Purpurové řeky

Jean Christophe Grangé

Komisař Niémans série

1. díl >

V prostředí skal a ledovců jsou postupně nalezena v pozici embrya tři zmučená těla. Rituální vraždy, nebo dílo šílence? Na druhém konci Francie dojde k nevysvětlitelné krádeži dvacet let staré školní kartotéky, podivnému vniknutí do místní hrobky. Vyšetřování vedou nezávisle na sobě dva policisté, maximálně rozdílní, ovšem jen zjevem. Jednotlivé střípky mozaiky do sebe postupně zapadají, napětí nejen neochabuje, ale stále narůstá. Skutečně vynikající thriller, přeložený už do 12 jazyků. V zájmu autentičnosti se ovšem autor občas nemůže vyhnout hrubému vyjadřování některých osob, krvavým scénám apod.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2001 , Alpress
Originální název: Les rivières pourpres, 1997

Komentáře knihy Purpurové řeky

grimik
03.01.2026

Je to jako francouzská auta - guláš vzájemně nesourodých designových prvků a slátaných neobvyklých řešení, až to je k smíchu. Přesně to mi připomínají Purpurové řeky.
Nebo vaření pejska s kočičkou, chcete-li.
Překombinovaný děj založený navíc na strašně hloupé zápletce spočívajicí v univerzitě ovládané sektou, která se snaží vytvořit vzajemným křížením se mezi sebou dokonalé jedince. K tomu velmi chabé motivace postav ke všem těm činům a v neposlední řadě dvojice vyšetřovatelů, kteří, ať se z nich autor snaží tvořit sebevětší sympaťáky, jsou oba grázlové co mají sedět a ne dělat policisty. Už mi začíná v thrillerech a detektivkách fakt vadit, jak autoři do rolí hlavních hrdinů-vyšetřovatelů pasují lotry, šmejdy, alkáče nebo psychicky labilní jedince. Říkám si proč. Proč je tak populární, když je hrdina nějakým způsobem degen.
No, prostě nic moc kniha, slabší průměr.
Film má sice fajn obsazení a pěkné vizuální prostředí, nicméně taky stojí za starou bačkoru.

Olous1
13.12.2025

Skvělé počteníčko, mohu jen doporučit.

Dandy11
01.12.2025

Veľmi dobre sa mi počúvala táto audio kniha. Dej napínavý až do konca, nedalo sa mi od nej odtrhnúť.
Spolupráca dvoch tak rozdielnych vyšetrovateľov s ich až arogantným a tvrdohlavym prístupom priniesla ovocie a prípad spoločne vyriešili, hoci každý najskôr vyšetroval zdanlivo nesúvisiace pripady.
Rozuzlenie prípadu má prekvapilo, je to bravúrne spracované, moc som si knihu užila

Stromm
28.11.2025

Kniha je nářez od začátku do konce. Velmi chytře vymyšlená a skvěle odvyprávěná (velkým plusem bravurně načtená audiokniha Jakubem Saicem), dva hlavní hrdinové raplové co neváhají tasit při prvním lehkém šustnutí, fanatici co nepoleví ani na chvilku, tohleto mi parádně sedlo. Skvělé prostředí, napínavé až na půdu a do detailu vymakané. Film jsem sice kdysi viděl, ale nepamatuju si ho prakticky vůbec. A popravdě po téhle jízdě ani necítím potřebu si ho zaopakovat. Tahle knížka je velkej krimithrillerovej klenot, to nelze popřít.

Vjeerus
09.11.2025 audiokniha

Kniha, u které jsem si říkala, že to bude velké dobré a není šance se spálit, protože anotace zní prostě perfektně.
Vzhledem k tomu, že tyto řádky píšu víc než měsíc po dočtení, mohu soudit, že kniha má naprosto perfektní zápletku a ty dva zdánlivě nesouvisející případy by mohli skvěle fungovat i sami o sobě. A možná právě proto nejsem tak nadšená, jak bych být mohla, protože jsem dlouho měla pocit, že čtu dvě detektivky a spousta věcí se mi pak pletla (francouzská jména tomu také moc nepomohla, ale za to kniha fakt nemůže).
Dalším kamenem úrazu jsou samotní detektivové. Oba maximálně nesympatičtí a za mě naprosto nevhodní pro policejní složky. Tak agresivní a namyšlené pány jsem dlouho neviděla.
Co mě příjemně potěšilo, tak je závěr, jelikož ukázal smrtelnost postav a i když to bylo nakonec dost z rychlíku, myslím, že toto ukončení je pro celý případ důstojné. Teda do doby, než jsem zjistila, že je další díl, takže se budu dál tvářit, že o tom nevím, abych si nekazila dojem.

Dajine
09.11.2025

No občas jsem se tak trochu ztrácela, ale celkově dobrá detektivka a konec fakt super.

markulina711
17.10.2025

Četla jsem v rámci ČV, jinak bych se do toho asi nedonutila. Film s Renem a Casselem mám ráda, ani tak kvůli zápletce jako spíš kvůli obsazení.Po přečtení předlohy musím konstatovat, že je veliká škoda, že došlo k jejímu osekání a změnám, aby se vešla do necelých dvou hodin a nekladla velké nároky na diváka.

intelektuálka
26.09.2025

Tato kniha i po letech naprosto splňuje mé požadavky na zajímavý příběh ....

Určitě jsem i ovlivněna kvalitním filmovým zpracováním ....

Postavy vyšetřovatelů jsou charismatické a nesmlouvavé - někdy až příliš ....

Není to jednoduché čtení - týká se pomsty, genetiky, medicíny i ledovců.....

A tato složitá cesta vede k odhalení - opět skupiny nadřazených, jak autor uvádí ve více titulech ....
Opravdu je možné vytvořit mýtus nadčlověka ?
Ale jaká je cena za tuto teorii ?

A tak děkuji Niemansovi i Karimovi za kvalitní četbu ....
A pobavilo mne, že vzhledem k tematu je Karim arabského původu ....
To jako by vyjádřilo autorův názor na zkoumání purpurových řek ....

Přečetla jsem jedním dechem .... a doporučím.

iška
24.09.2025

Téměř čtvrt století čekal tento titul na poličce mé knihovny, teď se konečně přečtení dočkal. A stálo to čekání za to. Pokud by někdo čekal charakterní detektivy ve stylu Sherlocka či Hercula, tak to opravdu ne. Niémens i Karim jsou vynikající vyšetřovatelé, ale mají i své opravdu hodně temné stránky.
Na nejrůznější překlepy v knihách si pomalu zvykám. Nehodnotím to ani trochu pozitivně, ale pro sebe si chybu opravím a čtu dál. Docela mě ale zarazilo, když překladatelka s Leni Reifenstahlové udělala muže (str. 53).
A protože jsem knihu opravdu četla dlouho po jejím vydání a vím, že se jedná o sérii, dost mě zarazil a vzbudil moji zvědavost její závěr.

bumble
01.09.2025

Dočetl jsem a jsem nadšený. Film jsem neviděl, a o to víc mě to pohltilo. Netuše, jak se bude vyšetřování vyvíjet, jsem hltal jednu stránku za druhou. Opět jsem se přistihl, že nevnímám svět kolem sebe (což je pro mě vždy známka nejvyšší kvality).
Na jedné straně komisař Niémans vyšetřuje postupně tři brutální vraždy, na straně druhé a na jiném místě, vloupání do školy a na hřbitov poručík Karim. Jak spolu tyto dva případy souvisí? Postupně odhalujeme a já můžu slíbit, že budete napnutí až do konce.

martinperlik
22.08.2025

Nechápu, jak jsem tohle mohl dlouho míjet, znalý jen kultovního filmu. Je to úplně jiná liga a hned si jdu dát pokračování.

Aleš.R
09.08.2025 audiokniha

I když je to ke konci možná už trosičku, opravdu nepatrně moc, nepamatuju si, co jiného by mě v poslední době bavilo až tak, že jsem opravdu hledal každou volnou chvilku, jen abych mohl pokračovat. Jakub Saic z toho udělal pravděpodobně nejlepší audioknihu, jakou jsem kdy slyšel.

mila2411
02.08.2025

Skoro třicet let stará francouzská "severská" detektivka. Atraktivní místo vyprávění, správně naštvaný vyšetřující kriminalista povolaný z Paříže a začínající místně menšinový kolega. A tomu hodně komplikovaná (lehce neuvěřitelná) zápletka se spoustou postav, motivů, míst a časových linek. Děj tak vyžaduje poměrně velké soustředění, je to občas hodně nepřehledné. Celkově příjemný zážitek, byť takové to “pětihvězdičkové” nadšení se nedostavilo.

amenufus
11.07.2025

Ano, nebyla špatná a potřebovala jsem jí dočíst. Nicméně některé pasáže malinko chaotické a velké finále mi přišlo strašně rychlé, rozuzlení a konec.
Téma zajímavé, i když malinko přitáhlé za vlasy. Na druhou stranu si dokážu představit, jak ten komplot ještě malinko líp dotáhnout, aby byla konspirace úplnější. Styl "pár lidí se náhodou sešlo" a začali dělat, co dělali, trochu plave na vodě.

kob
08.07.2025

Na mě to bylo příliš chaotické a překombinované, ale v každém případě zajímavé a napínavé čtení.

haki34
25.06.2025

posloucháno jako audiokniha, načteno Jakubem Saicem, kerého jsem dosud měl spojeného s Tomášem Volfem, což mě malinko mátlo :)
velmi dobrý thriller se zajímavou zápletkou. Nálezy mrtvol za bizarních okolností, spousta hnusu, zla... je to pomsta ? nebo jen zvrácený šílenec ?
Sám inspektor Niémans není žádné neviňátko a což teprve poručík Karim ? linky se nakonec spojí v jednu a Karim potkává svůj idol naživo, aby oba roztočili kola ke zdárnému (?) konci..
Knihu jsem určitě dosud nečetla, film neviděla, a přeci jsem od začátku tušila, kdo bude vrahem.. (nečetla jsem spoiler na ČSFD ? ale podle všeho film končí trochu jinak...tak nevím :D) Víceméně jsem to trefila..
U některých postav jsem ještě trochu očekávala jiný vývoj či zapojení v ději. (třeba Sophie..) Také mi nebylo jasné, proč Fanny tak ochotně pomáhala Niémansovi.. no a nejvíc mě mrzel mladý policista Eric ... i když to jsem taky odhadla správně.
no...bylo to dost dobré. Sice některé momenty nepravděpodobné a neuvěřitelné, a taky překomplikované (rakev, hlodavci, i samotné vraždy...) ale od toho knížky přeci jsou, no ne ?
a té purpurové tam teda bylo dost...

Usire
06.06.2025

Film znám a mám ho moc rád, takže jsem byl pochopitelně zvědavý na knižní předlohu. Niémans mi trochu přijde jako akční hrdina, ale to vlastně vůbec nevadí. Kniha má spád a dobré tempo vyprávění. Jen závěr mi připadá trochu neuvěřitelný, ale co už.

Ayna
22.05.2025

Super thriller s vyšetřovateli, kteří jsou taky pěknej párek grázlů, tady ale stojí na straně zákona. Jediné, co mi úplně nesedlo, byl konec. Záhy po dočtení jsem si po mnoha letech znovu pustila i film, ale ve srovnání s knihou to nebylo dobrý (i když teda kulisy a Vincent Cassel super, ale stejně mi tam místo něj chyběl ten dredatej arabáš, ta část se skiny bez něj nevyzněla).

Majuš333
09.04.2025

'Lov začal!'

Filmové spracovanie nesiaha tomu knižnému ani po členky a som naozaj rada, že som sa konečne dokopala k tomu, aby som si 'Purpurové řeky' prečítala. Výborne spracovaný thriller!!!

yossarianxxii
30.03.2025

Ve filmu jsem se s Purpurovými řekami setkal už v prvním ročníku střední školy a od té doby jsem adaptaci viděl několikrát, včetně jejího volného pokračování. Jsem rád, že jsem se po letech dostal i ke knižní předloze, která je podle mě výrazně lepší a nabízí hlubší pohled do postav i samotného vyšetřování.

I když jsem už četl lepší detektivky, tahle kniha má temnou atmosféru, napětí a dobře vystavěnou zápletku, která čtenáře táhne dál. Líbilo se mi, jak autor rozvíjí dvě paralelní linie, které se postupně propojí, a přitom si zachovává svižné tempo i silnou dávku psychologického napětí.

Celkově je to dobrá detektivka, kterou mohu doporučit všem fanouškům žánru. A protože mě Grangé zaujal, mám v plánu pustit se i do dalších jeho knih – tenhle styl mi rozhodně sedl.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Jean Christophe Grangé také napsal(a)

Jean Christophe Grangé
francouzská, 1961