Lampionový průvod

Lampionový průvod https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31637/lampionovy-pruvod-31637.jpg 4 24 9

Zajímavý románový debut autora se odehrává ve složité době padesátých let. Čtivě a vtipně napsaná kniha nám dává nahlédnout do komplikovaného času a to očima školáka Theodora, zvaného Téda. Jeho prostřednictvím se přeneseme na pražskou Letnou do obyčejné rodiny s obyčejnými starostmi, do školní třídy i na letenský dvorek, kde Téda tráví své volno. Do tohoto běžného soužití však zasahuje politická atmosféra doby a s tím spojené události, které často odhalují slabý, zneužitelný lidský charakter. ... celý text

Přidat komentář

Katka2382
21.05.2020 5 z 5

Skvělá a čtivá knížka.Příběhy z podesátých let mě moc baví hlavně ty vyprávěné očima dítěte,oni prostě vidí ten svět jinak.

IYv
13.05.2020 5 z 5

dobrá oddechová četba ve stylu Obecné školy. Líbilo se to všem u nás doma.


mol378
03.09.2019 5 z 5

Moc mě to pobavilo, to především. Taky ovšem pod celou tou srandou je cítit stísněnost 50. let, strach, represe. Lidi byli šťastní, že je po válce a vůbec si nepřipouštěli, že o moc líp nebude. Jenže z malých obchodníčků a hokynářů se stali keťasi a nepřátelé lidu, sousedi práskali jeden na druhého a pod okny začaly jezdit tanky vojenských přehlídek nového režimu, který usiloval o to, aby také u nás byla země, kde zítra znamená včera... Kluk to ale nevnímal a prostě žil. A tak to má být. Napsáno s lehkostí, moudrostí a láskou k životu. Doporučuju.

Dáduše
28.06.2019

Měla jsem u ní pocit jako bych napjatě sledovala Pelíšky a nebo případně četla Bylo nás pět:-) Dobře napsané, ale jednou stačilo. Není to můj šálek čaje:-)

los
24.07.2018 3 z 5

skvělá vzpomínková oddechovka, 50. léta očima 11letého chlapce z Letné
autor mne potěšil, že vypráví bez zaujatosti a ublížené nenávisti (na rozdíl od většiny ostatních, kteří píší na podobný námět)
jen bych mu příště přál lepšího redaktora, v textu zůstalo zbytečně moc redundantních popisů a opakování - škrtat, škrtat

hrona
29.05.2017 5 z 5

Mám velice rád povídky z minulého století. Zejména padesátá a šedesátá léta a stejně jako Dejvice mají svého Šabacha Letenští mají svého Slavíčka. Z této čtvrti pocházím a je velice příjemné si dané lokace z povídek zakomponovat do příběhu, buď z dob, kdy ještě stály, bo alespoň představou jak a kde vlastně které lokace byli umístěny. S hlavním hrdinou Tédou jsem se již nesetkal poprvé, již se obevil v několika dětských knížkách a povídkách z Letné. Jsem moc rád, že k Šakalím létum a Svěrákovým příběhům přibyly do mých top další povídky které zachovávají podobného ducha, které vyloženě potěší a pobaví zároveň.

Merlinit
03.08.2014 4 z 5

Dny dětství hlavního hrdiny prožité na nedaleké Letné utěšeně naplněné běžnými slastmi a strastmi, jak těmi klukovskými, tak těmi přerůstajícími svět dospělých a já jsem upřímně ráda, že někomu stálo za to je všechny zaznamenat. Všichni časem zapomínáme, jak pěkné je na něco se těšit, jak úžasné byly všechny tajné plány, které jsme s kamarády spřádali v naší oblíbené "schovce" a také že skupinový smích je ta nejsenzačnější věc za všech.

hadak
21.06.2013 3 z 5

Prima čtení typu "bylo nás pět" z padesátých let 20. století. Je z toho vidět, že děti i v té době mohly prožívat celkem normální dětství, ačkoli kolem nich se děly absurdní věci, kterým byly vystaveny i ony. Ve vyprávění ústy dítěte ta absurdita doby opravdu vynikne. Je to oddechové čtení, které pobaví, ale také přiměje k zamyšlení.

kapllu
04.01.2012 4 z 5

Tahle kniha mi dala nahlédnout do časů složitých. Jsem tomu vděčná, neboť jsem je nezažila, a když kolem sebe slyším narážky na minulý režim, možná si alespoň částečně představím, jak se lidé tehdy měli. Dobře? Špatně? Já bych spíš řekla - jaké si to uděláme, takové to máme.