Kdo svůj národ miluje, nešetří ho

Kdo svůj národ miluje, nešetří ho https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395100/mid_kdo-svuj-narod-miluje-nesetri-ho-qJB-395100.png 4 3 1

Přidat komentář

milamarus
30.03.2023 5 z 5

Esej, která vznikla jen pro osobní autorovu potřebu. Přesto byla později vydaná a i dnes, více jak padesát let od napsání, může čtenářem otřást a jaksi stvrdit v ní konstatované. Tedy nadčasová esej. // Přečetla jsem jí dvakrát... a jestli na mě při prvním čtení působila jako argumentační smršť (myšlenka za myšlenkou, fakt za faktem), napodruhé z ní bylo už jen "sebevědomě běžící" vyprávění, v němž spád podporuje i rozložení textu, kdy jeden odstavec=celá strana, i víc... A výběr slov? Pro mě nezvyklý. Chválím!

Vypsala jsem si několik jmen:
- Alexander Bach (1813-1893)
- František Palacký (1798-1876)
- Johann Kempen (1793-1863)
- Leopold von Sacher-Masoch (1836-1895)
- Josef Hamerník (1810-1887)
- Josef Podlipský (1816-1867)

A zcela zvlášť si poznamenávám - prof. Karel Kazbunda (1888-1982) // Nadprůměrná, provokativní, místy cynická, rozhodně ne románová skladovka, v knihovní síti dostupná pouze v počtu dvou exemplářů. // Přidávám štítky a dávám maximální počet hvězdiček. // Stojí za pozornost.

--------------------------
ÚRYVEK
(...) Když epilog, tak ať stojí za to! rozhodne se ten paličák a ruče si pronajme tiskárnu v Kutné Hoře a spustí takovou kanonádu, že nemá v dějinách žurnalistiky dodneška obdobu: měsíc co měsíc 412 stran Slovana - píše to všecko sám! A přitom vymýšlí nejrůznější manévry, jak vyzrát na cenzory, exekutory, žandarmy a soudní poslíčky, kteří si u Havlíčků podávají dveře - tento buřič dokáže zaměstnat veškerou okresní administrativu - sám si spočítá, že měl-li by být státní žalobce důsledný, musel by mu za obsah jediného čísla naměřit 26 let, 6 měsíců a 5100 zlatých pokuty - jenomže čert, aby nešťastným úřadům radil: směrnice shora jsou jaksi zmatené - pan místodržitel z Prahy nařizuje nevšímat si toho kverulanta a odrovnat ho tichem jako naprostou lapálii - policejní šéf velí naopak všímat si ho maximálně, sledovat ho ve dne v noci na každém kroku (,,byl pozván do sousedních Libenic k sedláku Mojžíšovi - s největší pravděpodobností dojednávají pod rouškou zabíjačky spiknutí!") - předvolat kohokoli, kdo s Havlíčkem přijde do styku, zavést vyšetřování s každým, kdo je přihlášen k odběru Slovana (...)