Kočkodlak Xin

Kočkodlak Xin https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64064/kockodla-xin-64064.jpg 4 78 16

Kočkodlak série

1. díl >

Kniha je souborem několika povídek, které spojuje hlavní hrdina. Obsahuje povídky Vetřelec (1988), Dravec Xin (1996/7) a Kapitán Xin Fergo (1989). Xin je kočkodlak, monstrum, v němž se spojuje lidská a zvířecí přirozenost. Jeho zvířecí já, jeho podstata mu dává nadlidskou sílu a obratnost, ale má to i svá proti. Kdyby ho plně ovládla, změnila by jej v divokou a krvelačnou bestii. Tomuto se Xin za každou cenu snaží vyhnout a kniha vlastně popisuje jeho boj se sebou samým, se svým zvířecím já. Neustálý vnitřní konflikt mu dává sílu pokusit se změnit vlastní osud a dokázat nepřátelskému světu, že není tím, za koho ho považují – dalším z mnoha monster, sužujících svět. Svět, ve kterém stačí malý projev zlé vůle a magie dá život některé z mnoha druhů příšer. Aby dokázal, že není stejný jako oni, rozhodne se Xin postavit se na stranu lidí a bojovat proti zplozencům zla...... celý text

Povídky Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Trop Kotolaka , 1998


více info...

Přidat komentář

miroslav0166
27.06.2021 5 z 5

Kdyz jsem knihu kdysi cetl na gymplu, bylo to super. Tezko ale rict jestli by to obstalo kdybych si ji precetl znovu, riskovat to nebudu :)

slawa.cap
01.04.2020 5 z 5

Knihu jsem si vybral jen podle toho, že je to fantasy a podle celkem slušného hodnocení. Myslel jsem, že se podle jména hlavního hrdiny odehrává v Asii, nebo nějaké její fantasy verzi. Až po druhé povídce jsem zjistil, že to napsal Polák :)
Hlavní hrdiny je pro mně zcela neobvyklý, s kočkodlakem jsem se ještě nikdy nesetkal, ale je to sympaťák. Trochu mě zaskočil zmatek v posloupnosti příběhu, ale není to nic, s čím bych se nesrovnal. Více u jednotlivých povídek.


Alixon
30.01.2020 3 z 5

Přišlo mi, že se autor snažil nacpat 800 stránek do 300. Občas se věci dějí moc rychle a postavy nemají žádný velký prostor. Nejlepší je ale král. Tomu sem fandil celou dobu. Ten take mohl mít víc místa.. Jinak ale supr čtení. Rychle to uteče

Pravda.Shin
29.11.2019 2 z 5

Děj je strašně urychlený. První povídka měla 50 stran, přitom tam bylo děje tak na 300 stran. Ostatní povídky to samé. Je tu plno krutostí, díky kterým by to neměly číst děti a současně je to dětsky naivní.

CharlesWard
17.09.2019 2 z 5

Důkaz, že fantasy v Polsku nepíše pouze Sápek. Na rozdíl od něj, je to ale místy roztomile mělké a hloupoučké.

špulo
23.09.2018 5 z 5

Tak som si dal Xina po rokoch druhý krát. Plný súhlas s komentárom od RyonMathrin. Poliakov máme radi, radi ich čítame a ich fantastiku obzvlášť. Sexu a nahote sa oni nikdy nevyhýbali, takže v ich tvorbe s tým treba počítať. Ale, že by to v tejto knihe bolo nejaké prehnané sa nedá povedať. Mnohí naši spisovatelia sa s tým párajú omnoho menej. Určite to nie je detská fantasy. Skôr však kvôli autorovmu štýlu, ktorý dokáže mladších čitateľov zmiasť. Nie kvôli obsahu...

RyonMathrin
17.07.2018 5 z 5

Neotřelý hrdina s mimořádnými schopnostmi posazený do drsného světa skrznaskrz prosáklého magií.
Zlá kouzla se s normálním světem obyčejných lidí sice střetává neustále, ale jsou schopny vedle sebe koexistovat. Charakter Xina se mi líbil - jednoduše, ale zároveň skvěle vymyšlený , někde na pomezí protipólů zmíněných světů. Jeho schopnosti mi přišly místy trochu přehnané (...drápy rvaly ocel...), ale má i své slabé stránky a musí jim čelit. A ten jazyk, kterým je kniha psaná:

„Výsosti, to bylo politováníhodné nedorozumění...“ Bero se domníval, že uspěl a proto se rozhodl promluvit.
„Opravdu?“ Redren si znovu promnul krk. „Takže tě nechám narazit na kůl hned potom prohlásím, že došlo k nemilému nedorozumění. Dám tě sundat a nejlepší chirurgové udělají všechno, aby ti zachránili život. Co ty na to? Po tom zákroku ti každý z tvých věrných zaklínačů a přívrženců bez problému vleze do zadku celou hlavou. To sis vždycky přál, ne?“

A samozřejmě perfektní scény plné zvířecí i lidské vášně.
Vše dohromady se krásně doplňuje. Je zde plno známých prvků, ale neokoukaně zpracovaných, má to spád.
Za mě jednoznačných 5*.

lucalex
13.03.2018 4 z 5

Dospělé fantasy, které má jednu obrovskou výhodu - odehrává se ve světě, který většina fantasy čtenářů zná, ale dává mu určitou hloubku a naprosto nenásilně vysvětluje jeho fungování skrz Xinovy znalosti. Je strašně snadné se do knihy ponořit a zapomenout na čas. Jediná věc, která mi na knížce vadila, byla občasná rozvleklá a nepochopitelná politika a vojenské manévry.
Ale jinak naprosto skvělá oddechová knížka, skoro přirovnatelná k prvním dílům Zaklínače.

Vombat
23.01.2018 5 z 5

Tohle byla moje první fantasy kniha - dostala se mi do rukou naprostým omylem a četla jsem ji ve 14, takže jsem z ní byla trochu vyplesklá :-) Jak tu bylo zmíněno, je to spíš kniha pro dospělé než pro děti.. Znovu jsem se k ní vrátila asi v 18 letech, kdy jsem našla i další díly. Je to každopádně moje srdcovka. Teď po více jak deseti letech jsem se do celé série pustila znovu, a za mě je první a druhý díl naprostá špica! Třetí a čtvrtý díl jsou pěkná a napínavá pokračování, která si vždycky ráda přečtu, ale ten drive, jako měly první dva díly, už to nemá..

vlkodlaq
22.05.2017 4 z 5

Tak jsem po přečtení příjemně navnazen na další kousek z řady. Dám na zkušenosti jiných a pouštím se do třetího dílu, druhý tedy nechávám na závěr ať je zachována linie.

vlkodlaq
02.05.2017 4 z 5

Povídku Kočkodlak Xin jsem četl už před řadou let v ikarii a pak ještě mnohokrát a považuji ji za jednu z nejlepších povídek, co jsem kdy četl (a že jsem jich v ikarii, později XB-1 četl!). Když se mi před nedávnem dostala do ruky kniha, kde je tato povídka vlastně první částí, mé srdéčko čtenářské zaplesalo a s chutí jsem se do ní pustil. Celá kniha je pak o něco horší, než samotná povídková část, ale i přes drobné logické nedostatky stojí za přečtení a s chutí se brzy pustím do dalších knih s Xinem.

Zelený_Drak
29.09.2016 3 z 5

--- SPOILER ---
Pod svíčkou je největší tma aneb nejlepší dlačí pornografie přichází z katolického Polska. Všichni Američané (kromě Jima Butchera) se můžou jít se svými pokusy o erotiku vycpat. Na kočkodlaka souložícího před proměnou i po ní a věty jako "První vniknutí přijala poslušně a ochotně." nebo klasické křesťanské "Jsem tvým polem, orej mě, orej hluboko." by si hned tak někdo ve fantasy netroufnul.
--- KONEC SPOILERU ---

Když Xin zrovna neukájí zjevně nekonečný sexuální apetit svojí ženy, tak odhaluje spiknutí a loví příšery. Kolem létají kusy těl v absurdním množství. Z těchto důvodů nechápu, proč kuskuskol (která Kočkodlaka přečetla ve 14) řeší, co by na knihu řekli čtenáři 10 až 12. Čtenářům 10 až 12 tato kniha vůbec nepatří do ruky. Kniha je jednoznačně pro dospělé. Pokud se na takovou látku někdo cítí dřív, já mu nebráním, ale měl by si aspoň uvědomovat, že cílovou skupinou nejsou děti a mládež.

Autorovi vyčítám pitomé nápady, jako klestit cestu obouručáky. Je tam přímo něco o kácení stromů. Nejdřív jsem si představila vzrostlé stromy, ale pak mi došlo, že asi půjde o nějaké mladé stromky. Přesto pochybuji, že by se do nich někdo pustil drahým obouručákem, když na výpravě, o jakou šlo, musí být relativně dost nářadí. Myslím, že jen úplní blbci by nechali sekery doma, když měli cestovat mnoho dní a nemohli si být jistí počasím a překážkami na cestě. Sekera se hodí při nečekaném táboření a kůň, který nese gardistu v plné zbroji, by kvůli malé sekerce navíc asi nezdechnul.

Z postav mě nejvíc bavil Xin, který měl nejvíce prostoru a byl nepropracovanější. Král Redren mi třeba přišel špatně napsaný. Respektive... on byl jako postava docela dobrý, ale nepochopila jsem, čím tak zaujal Xina, že se mu kočkodlak rozhodl sloužit. A nepochopila jsem vlastně, proč kočkodlak po seznámení s Hanti neodešel zpátky do svojí chalupy, kde mohli žít šťastně až do smrti. Povídky mají takové dračákovské neduhy, kdy se postavy do něčeho dají, aniž by bylo srozumitelné proč, když by mohly mít klid. Autora silně podezírám z hraní nějaké polské verze dračího doupěte. Výstavba světa i celkový styl dost připomínají český Asterion.

Bulba
03.06.2016 4 z 5

Pěkná hard-fantasy, její svět je velice pěkný. Lehce psaná, ale místy i vážnější. Určitě si přečtu další díly.

market8239
18.09.2015 5 z 5

Jednim slovem pecka

kuskuskol
15.04.2014

velmi pěkná knih i když pro mladší čtenáře(10-12) by byla asi trochu náročnější a také pro ty co o nadpřirozenu moc nevědí ale jinak je to vážně best

Skallarix
15.08.2011 5 z 5

Hrdinný kočkodlak Xin často musí bojovat se sebou samým, ne jen s nepřáteli ve svém okolí - a že je jeho svět jich plný. Svět, kde stačí troška zla, které pak vzklíčí pomocí temných sil samo jako semeno v úrodné půdě do neuvěřitelných rozměrů a tvoří z mrtvých bestie; a nejen z nich...
Temná fantasy plná násilí, sexu a černé magie... Skvělé počtení!

Část díla

Autorovy další knížky

2002  76%Kočkodlak Xin
2004  65%Kočkodlak a nomádi
2003  73%Kočkodlakova mise
2002  68%Návrat kočkodlaka
2006  73%Noteka 2015