Kruté časy

Kruté časy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349749/bmid_krute-casy-qk2-349749.jpg 4 46 15

Komisař Jerúldelger série

< 2. díl

Komisař Jerúldelger je vzdělaný člověk, ale má hluboké rány v duši a srdce plné zloby, které nedojde klidu, dokud se mu nepodaří vyřídit všechny staré účty. Brzy v jeho krsku dochází k několika vraždám a hlavním podezřelým je však nečekaně sám komisař Jerúldelger. V tomto zkušeně popisovaném pátrání, na pozadí obchodu s lidmi a pašování zboží přes hranice několika zemí, nás tento spisovatel znovu přivádí do nehostinné, víc než exotické země.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Les Temps sauvages , 2015


více info...

Přidat komentář

playada
26.12.2023 5 z 5

Uff. Dobré to bylo. Ale pětset stran malými písmeny... Rozhodně to není útlá knížečka. Co vám mám povídat. Furt někdo někoho honí, nikdo neví, kdo je kdo, až z toho jde hlava kolem;-).

SputnikV
11.09.2021

tak druhý díl, jak už to u druhých dílů bývá, je zklamáním, přeskakování z Mongolska do Ruska a do Francie je nepřehledné, kruté násilí, nyní už ne příliš pochopitelně, se stupňuje, vadí mi přehlíživý vztah ke zvířatům, podivná politika ....ne, tahle kniha mne nebavila. uvidíme, zda třetí díl, pokud jej přeloží a vydají, přinese změnu k lepšímu


lencin
24.07.2021 4 z 5

I druhý díl se mi moc líbil. Hlavně popisy jídel a mongolských reálií.

Aghatte
07.03.2021 2 z 5

Za mě tedy ne.
Asi už nejsem schopna trávit všechen ten hnus.
Prostředí nezvyklé a naprosto neznámé, jako z Marsu ( proto jsem si knihu půjčila, abych si rozšířila obzory ). Hlavní postavy narušené, překombinovaný příběh, prostě už stárnu. Nebaví mě číst o tom, jak jsou lidé hnusní. Jak je pácháno násilí na ženách a dětech, nepobírám.
Ale věřím, že čtenáře si to najde, a autor je velmi nadaný, píše dobře.

kástečkou
10.01.2021 5 z 5

Setkání s postavami z Jerúldelgera bylo podobně mrazivé a asi ještě o něco víc nekompromisní. Opět četba jedním dechem!

orinka3
18.08.2019 4 z 5

Přiznávám, že v tomto případě se v knize ztrácím. Příliš mnoho nových postav, i prostředí se prudce mění a najít navazující nit je pro mě dost nesnadné. Přesto se mi líbí autorův styl, setkání s mongolskými tradicemi, záhadami i národním jídlem. To všecko rámuje obraz současného Mongolska, kde bych takové zločiny určitě nečekala.

Česneksmedem
11.12.2018 4 z 5

„Koně poznáš v horách,
přítele v nouzi.“
Mongolské přísloví

Spoiler
Hlavní hrdina Jerúldelger (kterého jsem si překřtil na „Džegra“) je slušný samorost. Má kolem sebe partičku, která je také mimo průměrné stádo. Celé je to zasazeno do zmrzlého Mongolska a částečně i Ruska, takže se například dozvíte, že hlavnímu městu prvního státu Ulánbátar říkají Utánbátar, což znamená začouzené město. V Rusku je pak řeč o Krasnokamensku (Rudý kámen), kde je uran úplně všude a kde je prý průměrný věk při úmrtí 42 let (nevím, nezkoumal jsem). Město bylo založeno v roce 1968.
V Mongolsku se hlavní hrdina ládoval hlavně chušúrem a taštičkami búdzů. Chušúr je placka plněná masem, a to hlavně skopovým.
Dalším zajímavým slovem v knize je chajčice, což je jačí samice. Občas tam padají z nebe.
Mimo toho, že je to detektivka z prostředí pro nás rozhodně málo známého, tak další málo vídané jsou názvy kapitol, které odpovídají části poslední věty v kapitole. To obnáší i to, že název kapitoly je vzhledem k jejímu obsahu jaksi zcela mimo.
Jinak dobré počtení.

kuruteku
13.04.2018 4 z 5

Furt mi vrtá hlavou, do jaké míry fikce a do jaké realita. Které reálie odpovídají a které ne. V době Skripala a Litviněnka obzvlášť. V době mongolských (a severokorejských) dělnic pracujících v uzavřených dílnách také. Ještěže ty pohádky pro dospělé končí dobře, akorát jizev je více. A tak se těším na další díly.

hs777
22.03.2018 4 z 5

Povedené pokračování svérázného neotesaného komisaře Jerúldelgera (který nemůže nepřipomínat Harryho Hola) a jeho zvláštního, ale zábavného týmu. V ukrutných mrazech se snaží propojit a vyřešit zdánlivě nesouvisejí zločiny, odhalit politické intriky a korupci a to nejen v Mongolsku. Jen tak mimochodem se navíc dozvíte mnoho z tamních zvyklostí a hlavně specialit z mongolské kuchyně. Oproti prvnímu dílu je potřeba víc se soustředit, protože zápletek, mongolských jmen a zeměpisných míst je víc než dost.

V28
06.03.2018 5 z 5

Opět skvělé. Kruté časy nastanou každému, kdo se nebude chtít vyzpovídat Jerúlgelderovi nebo si dokonce bude zahrávat s Ojún. Čtivé i zajímavé od první do poslední stránky. Až je mi líto, jak rychle jsem druhý díl přečetl. Nitky případu se tentokrát rozeběhnou nejen po Mongolsku, ale zaběhnou i do Ruska a Francie. Stejně jako v první knize, jsou stránky plné akce, napětí i popisů místní kultury a zvyků. Překvapivě se během vyšetřování dokonce najde čas na pár argentinských filmových tipů (což jsem uvítal). Výslechové metody drsného mongolského komisaře, mi stejně jako celá jeho partička a neméně drsné Mongolsko budou chybět....snad se brzy dočkáme pokračování.

janinca
05.01.2018 5 z 5

Jsem opět nadšena, už se těším na další díl.

alzbeta4340
05.10.2017 5 z 5

Skvělé čtení. Samotná zápletka vyžaduje trošku soustředění, ale je moc dobře napsaná a nakonec všechno do sebe krásně zapadne. Krom toho se dozvíte spoustu postřehů o běžném životě v Mongolsku i v přilehlém ruském pohraničí - od gastronomie až k životnímu prostředí. Pro mě naprostá exotika. Bylo by mi líto, kdyby komisař Jerúldelger nadobro odešel ze scény, doufám, že to autor ještě nějak vymyslí. Klidně bych si dala hned další díl.

simika
05.09.2017 2 z 5

Nemohla jsem se začíst, prostředí Mongolska pro mě bylo prostě moc exotické. Nelíbily se mi ani hlavní postavy. Komisař byl studený čumák, kterého jsem neuměla přečíst a Ojún po tom, co se jí stalo, byla těžce vykolejená, takže reagovala pro ní neočekávaně. Příběh se odvíjí pomalu, dějová linka je moc roztříštěná. Nelíbilo se mi to.

Ulala
18.08.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem a musím se přiznat, že dostala přednost před práci na zahradě, kterou jsem měla naplánovanou v době dovolené. Měla bych říct…hanba, ale stálo to za to. První díl mně hodně zaujal a jak jsem zjistila, že vyjde další pokračování, neváhala jsem se zakoupením. Myslím, že jsem udělala dobře, protože je to kniha, ke které se ráda vrátím. Mongolsko je země, kterou většina z nás nezná. Přiblížení jejich kultury nás obohatí. Zajímavé zvyky, krásná příroda, historie i současnost a na pozadí toho všeho zápletka, která by mohla být i uvěřitelná. V tomto díle se autor přesouvá i do Francie. Co víc si přát. Kdyby vyšel nový díl, určitě neujde mé pozornosti, i když komisař Jerúlderger byl odvolán. Doufám, že autor neskončil tímto druhým dílem.

hana1070
15.08.2017 4 z 5

Jerúldelger, aneb „ten, kterého vychovali šaolinští mniši“ a Ojún, „ta s jizvami na těle i na duši“, mají další případ. Z nebe padají mrtvoly lidí i zvířat, aby se zase vzápětí vypařily… A do toho je Jerúldelger obviněn z vraždy své bývalé spolupracovnice, prostitutky Colette. Podaří se mu sice vymanit se z narafičeného obvinění, ale stejně jsou mu v patách… Kdo? To se vlastně zatím neví…. Připravte se na třeskutý mráz, smogem pokryté hlavní město, zvláštní mongolské pokrmy, uhrančivou přírodu, vlčí smečky i helikopterové honičky, to vše při teplotách -20 až -30 stupňů Celsia. Čtení do letního parna jak dělané.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Mongolsko

Autorovy další knížky

Ian Manook (p)
francouzská, 1949
2016  82%Jerúldelger
2017  79%Kruté časy

Kniha Kruté časy je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce64x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x