Proč zemřel Jan Masaryk?

Proč zemřel Jan Masaryk? https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22445/bmid_proc-zemrel-jan-masaryk-56f-22445.jpg 4 60 12

Otázka uvedená v názvu knížky byla takto veřejně nastolena naposledy v roce 1968. Tehdy ovšem kolovaly i různé fámy a ničím nepodložené dohady, pramenící z naprostého nedostatku informací v předchozích letech. Autorská dvojice P. Kettner - I. M. Jedlička si již tenkrát vytkla za cíl dopátrat se pravdy a pomoci sejmout roušku tajemství z Masarykovy smrti. Výsledkem byla reportáž, představující konfrontaci svědectví pamětníků oné tragické události, argumenty pro a proti a písemné dokumenty, jež se k případu vztahovaly. Vypráví poutavě, téměř detektivním způsobem nejen o smrti Jana Masaryka, ale zachyjuce i životní osudy a lidskou tvář tohoto vzácného člověka.... celý text

Přidat komentář

Lucek
16.05.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, autoři pátrali, hovořili se svědky a přinesli spoustu úvah a různých názorů na smrt Jana Masaryka.
Nemůžu se ale zbavit pocitu, že nám místy podsouvají své přesvědčení o sebevraždě.

Peter74
16.04.2023 5 z 5

Viem len jedno, pravdu zatajovali predtým aj teraz, čo sa skutočne stalo.


madem
08.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Nikdy mě nezajímalo, jak zemřel Jan Masaryk. Myslela jsem, že pravda je přeci jasná. Pak jsem narazila na tuto knížku v dědově knihovně, kterou vyklízím. Každou knížku zkoumám, jestli prodám nebo knihobudka. Tahle měla nulovou šanci k prodeji, ale tak dobré recenze, že jsem si ji přečetla.
A teď nevím, byla to vražda nebo sebevražda? Kniha mě dost navykala.
Je dobře napsaná a čte se sama.
Jen ta grafika pokulhává, ale vzhledem k roku vydání, chápu.
A knížka zůstává u mě.

cori
09.05.2021 3 z 5

Autoři ve své studii, kterou napsali v roce 1968, předkládají výpovědi svědků z bezprostředního okolí Jana Masaryka, aby se přiklonili k názoru, že spáchal sebevraždu. Zajímavější pro mě byly osudy Masarykových nejbližších spolupracovníků tajemníka dr. Antonína Suma, osobního strážce Viléma Vyšína, komorníka Bohumila Příhody, správce domácnosti Václava Topinky, kteří byli za práci u ministra Masaryka režimem perzekuováni.

Pavelpi
22.05.2020 4 z 5

Docela slušně napsáno,ale jsou to zase jenom pouhé teorie a domněnky,protože nikdo nic neví.A těžko jde už dneska objasnit co je pravda a jak to skutečně bylo.Přesto je kniha zajímavá a v určitém směru i poučná.

engelbert
11.10.2019 4 z 5

Nejde o veledílo, ale uvědomte si, že námět byl od roku 1968 naprosté tabu. Kniha tedy zasytila hlad po jakýchkoliv informacích. A jak to tedy bylo?

LuciLux
07.06.2018 3 z 5

Pod názvem Svědectví měla kniha vyjít v roce 1969. Proces normalizace ji však dalších více jak dvacet let vyřadil ze skupiny státem povolených knih a tak se ke čtenáři mohla dostat oficiální cestou až v roce 1990 pod pozměněným názvem Proč zemřel Jan Masaryk ? O literární klenot se jistě nejedná, přestože prolínání rozhovorů se svědky a detektivně psaných pasáží je čtenářsky bezesporu atraktivní. Nicméně svědectví, které nám podává o životě, osobnosti a především posledních dnech jednoho z nejvýznamnějších českých politiků 20. století, o lidech a událostech, které v posledních dnech jeho života sehrály významnou roli, o podezřelých a vyšetřovacích verzích, které s jeho skonem vyvstaly, je ucelené, podrobné a velmi cenné.

" Jdu s lidem," slíbil Jan Masaryk. Křeslo ministra zahraničí pro něho bylo přichystáno i v nové Gottwaldově vládě, jež se má dnes ve čtrnáct hodin představit v budově Národního shromáždění. Jeden z ministrů, na kterého měly nejčastěji zamířit objektivy filmařů a fotografů, však teď leží na zavlhlé dlažbě druhého nádvoří Černínského paláce, pod okny svého služebního bytu.

jarmila6295
16.05.2018 5 z 5

Knihu jsem četla s obrovským zaujetím a ač mě autoři nepřesvědčili, jsem moc ráda, že jsem se mohla dozvědět tolik informací! Moc doporučuji!

jarka6978
20.09.2017 5 z 5

Výborná kniha

bookworm007
19.04.2017 5 z 5

Naprosto vynikající počteníčko. Knížka je plná zajímavých postřehů a momentů, dokázala mi přilížit dobu, o které vypráví.

Astarothh
03.10.2016 5 z 5

Výborná kniha, původně napsaná po druhém otevření případu v roce 68, doplněna drobnostmi po dalších 20ti letech (90. léta). Ač s výsledným resumé autorů o smrti Jana Masaryka nesouhlasím, kniha je moc pěkná, věcná a čtivá. Autoři se setkávají s lidmi, kteří se vyskytovali ve velmi blízkém okolí pana ministra, popisují ho jako člověka milovaného národem a polemizují nad jeho tragickým koncem.

Nole
17.11.2015 4 z 5

Priciny a dosledky jednej doby...