Místo pro každého: Léto komisaře Ricciardiho

Místo pro každého: Léto komisaře Ricciardiho https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444448/bmid_misto-pro-kazdeho-leto-komisare-ric-Cp9-444448.jpg 4 30 12

Komisař Ricciardi série

< 3. díl >

Během horkého léta roku 1931 otřese neapolskou smetánkou vražda vévodkyně Adriany Mussové z Camparina. Mladá Adriana, provdaná za mnohem staršího vévodu z Camparina, udržovala veřejně vztah s vlivným novinářem Mariem Capecem. Motiv k vraždě má hned několik lidí. Mezi nimi její manžel, velmi nemocný a otřesený neustálou nevěrou své druhé manželky – krásné Adriany. Jeho syn Ettore, jenž má pádné důvody nenávidět macechu. I její veřejný milenec, novinář Capece, který ji mohl zabít v záchvatu žárlivosti. Vyšetřování navíc komplikuje rostoucí vliv italských fašistů. Po boku komisaře Ricciardiho stojí i tentokrát věrný praporčík Maione. Plachý vztah s Enrikou prodělá další změny, přičemž se znovu objeví na scéně krásná Lívie, kterou přitahuje jak Neapol, tak Ricciardi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historie
Vydáno: ekniha , Epocha (ČR)
Originální název:

Il posto di ognuno: L'estate del commissario Ricciardi , 2009


více info...

Přidat komentář

alibaba72
19.11.2022 5 z 5

Pro mě je tento díl zatím nejlepší v sérii, čtenář se dozví i něco z dětství inspektora, trochu mu tam zamotávají hlavu ženy a kriminální případ je velmi dobře promyšlený. Už mám objednaný díl čtvrtý :-)

Malarkey
08.09.2022 4 z 5

Třetí pokračování, pro mě již, oblíbeného komisaře Riccardiho, kterého jsem se rozhodl dát na jeden zátah. A vyplatilo se. Místo pro každého je dalším případem, který rozhodně stojí za pozornost.

Tenkrát tu totiž komisař Ricciardi a jeho parťák praporčík Maione řeší případ smrti šlechtičny z váženého neapolského rodu. Jenže ne všechno je tak vznešené, jak se tváří a za smrtí se skrývá temnota, která se vláčí rodem napříč lety.

Na této detektivce, a ostatně i na těch předchozích, je pěkné to, že autor vypráví příběh různých postav. Někdy záměrně, někdy jen pro podpoření atmosféry. Postupem času ale máte pocit, že šlechtičnu zavraždil snad každý v okolí. Každý měl minimálně důvod. Postupem času se tak rozplétají důvody, názory, pocity a emoce a vyústění nakonec není takové, jak se na první, druhý a ani třetí pohled zdá.

Pravda, zde to vyšetřování bylo trošičku plitké. Závěr to ale všechno vynahradil. Když už totiž máte pocit, že je hotovo, tak Vás semele poslední kapitola a je vymalováno.

Moc povedená záležitost. Série Komisaře Ricciardiho je super a začínám si skoro říkat, jaká je škoda, že o něm více lidí neví, a že nedošlo k dalším překladům. Kór, když těch dílů je daleko více než jen ty čtyři přeložené a nakladatelstvím Epochou vydané.


PeM
14.01.2022 4 z 5

Příběhy komisaře mě baví, o tom žádná, jen mi vadí ta neustálá, táhlá "omáčka" okolo. Na mě je v knihách až moc popisů, dojmů, pojmů, prostě okecávání.

jarynek
17.11.2021 3 z 5

Třetí díl s komisařem Ricciardim byl por mne zatím tím nejslabším. Atmosféra meziválečné Neapole se začínajíícm fašismem i melancholická Neapol s rozvírajícími se sociálními nůžkami mne bavili, ale při samotném příběhu autor používá hodně stejnou koncepci jako v předchozích dílech, takže jednak je děj celkem předvídatelný a jednak obsahuje se některé opakující se klišé. Díky stylu vyprávění se nad tím dají přivřít oči, což se však nedá říci o dvou momentech (noční procházka, návštěva kostela), které působí až příliš náhodně - komisař tyto činnosti nedělá a zrovna, když se někam vypraví, tak zaslechne, uvidí něco, co má na vyšetřování zločinu zásadní vliv.

karin4338
30.07.2020 5 z 5

Krasna kniha. Detektivky,ktore su pisane s takou lahkostou a zaroven putavo,to ja mozem.Ziadne nezazivne pasaze,kde citatel caka na koniec,ale vzdy sa deje nieco zaujimave a stranky sa tu obracaju sami. ;) A trosku romantiky dotvara celkovu atmosferu.

soukroma
13.05.2020 2 z 5

První díl série mne moc nezaujal, zato poslední nebyl špatný, ovšem u tohohle druhého v pořadí jsem se očividně zasekla hned v úvodu: ne a ne se začíst, nezájem, pořád nějak o nic moc zajímavého nejde. Tak nevím, zatím odloženo...

JiRo
24.11.2019 5 z 5

úžasná atmosfera Neapole 30.let 20.století

alzbeta4340
21.08.2019 5 z 5

Zločin, jak má být. Pro čtenáře přehledný, a přitom rozhodně ne jednoduchý. S rozuzlením si dal autor práci a konec nijak neodbyl. A navíc - kolem samotářského, v soukromí snad až nesmělého komisaře Ricciardiho se začínají motat hned dvě ženy.
Toto čtení ráda doporučuji, tento díl se mi zatím líbil nejvíc. Kdo ho zkusí, neprohloupí.

Simi
01.06.2019 5 z 5

Další skvělá detektivka z Neapole. Komisař Ricciardo, který žije se svým prokletím vidět násilně zesnulé a slyšet jejich poslední myšlenky, vyšetřuje smrt krásné vévodkyně, okolo níž bylo příliš mnoho lidí, kteří ji “k smrti” nenáviděli. Jenže kdo je vrahem? Někdy se říká, že krása je prokletí a v této knize tomu tak je. Do Neapole přijíždí další krásná žena, kterou jsme poznali v prvním díle a která nemůže na hluboké a smutné oči komisaře zapomenout. Že Ricciardo vyřeší každý případ, to víme. Jak si poradí se svou láskou a vášní, tak na to si budeme muset počkat.

Adéla9
02.01.2019 4 z 5

Komisaře Ricciardiho miluju. Ale ten překlad! A o slově korektura bohužel v nakladatelství taky nikdy neslyšeli. Velká škoda.

Okoslav
24.12.2018 5 z 5

Hodně atmosférické, místy vtipné, jindy na hraně hororu.

Itálie, rok 1931. Detektiv Ricciardo není jako ostatní - vidí totiž, co ostatní ne: duše mrtvých, zachycených ve svých posledních okamžicích. Zatímco v životě to z něj udělalo nenapravitelného, melancholického samotáře, v práci se mu to hodí. Je totiž vyšetřovatel vražd. Jeho nejnovější případ ho zavede mezi společenskou smetánku, což, jak se zdá, začíná křížit cestu i sílící fašistické straně.

Moc příjemná detektivka, která s momentálně populárními severskými krimi nemá společného skoro nic (což si přeberte, jak chcete :-) ). Na pomezí čtyř a pěti hvězd.

sgjoli
31.07.2018 5 z 5

Tohle bylo opět skvělé - podle mých očekávání. Skvělý příběh - dobře zauzlovaný a dobře vysvětlený, atmosféra protkaná sluncem (což se do toho současného horka fakt hodilo) a na okraj - zase se tu autor skvěle věnoval postavám Ricciardiho a Enriky, ale ne nijak kýčovitě. A prostě jsem opět obrazně "chrochtala" blahem, jak moc jsem si to užila. :-D :-D Jediné, co mne trochu mrzelo, byly ty drobné chybky (chybějící písmena, uvozovky atd), ale naštěstí toho bylo hodně málo a drobnosti, tak jsem přimhouřila obě oči. :)