Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy

Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319306/mid_vanocni-pripad-c-k-policejniho-komi-kam-319306.jpg 4 17 8

Komisař Pobuda série

< 6. díl

František Xaver Pobuda je policejním komisařem sedmého pražského obvodu Holešovice a bdí nad pořádkem a klidem ve své čtvrti. Rok 1896 nebyl zrovna tím nešťastnějším a v jeho čtvrti se staly hned tři hrdelní zločiny. Případ nešťastného urninga nás zavádí do temných koutů Prahy, kde vyplouvají na povrch skryté lidské neřesti a vášně. V druhém případě s názvem Případ dvakrát mrtvého muže řeší komisař bestiální otcovraždu, která byla provedena zvlášť rafinovaným způsobem. Třetím je pak Vánoční případ c. k. komisaře Pobudy. V něm se komisař snaží dostat holešovického gruntovníka ze spárů lichvářky, jejíž vražda má osudovou dohru pro nevinného i po její smrti. Všechny tyto případy dokázal policejní komisař Pobuda objasnit, pachatele zatknout, usvědčit a předat c. k. trestnímu soudu v Praze. Při svém pátrání má dva spolupracovníky, policejního koncipistu Nebeského a vynalézavého policejního praktikanta Rybičku, kteří mají na vyřešení všech tří případů lví podíl.... celý text

Přidat komentář

Honzin
22.04.2024 4 z 5

Příběhy a doba pěkné. Autor má perfektní znalost místa Praha Bubny a Holešovice, což je na druhou stranu pro dějový spád kontraproduktivní.

Koketa
10.02.2024 3 z 5

Škoda, že každý příběh nevyšel jako samostatná kniha. Takhle se, bohužel, některé části opakují, takže to působí, že autor už nevěděl, co napsal před 20 stranami, a píše to znovu.
Dobu konce 19. století mám ráda, číst jednotlivé příběhy mě bavilo, nejvíc mě ale dostal popis Prahy té doby. Pracuji poblíž Náměstí Republiky a teď při procházení okolím si jen říkám: Á, tak tady byla škola šlechtičen, tak tady byl Špinhaus, ...
Jako oddechové čtení určitě doporučuji.


Bubo19
28.12.2023 4 z 5

V prosinci jsem se pustila do knih, které se odehrávají na konci 19. století a výlet do jiné doby jsem si užila. V této knize autor sice někdy popisuje činnosti a místa dost zdlouhavě, ale to mi nevadilo. Hvězdičku strhávám za některé informace o svých podřízených, dceři a manželce, které několikrát během knihy opakuje a to prakticky slovo od slova. Jinak jsem spokojená a nejvíce se mi líbil poslední příběh, který se odehrává těsně před Vánocemi.

FlLys
11.08.2020 2 z 5

Líbí se mi pěkně vystihnutá atmosféra doby, jež plyne pomalu. Ani mi nevadí a někdy jsou i zajímavé dlouze popisované reálie staré Prahy. Ale hvězdičky strhly neustále se opakující informace o lidech, věty, které nic neříkají ("Ale obvykle se stávaly jen běžné záležitosti"...kdo by to byl řek'), nejhorší ovšem je průhledná zápletka, vůbec vlastně není víc podezřelých. Prostě komisař přijde, odhalí totožnost oběti a pak vraha. Žádné velké pátrání.

Starávětev
15.08.2019 4 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se zacetla. Pak se mi čím dál víc líbila ta atmosféra starých Holešovic, tehdejších lidí, úředníků, onikání, služebníckování, prostě to staré Rakousko Uhersko. Jako bych se propadla v čase. Předpokládám, že je to podle skutečných případu, takze to působí hodnověrně. Těším se, až si přečtu další knihu s komisařem pobudou.

Mirka2778
23.09.2018 3 z 5

Z kraje čtení jsem si říkala, že musím být při hodnocení mírná, protože to vypadá na něčí prvotinu. (Není to špatné, ale chybí tomu lehkost.)
Pak jsem si autora vyhledala a ono to prvotina zdaleka není! Pak ovšem....
Detektivka? Trochu, no možná víc rozvláčná. Autor nám zbytečně opakuje už sdělené informace. Např: že je praktikant Rybička velocipedista na vysokém kole a koncipient Nebeský sokol, zaznělo alespoň třikrát. (Jen v prvním případu.)
Stylizace jazyka do doby před 130 lety se také příliš nevyvedla. Používat současnou gramatiku, občas prohodit slovosled a pak jako pěst na oko do toho přidat onikání a nějaké dnes méně frekventované slovo vyznívá velmi uměle.
A protože často ono slovo zní tak moc uměle, musím po jeho významu zapátrat ve slovníku, abych si byla jistá, že jsem ho správně pochopila.
(Hned na začátku jsem nerozuměla slovu urning v názvu kapitoly. Tak jsem si to vyhledala a ono ejhle: to slovo je vlastně SPOILER a mě pak vůbec nepřekvapí rozluštění příběhu.)
Také staré názvy ulic a dalších míst jsou tolik zdůrazňované, že v textu ruší. Zvlášť když ani tady nám autor nenabízí pomoc ať už formou vysvětlivek, nebo výřezem mapy.
(Když víme jak úžasná Hurtigova mapa visí v kanceláři komisaře Pobudy, proč my z ní nemáme k dispozici ani kousíček?!!)
Autor jistě udělal důkladnou přípravu, ale snaží se nám doslova vecpat veškeré pochycené informace. Možná měl místo detektivky napsat historickou ságu, která by zpřesňujícími detaily byla oživena, ale do detektivky to je zbytečná omáčka. A ještě řídká.
A další do očí bijící hrubka: při popisu Pobudova obýváku se autor ani nesnažil namáhat a do druhého příběhu použil téměř totožný odstavec a ještě s chybou když jednou je vystaven míšeňský porcelán a podruhé vídeňský.
Knihu nejvíce táhne nahoru volba období, kdy se děj odehrává a je málokdy zpracováváno.
P.S. Proč je na obálce knihy Karlův most, když se děj odbývá hlavně v Holešovicích?

maryzka
09.04.2018 3 z 5

Sice to krásně neřeknu, ale dolejší komentář cérky je pravdivý a dobrý. Pravdou je, že je to docela nudnější než 3 případy komisaře Pobudy,nejlepší povídka je ta poslední a také, že se v každý povídce opakuje jeho privátní život.Co se mi tam líbila tak to je líčení našeho známého komisaře Oliče, který se dostal do naší historie jako osoba rozporuplná , kontraverzní.

cérka
28.02.2018 3 z 5

V mysli mi pomalu doznívaly Vánoce, venku zpívali ptáci jako na jaře a já přemýšlela nad knihou s vánoční tématikou.
Vánoční případ c. k. policejního komisaře Pobudy mě upoutal hned na začátku krásnou obálkou a potom už jen pomalu, ale jistě nudil, navíc 'vánoční' byla až ta poslední povídka. Bohužel!
Mám ráda historii a starou Prahu, která je v knize hezky a s nesmírnou poctivostí popsána. Stačilo to však udělat jednou, stejně tak mi stačí jen jednou nastínit domácí a pracovní poměry a ne pořád dokola omílat to samé!
Abych mohla říci, že se jedná o dobrou detektivku potřebuji a chci více děje.

Autorovy další knížky

Jiří Slavíček
česká, 1942
2017  65%3 případy policejního komisaře Pobudy
2006  80%Lampionový průvod
2014  58%Případy c.k. policejního komisaře Pobudy
2017  74%Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy
2016  55%3x C.k. policejní komisař Pobuda

Kniha Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce28x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x