Kniha o knihách

Kniha o knihách https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174099/kniha-o-knihach-enp-174099.jpg 3 1 1

S hlubokým oceněním a vděčností a láskou promlouvá autor o knize jako o neodmyslitelném životním druhovi. Je natolik neodmyslitelně spjata s jeho lidským i uměleckým osudem, že listuje-li v knížkách jiných autorů, pootevírá zároveň i vlastní knihu života. Kubkovo vědění a rozhled v literatuře domácí i světové jsou široké a obsáhlé. Zasvěceně analyzuje díla jako jsou Vojna a mír, Lidská komedie, Anna Karenina, Tichý Don, Rozmarné povídky, nebo třeba českou tvorbu středověku, naši obrozeneckou poezii, či např. sleduje protiválečné motivy v díle Karla Čapka. Kniha volně navazuje v rámci seriálu vzpomínkových próz na Kubkovu knihu Setkání s knihami.... celý text

Přidat komentář

gersie
29.04.2019 3 z 5

Tak jsem ji konečně dal. Podle výzvy se mi zdála jako velmi , velmi vhodný kandidát. Dal jsem se tedy do nelehkého čtení , ke kterému mne vedl i ten prostý důvod , že zde nemá ani komentář , ani hodnocení. Takže doufám , že má snaha o příspěvek do DATABÁZE dojde někomu ku prospěchu.
Autor téhle knihy byl asi dost neobvyklý člověk , alespoň z mého pohledu určitě. Né teda , že by byla samochvála objevující se na mnohých stránkách nějakým dnes zvláštním jevem , spíš naopak, nebo že bych podléhal nějakým ohromujícím řečičkám , to ne. Ale pokud je alespoň část jeho výkonu pravdivá , tak to může u mnohých čtenářů vzbudit pocit méněcennosti , neschopnosti či nábožné úcty k jeho výkonům.
Já se svým výkonem pár desítek knih za rok , označován (zcela jistě neprávem) svým okolím za knihomola , jen neuvěřitelně hleděl.
Autor sám napsal přes čtyřicet knih a několik knih přeložil , mimo jiné i Annu Kareninu. Četl jako na běžícím páse (podle mně nemohl dělat nic jiného) Například zde tvrdí , že "Vojnu a Mír" četl desetkrát. Nebo že Balzaka si nejprve přečetl v originále , později za války v ruštině po válce si ji koupil v Berlíně v německém překladu a také to četl v češtině....
No co k tomu dodat ? snad jen to , že i anglické knihy rád četl v originále.
Tento autor v "knize o knihách" popisuje své vzpomínky na knihy , které mu po přečtení nějakým způsobem utkvěly v paměti. Je zde výbor jednatřiceti knih a jejich zhodnocení , někdy stručný popis děje , někdy autorovy postřehy a připomínky k jejich autorům , době jejich vzniku a politické situaci ovlivňující jejich vznik.
Pro dnešní čtenáře škoda , nebo snad pro některé zajímavá okolnost , že kniha vznikla v šedesátých letech. Tím je tedy značně ovlivněn výběr knih. Protože autor se narodil 1894 a tudíž jeho tvůrčí život probíhal za obou světových válek, společnost byla po celou dobu těmito válkami ovlivněna a tudíž i literatura. Většina zmiňovaných děl se tedy týká války.