Katedrála

Katedrála https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329916/bmid_katedrala-jPp-329916.jpg 4 39 4

Takto by se v roce 1981 jmenovala a takto by vypadala druhá velká Carverova sbírka, kdyby ji redaktor Gordon Lish autorovi neseškrtal, nepřepsal a nepřejmenoval na „O čem mluvíme, když mluvíme o lásce“. Zachovala se korespondence obou pánu, ze které vyplývá, že se Carver velmi snažil své dílo uhájit, ale nebylo mu to nic platné: Lish mu z některých povídek vyhodil čtyři pětiny textu. Carver (1938–1988) ještě za svého života některé původní verze vydal, ale v úplnosti nyní „přepsané“ povídky vycházejí poprvé.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Volvox Globator
Originální název:

Cathedral , 1983


více info...

Přidat komentář

exlibris470
17.12.2021 5 z 5

Skvělé. Stejně jako ostatní sbírky u nás vydané. Často se povídky kryjí.
Hledáte-li zde radu - rozhodně si přečtěte!

mirektrubak
29.03.2021 5 z 5

V doslovu ke sbírce osvětluje žena Raymonda Carvera jeho autorský styl – zmiňuje, že své povídky mnohokrát přepisoval, cizeloval. Na první pohled by se to mohlo zdát překvapivé, povídky na mě nepůsobily dojmem dokonale promyšlených struktur s rafinovanou soustavou narážek a vícesmyslů. Právě naopak, text působil dost neučesaně, neklidně, jakoby tesán velmi nahrubo. To ale není žádná moje kritika Carverových příběhů, vůbec ne, byl jsem nadšen ze stylu, kterým ke mně Carver promlouvá, jen mě zaujal ten paradox: aby povídky vypadaly jako spontánně a trochu ledabyle napsané, musí se v nich vážit každé slovo.

Při čtení Carverových povídek jsem byl zaujat, pohlcen. Vtažen. Měl jsem pocit, že to na stránkách žije, že hrdinové jsou lidé, které bych docela dobře mohl potkávat na ulici, že tak, jak se to mužům a ženám v Carverově světě někdy hloupě zašmodrchá, že tak nějak by se to mohlo někdy zašmodrchat i mně, že bych se v tom možná plácal úplně stejně jako oni. Je to zřejmě proto, že se tady neodehrávají žádné spektakulární dějové zvraty, zapamatovatelné „hlášky“ ani překvapivé pointy. Věci se zde dějí prostě, tak jako se dějí v životě, a jsou tak i popisovány. Lidé zde přirozeně chybují a selhávají, (ne)milují se, (ne)nacházejí se, ztrácí a hledají schopnost si rozumět a být si blízko – tak jak se to stále znova děje v životě, a jak to k naší radosti a prospěchu můžeme najít v kvalitní literatuře. Raymond Carver takovou kvalitní literaturu píše, v mých očích rozhodně!


puml
06.04.2016

Výborná sbírka povídek, jejíž slabší hodnocení je dáno tím, že jsem předtím dočetl Začátečníky, které považuji zatím za nejlepší výbor z tvorby Raymonda Carvera. Katedrála je dle slov Tess Gallagherové Carverovou nejosobnější knihou a je to pravda. Témata jako alkoholismus, vyhoření, neúspěch, nevěra, strach, beznaděj, láska a naděje jsou v této sbírce zobrazeny se stylistickým mistrovstvím zralého autora. Ale právě to mistrovství, ten mnohdy až příliš dokonalý styl je paradoxně to, co Katedrálu trochu sráží před Začátečníky. Navíc nejlepší povídka z výboru (a možná vůbec nejlepší a nejprocítěnější Carverova povídka vůbec) Příjemná maličkost je s minimálními obměnami přítomna i v Začátečnících. Ale ty čtyři hvězdy jsou jen v porovnání s títmto výborem. Jinak je samozřejmě i Katedrála ukázkou toho nejlepšího spisovatelského řemesla a umění vážit slova. Povídky, od nichž se spisovatelskému řemeslu učil i "český Raymond Carver" Jan Balabán. Doporučuji.

mgeisselreiter
08.09.2013 4 z 5

Moje první setkání s Carverem a jsem velmi příjemně překvapen. Povídky se většinou čtou jedním dechem, na nic si nehrají, jsou to prostě malé životní příběhy. V podstatě v každé povídce se nějakým způsobem řeší partnerské vztahy a alkohol, odhaduji, že oboje vychází z autorových osobních zkušeností. Něco z toho potvrzuje i doslov jeho ženy, speciálně napsaný pro české vydání.
Ta s ním strávila jeho posledních 20 let života. 80%, 8.9.2013.
Vydání u Volvox Globatoru z roku 2012 obsahuje povídky (v tomto pořadí):
Peří
Chefův dům
Konzervace
Kupé
Příjemná maličkost
Vitaminy
Opatrně
Odkud volám
Vlak
Horečka
Uzda
Katedrála