O čem mluvíme, když mluvíme o lásce

O čem mluvíme, když mluvíme o lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322780/bmid_o-cem-mluvime-kdyz-mluvime-o-lasce-TqV-322780.jpg 4 47 7

Závěrečným, pátým svazkem Carverových povídek je původní sbírka z roku 1981. Přestože znamenala opravdový průlom v Carverově spisovatelské dráze, autor měl původně dost jinou představu: Gordon Lish, redaktor nakladatelství Alfred A. Knopf a Carverův přítel, mu totiž povídky dost neurvale osekal o více než polovinu a prosadil také tento slavný, chytlavý název, jenž se již několikrát stal inspirací (příkladem je Haruki Murakami, autor knihy O čem mluvím, když mluvím o běhání a mimochodem též Carverův překladatel do japonštiny). Carver si Gordona Lishe přesto i nadále vážil a nikdy neopomněl zmínit to, jak se pozitivně podepsal na jeho kariéře. Události kolem necitlivého zredigování sbírky O čem mluvíme, když mluvíme o lásce nicméně znamenaly konec jejich spolupráce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

What We Talk About When We Talk About Love , 1981


více info...

Přidat komentář

OdvaznyMladyMuz
16.06.2023 5 z 5

Láska jako kámen do hlavy. Láska jako postel ve výprodeji. Láska jako smysl života. Prostě láska, pouhej střípek pomíjivosti lidskýho života.

debreno
11.09.2022 3 z 5

Zdá sa mi, že kniha má prehnane vysoké hodnotenie. Na druhej strane, prináša radosť zo samotného čítania, nie z "dočítania" (a teraz nemyslím dočítanie, kedy si vydýchnete, že je konečne po tom.) Tri alebo štyri poviedky boli naozaj vynikajúce, niektoré obsahovali zbytočné útoky na city, bez ktorých by sa zaobišli a potom boli poviedky, pri ktorých len správnemu čitateľovi chýba odvaha ich preskočiť.


erik385
16.03.2021 5 z 5

Som rád, že som objavil tohoto minimalisticky silného, ale absolútne presného autora. Trošku mi evokuje Luciu Berlin, alebo Balabána...majstri alkoholizmu, vťahov, životných tragík a melanchólií, a stále sa nad tým všetkým vznáša čosi "pure" ľudské,taká čistá človečina...

mgeisselreiter
23.10.2017 5 z 5

Po letech mé druhé setkání s Carverem mě opět nezklamalo, naopak nadchlo. Jeho kraťoučké povídky jsou lahůdky, je třeba je vychutnávat a dávat si mezi nimi pauzu na zažití. Jsou hutné (odborně minimalistické), občas se zajímavou pointou, sem tam kruté, vesměs se točí kolem lidských vztahů a jsou nasáklé alkoholem.
Milý úvod McInerneyho (Carverova žáka) a ještě milejší doslov překladatele Hrubého rámuje útlou knížečku, plnou životních příběhů. 90% a 5*, 23.10.2017.
Kniha Začátečníci obsahuje stejné povídky, ale původní - nezkrácené. Často je i název povídky jiný (v názvech povídek je uveden jako druhý za lomítkem). Původní povídky se mi líbily víc, než zkrácené. Některé zkrácené jsou sice hutnější, ale více si vychutnávám ty původní. Nejméně v jednom případě brutálním zkrácením dostává povídka odlišný význam! 31.12.2017.

Salonka
12.06.2017 2 z 5

Mám menší problém s tým, čo napísať do komentára. Isté však je, že sa mi poviedky tejto zbierky nepáčili. Všetky boli suché a ploché – nevyhovoval mi autorov štýl (rozbitý. ťažkopádny. nevycibrený?), nepozdávali sa mi zápletky ani pointy ani opakujúce sa motívy, tobôž postavy a ich kecy (keď už prázdne reči, fajn, ale z literárneho hľadiska sa dajú zvládnuť omnoho lepšie). Neviem síce, čo som si sľubovala, ale určite nie pocit, že som z inej planéty. Achjo. Aha, ešte si trochu pomôžem doslovom Igora Navrátila, kde je napísané, že ide o "snahu o reprezentatívny prierez autorovou tvorbou" (aj snaha sa cení, hoci ...) a o "kvalitatívne proporčnú vyváženosť" (hm, tak to sa podarilo, poviedky sú na jedno kopyto) ... "literárna kritika tvrdí, že Carver hrdinov nielen opisuje, ale aj analyzuje" (dovolím si nesúhlasiť, všetko som si analyzovala sama) ... atď. No nič, nemý úžas nad doslovom zaklincoval moju stratu času s celým Carverom. Žiaľ, nič dľa môjho gusta.

Nevadí, ide sa ďalej. Akurát zostáva zistiť, kde sa vlastne nachádzam a hlavne ako sa vrátim na Zem. ;-) Nevidím nič, len dve sliepňajúce hviezdičky.

puml
28.03.2017

Kniha, která Carvera asi nejvíc proslavila, a to především díky chytlavému názvu. Je ale potřeba říct, že sám Carver s tím, jak kniha vyšla, nebyl spokojen. Všem těm, kdo chtějí poznat skutečného Carvera bez mnohdy brutálních redakčních zásahů Gordona Lishe, doporučuji Začátečníky - nezkrácená a autorem autorizovaná verze povídek z knihy O čem mluvíme...

O77
23.02.2017 5 z 5

Tyto povídky jsou jako dobré fotografie. Upoutají Vás, zaujmou a pohltí. Ale jaký příběh je na nich zachycen, tím si nikdy úplně nemůžete být jisti.

Štítky knihy

americká literatura

Část díla

všech 17 částí díla

Autorovy další knížky

Raymond Carver
americká, 1938 - 1988
1996  83%Buď, prosím tě, zticha
2012  86%Katedrála
2016  83%O čem mluvíme, když mluvíme o lásce
2012  93%Začátečníci
1994  86%Katedrála a jiné povídky

Kniha O čem mluvíme, když mluvíme o lásce je v

Právě čtených4x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce27x
Chystám se číst36x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x