Kováři a alchymisté

Kováři a alchymisté https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407778/bmid_kovari-a-alchymiste-6bi-407778.jpg 4 27 4

První železo získával člověk z meteoritů, a proto mu přisuzoval týž posvátný charakter jako nebesům, odkud pocházelo. Stejně pohlížel i na ty, kdo se železem a s kovy vůbec pracovali - na horníky, hutníky a kováře. Kniha Kováři a alchymisté není historií alchymie. Autor v ní pouze sleduje vývoj některých prastarých mýtů, rituálů a symbolů, které začaly být spojovány se zmíněnými řemesly a později i s alchymisty. Shrnuje zde poznatky publikované v jeho starších, rumunsky psaných pracích, ale rozšiřuje je o poznatky novější a přibližuje je myšlení poválečné Evropy. Na pozadí dávných mýtů a symbolů vyvstává příběh prastarého snu o tom, že člověk ovládne přírodu (nebo také Přírodu, chápanou jako hierofanii), v jejím díle bude pokračovat lépe a rychleji a sám zaujme místo Času. Jak podotýká Eliade, tento sen se uskutečnil teprve nedávno - za cenu toho, že příroda i práce ztratily svůj posvátný charakter a člověk se ocitl v "odcizeném světě". Odvěký sen se tak stal pastí, z níž bude těžké najít východisko.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Forgerons et alchimistes , 1956


více info...

Přidat komentář

AnoMANder
10.12.2021 4 z 5

Velice zajímavé čtení o symbolice, mýtech, chápání kovářství a alchymie. Nevěřil bych, co všechno s nimi bylo spojeno, jaké velké množství rituálů, mýtů, představ apod.
Úžasné myšlenky alchymistů o zrání kovů v zemi, spojování kováře se zrozením, chápáním kovu jako něčeho dobrého i špatného apod.
Kniha nutí přemýšlet, klade spoustu otázek a ukazuje, ze naše společnost založená na důkazech, vědě, víře v ovládnutí přírody a na straně druhé bez většího pochopení sebe sama, duchovního života nemusí být zdaleka to nejlepší.

Ikkju
15.06.2019 5 z 5

Vietnamští vesničané dodnes věří, že pokud by bronz (tady se autor možná uklepl?) zůstal v zemi dostatečně dlouho, dozrál by ve zlato. Na totéž věří vesničané z české hospůdky v nejmenované vesnici ve 21.století, transmutace pro ně není záležitostí, která se odehrává jen za extrémních podmínek v atomových reaktorech a urychlovačích.. Pravěcí horníci věřili, že úspěch v hledání bohaté žíly ovlivňují jejich osobní výhry a porážky, pokud nejsou "čistí", žíla kovu zmizí, schová se. Kolegyně v práci mi prozradila, že stejně to vnímala ona (ve svých činnostech, rudu asi nikdy nerubala) jako malá holka, a upřímně, vnímá to tak dodnes.

Pravěcí technologové dokázali neskutečné věci, přemýšleli však jinak než (chtěl jsem napsat dnešní lidé, ale najednou si nejsem moc jist) technologické příručky, stávali se otci, porodníky či bohy procesů, procesy samy pak dětmi (proto naznačené či dokonané dětské oběti).

Kdysi jsem četl životopis Buddhy, jeho stavba světa mi přišla tak skvělá, vrstvy bytostí od bohů přes lidi po démony, například ásury. Jak moc v jiném světle se najednou jeví to, že právě a. byli nejspíše existujícím lidským národem se specializací v kovářství, který ostatním přinášel naději i strasti prvních technologií zpracování železa. A ta pachuť odporu pramenícho ze strachu z novot přinášených technologiemi je snad i dnes dokáže, ač nejspíš ne tak okatě a "primitivně" posunout ke stejným odsudkům jako tenkrát, jen zabalená v jiném hávu.

Filosofickou literaturu posledních pár let moc nemusím, ale tohle čtení dává hodně zajímavé souvislosti.


Pán rostlin
30.01.2019 5 z 5

Nepřečetl jsem akorát poznámkový aparát.

Miro.slav
01.11.2018 5 z 5

Famózne excelentná práca od geniálneho M. Eliadeho. Pútavo poňaté pojednanie o tom, ako sa v minulosti chápalo kováčske remeslo, dolovanie a spracovávanie rúd. Presah do mytológie, kde božský kováč kuje zbrane hromovládnemu bohu bol príjemným spestrením samotného čítania. Avšak časť venovaná alchýmii bola o poznanie slabšia. Taktiež ma zaujala zmienka, kde Eliade zmieňuje starých Slovanov a tvrdí, že u nich obdiv ku kovom nebol veľmi patrný. Ak si však dobre pamätám, tak jedným z platidiel boli napr. železné hrivny. Rovnako obľúbená staroslovanská zbraň bola sekera (tak ako bola sekera zbraňou hromovládcu Peruna). Slovania tiež boli rovnako ako iní obyvatelia sveta výrobcami kovových šperkov, napr. typických slovanských záušníc. Inak je kniha ozaj fantastická, škoda že nebola obsiahlejšia.