Kirke

Kirke https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496864/bmid_kirke-uAA-496864.jpg 4 426 107

V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům.Román Kirke skvěle vykreslenými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: ekniha , Slovart (ČR)
Originální název:

Circe , 2018


více info...

Přidat komentář

Mooneylan
08.04.2024 4 z 5

Už jako malá jsem milovala řecké mýty. Hltala jsem Petiškovy příběhy všemi možnými dostupnými prostředky. Souboj Titánů jsem viděla asi milionkrát a gyros taky není špatné jídlo...
Nikdy jsem ale neměla možnost zaměřit se na hutnější, podrobnější a detailnější příběh jednotlivých postav. Hercules od Disneyho nebo příběhy Percyho Jacksona jsou sice fajn, ale nerovnají se poetickému vyprávění o dávných hrdinech. Kirké tohle všechno má. Je poetická, výpravná, oslavná, živelná i zemitá. Nemluvě o tom, že v audioverzi je skvěle namluvená. Tahle audiokniha byla skvělým zážitkem, potřebovala bych takhle další hrdiny nebo bohy. Co takhle Hádes, Medúza, Hypnos, Thanatos...co, hmm?

Šárka_D
20.03.2024 5 z 5

Starořecké mýty známe čistě z mužského pohledu. Logicky, hlavní zdroje napsali právě muži. Jak by to ale vypadalo z pohledu jedné ženy-bohyně? Na to nám odpovídá Madeline Miller, a odpovídá víc než uspokojivě. Převyprávění chronicky známých příběhů současnou románovou formou jim dodá na živosti, plnokrevnosti a nejednoznačnosti, zmizí černobílé rozdělení postav a objevují se jejich motivace, ambice a touhy. Hlavní postava Kirke je žena z masa a kostí: dcera, sestra, milenka a matka, a v jejích pocitech, ztrátách a úvahách se velmi snadno najdeme i dnes. Velice se omlouvám autorce, že jsem tak dlouho ignorovala její prvotinu Achilleova píseň. Už nebudu.


Icarus
21.02.2024 3 z 5

Opět výborná kniha, napsána krásným jazykem, vhodná pro kteréhokoliv fanouška řecké mytologie. Víc než předchozí Achilleova píseň však trpí tím, že se nepouští do přílišných popisů Kirčiných pocitů jako takových, a tak jsme spolu s ní spíše svědky probíhajících mýtů, než že bychom zjistili o ní něco víc. Přesto však zajímavý náhled do antických bájí. S chutí jej budu doporučovat.

Katrinreading
25.01.2024 1 z 5

Podle mě je lepší si přečíst nějaké souhrnné dějiny z dob antiky. Tohle je slátanina.

Radesan
22.11.2023 5 z 5

Ten, kdo četl knihu Prométheus od Franze Fühmanna a hledal dlouho stejně psanou knihu, právě našel. Pro milovníky mytologie je to ráj a pastva pro duši. Mohlo by se zdát, že se jedná o romantickou knížečku plnou romantických zápletek jako v Esmeraldě, ale dál by to nebylo od pravdy.

Kniha dokonale ukazuje tvrdý život v prostředí božských bytostí plnou útrap, nástrah, lží a přetvářky (ostatně právě z toho důvodu se ranné křesťanství úplně odklonilo od antiky, protože pro stanovení morálních hodnot.... nebyly antičtí bohové to nejlepší :D ).

V čem je pro mne kniha ještě lepší je hlubší pohled do třenic mezi titány a Olympem, Kirké je skvělá postava a i některé lidské vedlejší postavy mají hloubku.

Občas se děj trochu vlekl, ale v porovnání s tím co kniha nabízí to je naprosto nepatrné škobrtnutíčko.

Milovníci antiky a mytologie, kupte to a hned!!!

kaczka79
04.10.2023 5 z 5

Krásná kniha, nejen vizuálně obálkou (ta je opravdu moc hezká..), ale také obsahem. Kdo má rád řecké báje, tak si přijde na své. Líbil se mi poetický děj neohrožené , feministické Kirke, společně s ní je v knize nový pohled na starořecké hrdiny a bohy. Doporučuji.

Vera Silent
21.08.2023 5 z 5

V životě bych si tuhle knihu pro sebe nekoupila, protože téma řeckých bájí zní nudně, jak ze školní lavice. Jenomže jsem ji dostala od chlapa, že se mu to líbilo...?!

Fakt že jo, čte se to krásně. Postava Kirke mě bavila, její ostrov byl jako stvořený k letnímu čtení a její charakter se ke konci výborně a uspokojivě zdokonalil. Samotný konec se mi moc líbil a dokonce mě to i dojalo s ohledem na mou vlastní existenci.

Také mě to nenucenou formou připomnělo dost znalosti o řeckých bajich a bozich. Určitě si teď chci přečíst i první knihu této autorky - zase o hrdinech starého Řecka. Na to, že mě to téma vůbec nezajímá, je to zázrak, jak mě to autorka dokázala nakrmit tak, že si půjdu i pro přídavek.

bravefox
05.08.2023 5 z 5

Srdcovka, která se dostane neskutečně hluboko do duše. Ten vývoj, kterým postava Kirké během celé knihy projde a to víceméně jen na svém malinkém ostrově je neuvěřitelná. A konec, který v knize zažila, jí z celého srdce přeji pokaždé, když knihu čtu.

Artemis886
02.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Když jsem knihu začala číst, myslela jsem si, že to bude příběh se zápletkou někde na konci knihy a potom bitvou na závěr, prostě takové normální ya. Jsem tak ráda, že to tak nebylo, protože styl vyprávění byl neskutečný, tak poetický a plynulý, že by člověk uvěřil, že je to životopis.
Kirke mi rychle přirostla k srdci a stala se z ní moje oblíbená postava, stejně tak i Daidalos a Odysseus. Vlastně u Odyssea se mi líbilo ta změna osobnosti, o které jsem se dověděla až po příjezdu jeho manželky a syna.
No a konečně ten konec?
Dlouho jsem uvažovala jak by tenhle epos mohl skončit a docházela jsem jen ke špatným závěrům. Ale pravý konec byl procítěný a tak lidský až mi ukápla slza.
Velmi knihu doporučuji.

Awča
29.06.2023 5 z 5

Čekala jsem milé pohádkové vyprávění, možná něco ve stylu Eduarda Petišky. A ejhle, byl to silný, místy hodně feministický příběh.
Nejprve jsem se nemohla začíst, resp. zaposlouchat. Po čase mi hlas Petra Špalkové opravdu splynul s Kirké, která mi přirostla k srdci.
Je to svým způsobem těžký příběh, který se nedá "shltnout" na jeden zátah. Rozhodně mi utkví v paměti.

natashka
12.06.2023 5 z 5

Tohle pro mne byla kniha, která ve mně zůstane už asi navždy.
Miluju knihy, ve kterých se vlastně "nic neděje" a obzvlášť tahle měla neskutečně comforting nádech, stejně jako Kirka jako postava. Udělala jsem si k ní velký citový vztah, rozhodně k tomu pomáhal i krásný poetický jazyk a celkově vyprávěčské schopnosti Madeline, se kterými všechno nějak tak krásně zapadalo, mělo nějaký význam, na který jste avšak museli trochu přijít sami.
Poslední asi třetinu knihy jsem byla z nějakého důvodu skutečně velmi dojatá. Nejspíše z krásně zakomponovaného feminismu a taky kvůli jejího syna, celá tahle pasáž pro mě byla hodně emocionální.
U knih normálně nepláču, ale tohle byl skutečně zážitek, který mnou, bez přehánění, skutečně pohnul.

clara-josep
19.04.2023 5 z 5

Podle mě je kniha o hodně lepší než Achiellova píseň. Kirké mi byla od začátku příjemná, na rozdíl od Achillea mi její problémy připadaly reálné. Tak reálné jak můžou ve světě bájí jen být. Hodně se mi líbilo, že autorka popisuje bohy jako marnivá stvoření, lačnící po obdivu, úctě a krvi. Kniha byla popracovaná do detailů, poskytla úplně nový pohled na ředcké báje.

LadaLil
19.04.2023 4 z 5

Jsem nesmirne rada, ze mi shodou nahod tato kniha padla do ruky. Recke baje a povesti, jsou zde uskupene do pribehu, ktery je pochopitelny a ctivy i pro cloveka dnesni doby. Autorka kolem zivota bohyne Kirke vynalezave spleta ostatni pribehy postav recke mytologie. Dava jim pochopitelne a srozumitelne povahove rysy a emoce. Spoustu vztahu mezi reckymi bohy, ktere mi byly nejasne, jsem pochopila a konecne se tak trochu orientuji. Velmi dobra, zajimava a ctiva kniha.

keselylenka
17.04.2023 4 z 5

Za mě rozhodně lepší a čtivější něž Achilleova píseň. Kirké mi více přirostla k srdci, cítila jsem s ní. Zakomponování všech možných řeckých bájí a pověstí bylo dobře pojaté a nerušilo.

kklepkaa
16.03.2023 4 z 5

Řecké báje a mýty zbožňuji už od dětství. Od Madeline Miller jsem již kdysi četla Achilleovu píseň, která mě naprosto uchvátila. Takže Kirke jsem si nemohla nechat ujít. Bohužel se kvalitám první jmenované nevyrovná, ale i tak to bylo doslova kouzelné čtení.

Jaehyun
13.03.2023 5 z 5

Další skvělá kniha od Millerové. Často jsem si na ni vzpomněla i když jsem ji zrovna nečetla.
Jen teď děj je dost hutný, takže to není něco, co by se dalo číst třeba hodinu v kuse, aspoň já jsem si to kouskovala a prokládala jinými knihami.

KikiBookSpirit
11.03.2023 4 z 5

Byla tam spousta silných myšlenek a mně tato knížka připadala feministická - v tom dobrém smyslu slova. Myslím, že pro milovníky řecké mytologie je toto čtení dokonalou volbou a zalíbí se i mnohým těm, kteří k řeckým pověstem a bájím nemají nijaký zvláštní vztah. Moc se mi líbí, jak spousta slavných příběhů byla ucelena v jednom.

Anniee
05.03.2023 4 z 5

Kirke byla narozdíl od Achilleovy písně čtivá, a to od začátku do konce. Autorka má opravdu dar psát, poutavě a s láskou k jazyku. Jde tam cítit i ta láska k mytologii a díky tomu jsem se do toho tak vžila. Hrozně mě bavily všechny ty osudy, a i když většinu znám, tak takhle uceleně působily úplně jinak, jako krásná, drsná pohádka.

Nelly
24.01.2023 3 z 5

Po Achilleově písni byla pro mne Kirke zklamáním - nějak jsem si k ní nenašla cestu. Kniha je jen táhlý příběh jejího života bez většího citu či porozumění pro Kirčino rozporuplné nitro - a to mne mrzí.

Frizer
18.12.2022 5 z 5

Skvělé převyprávění legendy o čarodejnici Kirké. I když je postava v řecké mytologii spíše vedlejší, její příběh byl velice pěkně uchopen a Kirké fandíte všemi deseti. Pomalé tempo vyprávění ale určitě ne nudné, zajímavá hrdinka propojená s Oddyseou....supr kniha pro jakýkoliv věk.