Konec černého vraha

Konec černého vraha https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308644/mid_konec-cerneho-vraha-H73-308644.jpg 4 36 7

Operace Anthropoid: Atentát na Reinharda Heydricha. 27. května 1942 byl spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tento ojedinělý čin na představitele německých ozbrojených sil byl vyvrcholením pečlivě naplánované operace Anthropoid, kterou provedli českoslovenští výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Kniha odhaluje dramatický příběh o tom, jak celá operace probíhala i kdo byli jeho jednotliví aktéři. Přináší dobové citáty, detaily vyšetřování, osobní příběhy plné odvahy, ale i zrady.... celý text

Přidat komentář

vvikingg
15.12.2023 4 z 5

Kniha poplatná své době, dnes je pohled na atentát, díky přesnějším informacím ucelenější. Synonymem zrádce se stal Čurda, autor se zmiňuje i o druhém zrádci Viliamu Gerikovi a to si docela cením, moc informací v literatuře o něm není.

jan.para
14.04.2023 2 z 5

Kniha se ve světle dnešních informací špatně hodnotí. Kostra příběhu je správná, ale i tak je v knize spousta nepřesností. V knize jsou také úsměvné výpovědi Ladislava Vaňka o kterém již dnes víme, že to byl spolupracovník Gestapa a StB a jen si přivlastňovací zásluhy padlých.


Aveli
24.11.2018 3 z 5

Zajímavá kniha, spíše odborného kontextu.

MarekThurner
18.11.2018 4 z 5

Poučný na dnešní dobu.

Chemiczka
14.11.2018 4 z 5

Četla jsem toto (1.vydání). Krom nesporného ocenění badatelských a především spisovatelských kvalit, musím ocenit i fakt, že autor neignoruje západní odboj, ačkoliv je kniha psaná v období hluboké totality.
Vzhledem k tomu, kdy byla kniha napsána je v první části vyzdvižen i komunistický druhý odboj. Zajímavé byly pasáže o profesoru Vaňkovi - je líčen jako hlavní vedoucí celého odboj. Až mne rozesmálo jak moc se profesor Vaněk snaží vystupovat jako hrdina, který nikdy nepodlehl nacistickému výslechu a válku prožil v podstatě šťastnou náhodou. Ze současného bádání je jasně známo, že se stal konfidentem gestapa.
Ráda bych srovnala s novějším vydáním, které snad těchto profesorových báchorek již vyvarovalo.

Aveli
01.08.2017 3 z 5

Kniha vhodná pro lidi, kteří se zajímají o historii druhé světové války, zejména protektorátu. Jedná se více o odbornou knihu než beletrii. Jediné, co mi trochu překáželo byly dlouhé citace dobových zpráv, ale pro autentičnost to bylo asi důležité.

Bumeso
28.06.2017 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, přečteno doslova jedním dechem. Četl jsem vydání z roku 2017 a rozčilovaly mě zde velmi časté pravopisné chyby a překlepy.