Král Karel IV. - Osudový turnaj

Král Karel IV. - Osudový turnaj https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292661/bmid_kral-karel-iv-osudovy-turnaj-ciz-292661.jpg 5 107 20

Báře se naskytne úžasná příležitost setkat se znovu s Karlem IV. Jenže… Pro ni od posledního setkání uběhlo pár týdnů, pro Karla ale dvacet let. Pozná jí vůbec? Už to není pouhý kralevic, teď se pyšní rovnou dvěma královskými korunami a usiluje o korunu císařskou. A pořád je to rytíř tělem a duší, který nade vše miluje turnaje. Jenže Karel, jako dvojnásobný král, se svým životem nesmí hazardovat. A tak se na rytířské hry vydává na zapřenou. Jenže na jednom turnaji se stane něco strašlivého...... celý text

Přidat komentář

Kikulka97
02.07.2023 4 z 5

Hodně zajímavé pojetí, i když já být Bárou tak Karla občas praštím :DD Ale opět velmi vtipné, zajímavé a zase jsem o něco moudřejší :D

martin č.
01.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zajímavý výlet do trochu záhadného roku 1350, kdy se král Karel IV. v podzimních měsících ocitl na pokraji smrti. České kroniky o tom svorně mlčí, zahraniční se domnívají, že šlo o otravu. Spekuluje se i o tom, zda byl v té době v Itálii nebo v Praze. I z výzkumu kostry krále, kterou prováděl Emanuel Vlček, se historikové domnívají že král utrpěl vážné poranění páteře na turnaji. A o tom to je. Jak se z krále rytíře stal ten z karlštejnských fresek známý sehnutý státník.
Zajímavé jsou tu i vazby na skomírající Byzantskou (dávno už ne) říší.


Hathor89
16.02.2022 5 z 5

Je to teprve má druhá kniha ze série Kouzelný atlas Putování časem, ale určitě ne poslední. Moc se mi líbí myšlenka poznávání minulosti tím, že se v ní ocitám s Bárou. Autorka má jako historička velký přehled o minulosti a dokáže to předat čtivou formou. Každý se dozví mnoho zajímavostí. Třeba o zálibě v turnajích, deformaci těla a dočasném ochrnutí Karla IV. nás ve škole vážně neučili. A přitom to ukáže jinou stránku života Otce vlasti.

TheMelorry
20.07.2021 4 z 5

Velkou výhodou téhle série je to, že není třeba číst ji popořadě. Čehož jsem využila a sáhla rovnou po tomhle dílu a udělala jsem dobře.
Karel IV. je poměrně dobře známá osobnost, ale přesto kniha nepůsobí jako opakování faktů, naopak. Autorka krásně propojila historické reálie, osobnosti a společnost s příběhem mladé dívky Báry a jejího kouzelného putování. Jejímž prostřednictvím jsou přístupnou, příjemnou a velmi čtivou formou předávány zásadní informace.
S touhle série jsem spokojená (i když dávno nejsem cílová skupina) a určitě v budoucnu sáhnu po nějakém dalším dílu.

Elulilinka1
30.06.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mi opět vyrazila dech, nechápu jak to paní spisovatelka dělá, ale brilantně se jí podařilo skloubit dějovou linku a historická fakta. Knihy Veroniky Válkové opravdu můžu a je velká škoda, že jich u nás v knihovně nemají víc.️

Ajrad1981
14.05.2021 4 z 5

Na to, že rozhodně nejsem cílová věková skupina, jsem se celkem bavila. Byla to moje první kniha ze série a celkově hodnotím počin paní Válkové velmi kladně. Kdyby se to vydávalo za mých mladých let, možná by mě i bavil dějepis. A doufám, že si díky paní spisovatelce konečně přestanu plést Annu Falckou a Annu Svidnickou. :-)

Knihomolka506
02.12.2020 5 z 5

Další díl, který je stejně jako ostatní díly série plný informací o určitém období, ve kterém je naše hlavní hrdinka. Kouzelný atlas odnese Báru do doby Karla IV. už ale jako dospělého krále. V každém díle se Bára snaží tak trochu změnit dějiny, aby se to hlavní, co se má přesně stát podle učebnic stalo úplně jinak. Ale vždy se to nějak celé poplete a Bára skončí zase zpátky na půdě.

Věrulička
03.06.2020

Počkat, nebyl to spíš osudový tjost? :-D

Elizza
15.04.2020 3 z 5

Za mě slabší. Sice v tom bylo pár zajímavých faktů, ale vzhledem k tomu, že o životě krále Karla víme všichni poměrně dost, by to chtělo víc děje. Líbilo se mi, že byla Bára zase jednou vystavena tvrdé realitě. Nutnosti udělat něco, co není úplně správné, vybírat nejmenší zlo.
Jenže to prostě nestačí. Čtvrtina knihy je vlastně o tom, jak se Bára nudí, jelikož se na dvoře nic neděje a čtenář se tak nějak nudí s ní. Ačkoli to není nijak hrozné a přečíst se to dá, místy jsem se musela nutit. Oproti jedničce, která byla zajímavá a plná děje on začátku do konce to prostě bylo takové neslané. Při čtení jsem pochopila, proč naše češtinářna stále dokola opakuje, že bez přímé řeči to prostě není vypravování. Má pravdu, protože při pohledu na dvojstranu bez jediné uvozovky se mi ježily chlupy na krku.
Chyběla mi nějaká pořádná zápletka. Já vím, že se nemůže celou dobu jen řešit tajná spiknutí, ale alespoň něco, ne? Taky chyběl ten klasický, ale jak se ukázalo, velmi potřebný element. Osoba rodu mužského, věku přibližně stejného, se kterou Bára vymetá průšvihy. Nahrazení dvěma dospělými chlapy, kteří melou o politice nebyla šťastná volba.
Suma sumárum. Celé to jde shrnout slovy: jak si král Karel pokryplil páteř.

Halt468
08.02.2020 5 z 5

Dokonalé.

otula
11.07.2019 5 z 5

Možná je to jen subjektivní pocit, ale z dílů, které jsem přečetl, se mi nejvíce líbí návštěvy zemí českých, tedy i tento díl. Bezva čtení.

lemur007
26.05.2019 4 z 5

Kniha je pěkná a líbilo se mi, že se Bára zase setkala s Karlem IV.

any333
23.11.2018 5 z 5

Myslím, že něco z téhle série asi nikdy neodmítnu. Mám ráda zajímavé poznatky z historie, kterými se to tu jen hemží, přístup takový, že složitější reálie pochopíte s Bářinou pomocí i tehdy, kdybyste nechtěli, celé je to navíc psané způsobem, jaký je českému čtenáři blízký z hovorového povídání. Někdy mě totiž vážně dostává, co si Bára v duchu poznamená o svých rodičích, tetě, strýčkovi a nebo babi, protože přestože to nesouvisí, může to vyvést z omylu a přiblížit skutečnost.
Na tomhle dílu jsem si nejvíc užila scénu, kdy se Karel setkal s Bárou a jak to ona vnímala. A později, když si nepřál nic vyzradit ze svého osudu, za což ho obdivuji, protože to muselo být jistě velké pokušení. Dost se mi taky líbil prvotní pohled ze školy, kde jsem se mohla naučit něco latinsky. Ale myslím si, stejně jako Bára, že než abych řekla nějakou hloupost, asi zůstanu u obyčejných 'let Páně'.

asodomkova
03.07.2017 4 z 5

Velice zajímavá knížka. Je to historie, ale podaná tak aby to bavilo i lidi, kteří dějepis zrovna moc nemusí. Třeba jako já. Nemusím moc dějepis, ale tato kniha mě moc bavila a dozvěděla jsem se hodně nových věcí o Karlovi i o jeho době. Určitě doporučuji a chtěla bych si někdy přečíst i ostatní díly.

buccaneerka
11.03.2017 4 z 5

Ke knize jsem se dostala díky soutěži Soubor čtenářů a díky ní jsem objevila celou sérii "Kouzelný atlas". Líbilo se mi, že při cestování časem není zbytečně moc prostoru věnováno magii, ale že je kniha soustředěná na historická fakta. Na obsahu knih je znát erudovanost autorky, která je učitelkou dějepisu. Až budu mít čas, určitě sáhnu po některém z dalších dílů.

Chytuš
09.02.2017 5 z 5

Po prvním dobrodružství o mladičkém Karlu IV (http://www.databazeknih.cz/knihy/kouzelny-atlas-putovani-casem-karel-iv-69244) jsme se na rodinné radě usnesli, že rozhodně budeme s Bárou cestovat dál :-) A i tentokrát to byl perfektní výlet. Karel IV už je pán ve středních letech, ale na setkání s Bárou si stále vzpomíná. Znovu se děti nenásilně dozvědí spoustu věcí ze života Karla IV, navíc formou, která baví jak děti, tak čtoucí rodiče :-) Jako bonus jsme se tentokrát přiučili i nějaká latinská slovíčka (rozhovor mezi paní učitelkou a dětmi ve třídě o rozdílu ve výslovnosti "áno dominý" vs "anó dominý" nás všechny dokonale pobavil).

Vikinka35
25.09.2016 5 z 5

Úžasná kniha, jsem zvědavá co vyjde příště.

MirijamFrankl
23.07.2016 4 z 5

Jedna z nejlepších knih paní Válkové.Jenom mě štvala ta pasáž na začátku,jak rodiče Báře říkali,že je dítě.Bára dítě být nechec(přestože se chová poněkud dětinsky),ale když je řeč o tom,že by mohla být v pubertě,to zase také ne.Myslím,že by ji autorka mohla nechat vyspět,protože v šestce jsme vážně žádnou takovou dívku neměli.

cecetka
18.07.2016 5 z 5

I tento pribeh se mi moc libil. Snazim se na tyto krasne pribehy divat ocima ditete, a tak mi nezbyva, nez hodnotit 5*. Proste nadhera ... nekdy bych chtela byt Barou :)

Zigamviro
19.06.2016 5 z 5

I tato kniha, už z oblíbené edice, se mi i moji 10leté dceři moc líbila. Opět skvělé počtení je o to příjemnější, že se děj odehrává na známých místech v Praze (Ungelt, Staromák,.).