Krajinami umění

Krajinami umění https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247653/mid_krajinami-umeni-247653.jpg 5 17 4

Kniha rozhovorů se známým historikem umění je putováním po krajině, jež promlouvá uměleckými díly, které na ní během staletí vznikly. Zabývá se mnohovrstevnatými vztahy, které působí mezi uměleckým dílem a člověkem, místem, spiritualitou i politikou. Rozhovor představuje výraznou osobnost prof. Royta, jeho cesty k umění a za uměním, která se pak stává průvodcem rozumění tomu, jak bohaté perspektivy se člověku otevírají, když k sobě nechá promlouvat bohatství a krásu uměleckého působení minulých věků i současnosti. Kniha zaujme všechny zájemce o umění a památky, neboť jim poskytne inspirativní svědectví o životě s uměním a podněty k vlastnímu prožívání. Prof. Jan Royt patří mezi přední české historiky umění. Zabývá se především středověkou malbou a ikonografií, ale také barokní zbožností či raně křesťanským uměním. Je autorem řady odborných knih, věnuje se popularizaci tématu v médiích a na veřejných debatách a přednáškách, dlouhá léta píše do Perspektiv Katolického týdeníku sloupky o křesťanské ikonografii. Vyučuje na několika vysokých školách, v současnosti je prorektorem Univerzity Karlovy.... celý text

Přidat komentář

Svijanskej
12.09.2023 5 z 5

Klasické vzdělání, kultivovanost, noblesa a nadhled - kombinace, se kterou se v dnešní době setkáváme stále méně. O to větší rozkoš působí čtení této knihy, psané formou interview s p.Roytem.

Chesterton
18.08.2018 5 z 5

Zase jedna kniha, kterou bych zapomněla přidat mezi své přečtené:) a jen díky uživateli MonkeyMarty jsem si rozpomněla:)
Setkání umění s inteligencí a duší, parafrázovala bych Káča2015.
Příjemná a poučná schůzka se zajímavým člověkem.


Elmo
05.05.2017 4 z 5

Moc zajímavé čtení. Líbí se mi, že vidí třeba církevní památky nejen jako historik umění odborně, ale i jako křesťan tak nějak zevnitř. Že chápe jejich hlavní účel.
Zklamalo mě jenom to, že skoro všechny probírané památky se nachází v Čechách nebo v Římě. Moravu, kterou znám lépe, autor téměř opomíjí. Za to dostal o hvězdičku méně. :-)

Káča2015
30.11.2016 5 z 5

Setkání s uměním a inteligencí... pro mě nádherné.