsou v knize popisovány rozpory mezi jejich syny. Které byly známé i z jiných zdrojů.


Ishir
03.01.2019 5 z 5

super kniha vřele doporučuji

Kerberos
27.06.2017 5 z 5

Skvělé pokračování a Eleonoru prostě miluju.

dearkiki
29.06.2015 5 z 5

Skvělé pokračování historické ságy. Příběh Jindřicha a Eleonory je zde velmi věrohodně přednesen a myslím, že každého čtenáře text bez potíží zaujme a vtáhne do děje. Pokaždé, když jsem knihu odkládala, bylo to, jako bych musela skutečně překonat staletí pro návrat do současné reality.

Richie1
10.11.2014 4 z 5

V románu pokračuje autorka v popisování životních osudů zakladatele plantagenetovské dynastie Jindřicha II. a také jeho manželky, neméně slavné Eleonory Akvitánské. Poutavě vyprávěný příběh nás proveden raným a středním obdobím vlády tohoto mocného panovníka a vyvrcholí známým střetnutím Jindřicha II. s jeho bývalým kancléřem a později cantenburským arcibiskupem Tomášem Becketem.
Autorka opět velmi zasvěceně popisuje známé historické události a zároveň nás udržuje v napětí díky dalším příběhům mocných i prostých obyvatel středověké Anglie i Francie. Byla to doba vrcholného středověku, doba rytířských ideálů, věrného náboženského vyznání, ale i doba krutosti a zmaru.
Penmanová píše výborně a výborně se čte. Opět doporučuji.