Případy c.k. policejního komisaře Pobudy

Případy c.k. policejního komisaře Pobudy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206909/pripady-c-k-policejniho-komisare-po-206909.jpg 3 10 8

Komisař Pobuda série

1. díl >

František Xaver POBUDA (1827 – 1914) je, na rozdíl od obvyklých knižních postav, policejním komisařem z masa a kostí. Je vrchním policejním komisařem v Holešovicích- -Bubnech, společně s Letnou, tou nově vyrůstající městskou částí nad řekou Vltavou. Je to území, které bylo ku Praze připojeno nedávno. Jako bohabojný rakousko-uherský úředník ctí a věrně slouží svému císaři, jeho apoštolskému veličenstvu Františku Josefu I., ale také obyvatelům své čtvrti, Holešovicím- -Bubnům, protože komisař Pobuda je srdcem Čech a tělem Bubeňák. Rok 1891 je pro něho zvlášť významný, neboť jeho čtvrť se stává, dík Jubilejní výstavě, středobodem pozornosti celé rakousko-uherské monarchie. V tomto výjimečném roce má přijet na návštěvu sám císař František Josef I. Vše by bylo v nejlepším pořádku, kdyby se na jeho správním území v tomtéž roce nestaly hned tři vraždy. Ty už mají v kartotéce policejního ředitelství v Poštovské ulici své jednací číslo, ale pro sebe by je mohl komisař Pobuda přejmenovat jako: Případ smaltované krabičky, Případ na letenské lanovce a Případ balonového létání. Přes počáteční nesnáze je dokázal komisař Pobuda postupně objasnit, pachatele zatknout, usvědčit a odvézt k velectěnému c. k. trestnímu soudu v Praze. Ke svému policejnímu povolání má dva spolupracovníky, jakými jsou důsledný koncipista Nebeský a vynalézavý praktikant dr. Rybička. Bez jejich pomoci by tento úkol komisař asi stěží zvládl.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
31.07.2021 3 z 5

Tři případy komisaře Pobudy. Chválím tu ospalou atmosféru knihy. Jako čtenář si opravdu připadám, že jsem v Holešovicích - Bubnech v době starého mocnářství. Líbí se mi také popis tehdejší policejní práce, té úředničiny a, jak píše uživatel tenax, habsburské byrokratické mašinerie, celé to vypadá věrohodně. Nikam se nespěchá a pan komisař si dá po obědě šlofíčka. To všechno je parádní, ale co je hodně slaboučké, jsou ty samotné policejní případy, a to by se u detektivky stát nemělo.

surikata246
29.09.2018 4 z 5

knížka byla celkem čtivá


ciaram
03.03.2018 2 z 5

Byla jsem opravdu natěšená, doufala jsem v něco ve stylu Četníků, Hříšných lidí města pražského, ale byl to velký omyl. Autor má skutečně reálie nastudované do hloubky, dokonce i dobovou mluvu, ale z nějakého důvodu to nefunguje. Žádné napětí se při vyšetřování nedostavilo, popisů bylo opravdu příliš a bohužel jsem si nevytvořila vztah k žádné postavě. Je to kniha, která vás opravdu přenese do dob minulých, a je pro čtenáře, kterým nevadí téměř žádné tempo a chybějící napětí.

Cinik
13.01.2018 2 z 5

Autor nedokázal správně stanovit podíly popisů dobových reálií a zvyklostí a práce na případu, kterou navíc nedostatečně krátil, takže výsledkem je přílišná rozvláčnost textu.

Joklík8
08.03.2017 3 z 5

Pěkné příběhy na pozadí dobových reálií. Na druhou stranu děj místy trochu brzdí nadbytečné popisy.

tenax
02.12.2014 3 z 5

Nejde vlastně o klasické detektivky, kde autor předloží všechna fakta, byť umně zamaskovaná, a čtenář má šanci odhalit pachatele ještě před koncem knihy. Spíš bych to označil jako vyprávění o složité cestě ke zjištění totožnosti oběti a poté k odhalení pachatele, to vše v době, kdy neexistovaly některé moderní vědecké metody, ale na druhé straně perfektně fungovala habsburská byrokratická mašinerie evidence obyvatel a rutinní úřednické postupy.
Z četby dýchá nostalgie, trochu na závadu je přílišné a opakované zdůrazňování dobového místopisu a dialogy ve stylu tehdejších novinových článků a úředních dokumentů. To je dáno také tím, že autor zřejmě čerpal z autentických materiálů a jejich jazyk do značné míry převzal. Ale jinak je vcelku pohodové čtení, něco na způsob Četnických příběhů Michala Dlouhého, jen posunuté ještě o kousek dál do minulosti.

vincek1
26.10.2014 2 z 5

Kniha, která zaujme popisem prostředí, ale postupem času jsem zjistil, že toho popisování je až příliš. Objevuje se prakticky v každé ze tří povídek, stejně tak jako popis denní rutiny hlavního hrdiny. Jinak kniha se mi i přes uvedené výhrady docela dobře četla. Taková "oddychovka", doporučuji po čtení náročnějších knih.

tutinka
13.09.2014

Naprosto úchvatně napsané detektivní případy, při čtení jsem měla pocit, že procházím starou Prahou. Knihu si chci koupit, je to jedna z těch, ke kterým se ráda vrátím.

Štítky knihy

Rakousko-Uhersko krimi české detektivky

Kniha Případy c.k. policejního komisaře Pobudy je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x