Kosa na kámen

Kosa na kámen https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13937/kosa-na-kamen-13937.jpg 4 45 8

Povídky o strachu, zradě, lítosti a neúnavném hledání spásy vlastní duše, psané vážně i ve velmi lehkém duchu. První překlad do češtiny zpřístupňuje čtenářům i tuto část autorovy tvorby, která nezapře jeho vypravěčský talent.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Twenty-One Stories , 1954


více info...

Přidat komentář

Vindur
14.03.2021 5 z 5

Doporučuji alespoň kvůli těmto povídkám: Suterén (nádherný obrázek setkání se dětské nevinnosti s mnohdy pokřiveným světem dospělých; jedna z mých nejoblíbenějších povídek vůbec), Muži při práce, Modrý film...

Knišíl
21.08.2020 5 z 5

Grahama Greena znám především jako spisovatele románů, ale, jak se říká, mistr se pozná podle toho, jak zvládne kratší útvary. Greene ukázal své kvality, především se mi líbily povídky Suterén, Příležitost pro pana Levera, Náznak vysvětlení a Divadlo za Edgwareskou třídou. Celá sbírka je ale až obdivuhodně vyrovnaná a pokrývá Greenovu tvorbu od konce 20. let do poloviny let 50. Greenova tvorba je prodchnuta tématy Boha, víry a morálních dilemat. Myslím, že právem patří mezi největší britské autory 20. století.


konicekbily
01.11.2019 4 z 5

Zajímavá kniha povídek mého oblíbeného autora. Ten byl výborným pozorovatel okolí a vynikajícím vypravěčem. Domnívám se, že některé své myšlenky nechtěl hlouběji rozpracovávat do románů a tak vznikaly povídky. Některé jsou skvělé, jiné průměr - jak to u souboru povídek bývá.

Eldaren
17.09.2019 3 z 5

Zajimave a kvalitne napsana kniha, ale vsechny povidky se tocily kolem negativnich vlastnosti, cinu... a kolem jisteho nadprirozena, coz mi uplne nesedlo.
Autorovi dam urcite dalsi sanci, priste zvolim roman, ne soubor povidek.

retrivr
27.04.2019 4 z 5

Docela zajímavé psychologické povídky.

Křeček
29.12.2018

Jen pro zajímavost, nevztahující se k textu, ale identitě překladatele: A. J. Zima byl alias překladatele Břetislava Hodka.

Ladinek
08.12.2018 3 z 5

Normálně Greena miluji, ale ty povídky nějak nebyly ono. Tedy, ne že by to bylo špatné. Naopak. Ale ta tématická rozmanitost mě rušila. Ideální by asi bylo číst jednu povídku za den.

krnoha
01.11.2016 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Greene se tady patlá v pocitech v pocitech z těla a pocitech, které vznikají při vědomém prožívání pocitů z těla. Hodně je to o smrti a umírání ze všech možných úhlů pohledu. Taky jedna pěkná experimentální povídka Den k dobru, o pánovi, který není schopen žít svůj vlastní život, protože mu chybí schopnost ... Já to neřeknu, najděte si to sami. Povídky jsou hodně taky o dětech. Greene asi byl hodně citlivé dítě. Možná taky chorobné a možná taky prošel klinickou smrtí. Jedna povídka mi něco takového naznačila.

Doporučuji.