Komik se vrací

Komik se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92673/komik-se-vraci-92673.jpg 5 2 1

Kniha má základ v původní verzi vzpomínek nazvaných Šest dýmek Františka Filipovského, je rozšířena o doplňky z dobových recenzí.

Přidat komentář

1amu
21.03.2020 4 z 5

Autor patřil ve své době (konec let 60-tých a začátek let 70-tých) k těm slušným v týdeníku Mladý svět. To, že si vybral úžasného dabéra a velmistra malých rolí pouze svědčí o jeho úctě k těm co něco umí.
František Filipovský dal o sobě vědět příchodem do Osvobozeného divadla s jistou Hanou Laškovou (teprve V+W ji vtipně přejmenovali na Hanu Vítovou, prý podle V.Nezvala). Oba noví ihned začali účinkovat ve hře Golém, on jako astrolog Břeněk, ona nemohla hrát nikoho jiného než krásnou a éterickou Sirael). Hana Vítová začala dostávat hlavní role, "Filísek" (jak mu říkali) zůstal u těch vedlejších. Není českého filmu pro pamětníky, abychom ho nezaregistrovali. Já ho miluji jako "drbnu" - hosta na svatbě ve filmu Roztomilý člověk, kde spustí hlášku o hudebním skladateli Maxi Braunovi. A pamatujete na stydlivého úředníčka v Hotelu Modrá hvězda ? Nataša Gollová jej na chvilku udělá generálním ředitelem. I doutníček nedávného šéfa si může v onu slavnou chvilku vychutnat. Je na plátně možná pět minut, ale nezapomenete na něj. A tak to bylo po celou jeho hereckou kariéru.
Ale jednu hlavní roli dostal. Nešlo o film, ale o hru Lakomec v ND. Vidět ho zde jako Harpagona, to byl požitek a Filísek si to užíval. Právě tak jako "ten třetí" v partě detektivů pod radou Vacátkem v "Hříšných lidech města pražského". I tam dostal (1x v seriálu) sólo. Jako pan "inšpektor v důchodu" vypátral po létech vraha - nenápadného ajznboňáka, který již počítal "na tuty" že mu to projde.
Na takové herce se nezapomíná.