Nokturno

Nokturno https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82762/nokturno-82762.jpg 4 52 16

Sugestivní dokumentární rekonstrukce skutečného příběhu. Soukromá tragédie jedné rodiny na pozadí historických událostí. Nové vydání novely populárního autora Zdeňka Mahlera (*1928), který podle této knihy napsal scénář k celovečernímu filmu Lidice, jenž vstupuje do českých kin na konci května 2011

Přidat komentář

ZuzanaK.
24.05.2021

Čtivé, poutavé, příjemný styl, opět velmi kvalitní užití jazyka.

Claricia
29.02.2020 5 z 5

Velmi zajímavé a čtivé pojetí lidické tragédie. Pohled z jiného úhlu, pohled subtilní a přitom silný. Mahler jako vždy skvělý.


Šetčet
14.06.2018 4 z 5

Několik dějových linek v drobné knížečce drží překvapivě dobře pohromadě, přestože se navzájem propojují jen okrajově. Na druhou stranu jsou okolnosti atentátu dobře známé a tisíckrát převyprávěné v obrazové i textové formě, takže jejich další přežvykování může leckomu připadat zbytečné. Obzvláště když hlavní motiv je dostatečně silný natolik, aby celý děj unesl sám.
Trochu mi vadilo mísení reálných událostí s fabulacemi; třeba snahy o ponor do mysli parašutistů nebo náčrt Heydrichova sexuálního života. To má v literatuře nepochybně své místo, ale těžko pak lze výsledek nezývat dokumentární rekonstrukcí.
Vzhledem k inzerci na obálce jednoho z novějších vydání a zároveň osobě autora předlohy a scénáře v jednom se nelze ubránit srovnání s filmem. Kniha má na své straně výhodu absence opravdu hrůzné hudby a hloupé úvodní pětiminutovky (probodnut nožem při krájení dortu - to jako vážně?), přesto u mě film vítězí právě kvůli zaměření se na Lidice a příběh jednoho z mála přeživších tragédie.
Je dobře znát, že Lidice jsou Mahlerovým celoživotním tématem. Nokturno ve mně vzbudilo chuť zajímat se víc o jeho tvorbu.

JamesF29
05.06.2017 2 z 5

Mnohdy brilantní humor, pokud kromě něj není nabídnuto nic dalšího, knížku nezachrání. Příběh neslaného nemastného zpracování se zkonzumuje rychle, během odpoledne či pár jízd MHD.

jxa21
24.04.2017 4 z 5

Kniha, která chytne a nepustí... A i když ji zavřete, stále jakoby otáčíte dál její stránky a přemýšlíte nad jejich obsahem. Formátem jenom podtrhuje celkovou atmosféru, velmi zdařilým způsobem vede čtenáře a splétá dohromady několik linií, které nakonec výborně gradují. Paráda!

AllyKumari
22.02.2017 5 z 5

Syrové, stručné a působivé. Příběh Lidic znám důvěrně, četla jsem o něm v mnoha publikacích. A přesto ta hrůza stále zůstává, přesto člověk pořád doufá, že tentokrát ten příběh bude někdo vyprávět jinak, že se to stalo jinak. Nestalo. A Nokturno vystihuje skvěle tragédii Lidic, i tragédii přeživšího Šímy.

ZÓNA
24.05.2016 3 z 5

Pocity z knihy jsou rozporuplné. Děj začal naprosto fantasticky, úplně mě uhranula syrovost a odvážnost scén. Stejně famózně kniha končí. Postava Šímy je přes svoji zápornost skvěle vykreslena, v zásadě se jedná o jedinou skutečnou bytost v příběhu, ostatní jakoby pohltila mlha a vyvěrají z jednotlivých úseků války.
Jak píše sám autor v anotaci, není to historická fikce. Možná kdyby byla, kniha by mě oslovila více. Domýšlet, jak něco bylo je zajímavé, ale podání je neatraktivní. Možná historičtí nadšenci plesají, nad odvahou popsat konec legendární vesnice, nicméně já tento obdiv nesdílím.
Můj názor je velice subjektivní. Cítím to sám ze svých slov. Jenže na každého zapůsobí kniha jinak. Já od ní nic neočekával. Četl jsem ji na doporučení přítelkyně. A jsem tomu rád. Rozhodně jsem se obohatil o netradiční knihu. A nestrávil nad ní kvantum času. Je totiž velice útlá. Posuďte sami...

zuza.floderova
03.11.2014 5 z 5

Ten příběh bere dech, byla jsem z ní psychicky zdeptaná a furt mi všichni říkali: Nečti to, zničí tě to. Dočetla jsem a jsem tomu ráda, moc se mi to líbilo a doporučuji.

krabat
03.08.2014

100 procent ode mne mahler je mistr v udrženi pozornosti po celou knihu spolknul jsem celou knihu za par hodin jak kapr žížalu a dal ji mezi své milačky doporučuji

VladkaBU
15.07.2013 5 z 5

K filmu o Lidicích jsem přispěla jako dobrovolník pro natáčení Tryzny 1945, viděla jsem i film a před tím jsem si přečetla tuhle knížku. V knížce jsou momenty, které předcházeli ve filmu určitým scénám. Pro mě určitě přínosné

triatlet
14.07.2013 4 z 5

Na malém prostoru autor dokumentuje příběh Lidic prostřednictvím osudu synovraha Šímy. Myslím, že režisér Petr Nikolaev příběh Mahlera zfilmoval citlivě. Mahler text umně rozčlenil na kratší kapitoly, svižně popisuje období protektorátu. Při krátkém, ale přesném popisu postav autor vhodně používá dobové citace, vtipy.

exitus
21.04.2013 4 z 5

Napsaná se zvláštní zkratkovitostí, stručností, což v emotivních pasážích působí až mrazivě. Faktických novinek se člověk znalý příběhu už moc nedozví, ale téma dramatu jedné rodiny na pozadí dramatu mnohem širších rozměrů je vždy oživením.

Chemiczka
08.03.2013 4 z 5

Knihu jsem četla na základě info, že bude námětem pro tehdy připravovaný film Lidice. I přesto, že má pouze pár stránek je přeplněna surovými emocemi. Celá událost je podle mne nesdělitelná, nikdy nepochopíme ani nebudeme cítit to co její přímý aktéři - ale tato novela nás alespoň částečně k událostem přiblíží.
Také nastíní osud vesnice, a co k němu vlastně vedlo (postava A. Maruščákové, továrníka Pály atd. - mne osobně vedlo ke zjišťování dalších informací z oblasti literatury faktu).

Janiny
25.01.2013 5 z 5

četla jsem dávno, snad v roce 2002 po zajímavé besedě s autorem a byla jsem nadšená(pokud se to vůbec dá při takovém tématu říci). Lidice jsou příběh známý, ale tentokrát jsou to Lidice trochu jinak...Moc pěkně zpracované!

Evus
13.10.2012 5 z 5

Knížka skvěle zpracovává mnohdy neznámý příběh jedné české vesnice (Lidic) za války a zlovůli nacistické říše, které stačilo jenom nepodložené podezření jako záminka k vyvraždění jejích obyvatel a srovnání se zemí. Výborný a skvěle filmově zpracovaný příběh plný emocí, lidské nenávisti a zloby

mzajicek
01.08.2012 5 z 5

Nokturno mě překvapilo. Četl jsem jeho starší vydání a i přes svoji subtilnost je tahle knížka téměř nezapomenutelným čtenářským zážitkem. Chvílemi mě při čtení až mrazilo za krkem, snad z představy, že bych byl líčených dějů a doby účasten sám. Je to čtení na chviličku a stojí za pozastavení.

Štítky knihy

zfilmováno Lidice

Autorovy další knížky

Zdeněk Mahler
česká, 1928 - 2018
2011  76%Muž, který přežil Lidice
2007  92%Ano, Masaryk
2003  79%Katedrála
2011  83%Nokturno
1998  86%Spirituál bílého muže aneb Dvořák v Americe

Kniha Nokturno je v

Přečtených81x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce30x
Chystám se číst23x
Chci si koupit1x