Ostrov tisíce pramenů

Ostrov tisíce pramenů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201427/mid_karibska-saga-ostrov-tisice-pramenu-L6T-201427.jpg 4 169 58

Karibská sága série

1. díl >

Poutavý příběh o lásce a nenávisti, důvěře a zradě a vzrušujícím osudu jenž se odehrává v exotickém prostředí Karibiku. Po smrti své první velké lásky uzavře Nora, dcera obchodníka, manželství z rozumu. Provdá se za ovdovělého pěstitele cukrové třtiny na Jamajce. Život v Karibiku ale není takový, jak si mladá žena vysnila. Zacházení majitele plantáže s otroky ji hluboce šokuje, rozhodne se proto změnit na farmě mnoho věcí k lepšímu. Překvapivě ji v tom podporuje nevlastní syn Doug, který přicestuje z Evropy. Jeho návrat rozvíří ale mnohé, zejména Nořiny city. Náhle však Nora v důsledku tragické události ztratí úplně všechno. Zbude jí jen holý život…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Insel der tausend Quellen , 2011


více info...

Přidat komentář

pydla
17.03.2024 4 z 5

Román napsaný spíše pro ženy, což si myslím, že je škoda, protože je čtivý, realistický a historický a kazí jej právě mírná naivita a romantický pohled. Nicméně je to hezké čtení o Jamajce a otrokářství na plantážích cukrové třtiny v 18. století. Krásné téma, zajímavý kus historie, pohled do života a zvyků afrických černochů i boj za jejich svobodu. Mi se příběh líbil a jistě si rád přečtu další díl této ságy. Doporučuji

broskev28
21.10.2023 3 z 5

Tak já se nejlépe shodnu s komentářem JessieEx. I když vlastně ani s tím ne - mně naopak začátek připadal ještě horší a naivnější nežli pokračování; s příjezdem Nory na Jamajku se mi velmi ulevilo, že se konečně začne něco zajímavého dít.
Novozélandskou ságu jsme do knihovny koupili asi před dvěma lety a od té doby se u nás neohřála, neustále je vypůjčená a všechny čtenářky si ji velmi pochvalují. Ve srovnání s ní mi Ostrov připadá trochu nudný a tak nějak naivní. Asi nejvíce mě zaujal název knihy ve smyslu původního významu názvu ostrova, a také objasnění principu afrického otroctví - na něco podobného už jsem narazila v knihách W. Smithe. Ale tam se mi jak historické reálie, tak především životní osudy hrdinů jevily a hlavně četly mnohem lépe a radostněji.
Jsem opravdu ráda, že jsem novozélandskou trilogii zakoupila dříve, než jsem se dostala k této sérii - asi bych vůbec nenašla odvahu zaplatit za ni v antikvariátu téměř tisícovku. Když vycházím z ceny, která by měla (???) vyjadřovat hodnotu knih, tak oba díly karibské ságy nás nestály ani desetinu NZ trilogie. Možná i tohle je potvrzením mých čtenářských preferencí?
Ale třeba je to jen můj dojem; budu velmi ráda, když čtenářky v naší knihovně budou jiného názoru a o karibskou ságu bude stejný zájem.


putpuda
05.06.2023 5 z 5

Nedávno jsem četla "V zemi bílého oblaku", která se mi strašně líbila a tato kniha je podobného rázu. Hodně čtivě napsaná, hned mě vtáhla do děje.
A zase jsem se dozvěděla něco nového.... hlavně o historii Jamajky a otroctví.
Určitě mohu doporučit, už mám doma i druhý díl, takže se na něj brzy vrhnu ;)

malina097
26.04.2023 5 z 5

Zdravím všechny čtenáře exotiky a doporučuji velmi! Hezké i napínavé pocteni chvílemi dost ostré.Jamajka je určitě velice krásná,ale zivot otroků musel byt hrozné krutý.A jako vždy a všude v životě se najde člověk empaticky,ale bohužel i hnusny tyran pro kterého nemá zivot žádnou cenu.To nesla i doba ve které se dej odehrává.Autorka se s tím dobře popasovala ,knížka se čte jedním dechem a proto doporučuji.Ostatně i další její knihy jsou hodně ctive.

Joyce24
24.04.2023 4 z 5

Sice jsem se knihou prokousávala delší dobu než je u mne zvykem, ale příběh se mi líbil. Měla jsem možnost lépe poznat exotické prostředí Jamajky a těžký život tamních otroků. Je to příběh o lásce, odvaze, pomstě, a také o krutostech bílých, které byly páchány na otrocích.

m_martina
30.09.2021 4 z 5

Zkusila jsem si přečíst něco od spisovatelky, kterou jsem zatím neznala. A kniha se mi líbila, příběh byl zajímavý. Prostředí Karibiku je exotické a mně se tam líbilo.

AlenaF
16.06.2021 4 z 5

Krásný příběh z exotického prostředí.

Pikalenka
27.01.2021 5 z 5

Tahle kniha mě velmi příjemně překvapila. Je čtivá, dynamická, děj se stále posouvá dopředu. Nenásilně upozorňuje na témata otroctví a diskriminace. Zároveň se stále nese na vlně lásky a romance. Rozhodně ji můžu doporučit.

ivka67
19.01.2021 5 z 5

Nádherné poutavé čtení,hned začínám s pokračováním.

marciana
03.01.2021 5 z 5

Kniha o lásce, odvaze, nenávisti, pomstě, poznání a odpuštění. Kniha která vás zavede na krásný ostrov Jamajka na '' ostrov tisíce pramenů''.
Kniha je napínavá a hned v úvodu si mě získala. Proto ani větší počet stran nebyl v tomto případě vůbec žádný problém.

Nelička
23.10.2020 5 z 5

Absolutní pecka nad všechny pecky! A to od samýho začátku až do konce. Neustále se něco dělo, furt se příběh posouval dál a dál. Žádný mrtvý nebo nudný momenty...... Fakt paráda. Nejradši bych ohodnotila mnohem víc *! Snad bude další díl taky tak čtivej, tenhle mě totiž dokonale pohltil.....

18LenkA12
19.10.2020 5 z 5

Příběh je zasažen do krásného prostředí Jamajky. Je v ní popsán vztah mezi panstvem a sluhy/otroky. V knize perfektně vidět jak je důležité umět odpouštět, protože kolikrát odpuštění je pro mnohé největší trest, který můžou dostat, jelikož pak člověk musí žít se svým vědomím, že někomu ublížil.

akdar72
24.08.2020 5 z 5

Četla jsem již i ságu z Nového Zélandu. Tato první část z Karibiku se mi také líbila. Jsem také zvědavá na autorčiny historické romance, které napsala pod jménem Jordanová.

a2jana
18.08.2020 5 z 5

Nádherná kniha, čtivá, napínavá, plná zvratů. Hlavní hrdinka Nora, velmi sympatická, silná

Jana-Marie
02.08.2020 5 z 5

Krásná kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout, příběh mě moc bavil. Velmi oceňuji, že jsem se při čtení dozvěděla něco z historie + prostřednictvím stránek se podívala do dalekých krajů.

Lemurka
09.07.2020 5 z 5

Krásná kniha, krásné prostředí, krásný příběh, co víc si přát. Pro mě to bylo i seznámení s tehdejším drsným životem otroků. Vše podstatné už tu bylo řečeno níže.

milena8281
03.07.2020 4 z 5

Moc krásný příběh. Hlavní hrdinka sice ze začátku vypadala jako křehká skleníková květinka, hýčkaná a ochraňovaná bohatá princeznička, ale prokázala neuvěřitelnou sílu, odvahu a odolnost. Osud se s ní příliš nemazlil , a ona se nedala a vzdorovala mu. To sice není příliš realistické, ale v příběhu to bylo neskutečně sympatické. Přiznám se, že jsem jí držela palce :)
Bylo to moc příjemné čtení a ke konci doslova napínavé.

Coco3
16.04.2020 4 z 5

Začetla jsem se až po druhé. Bylo zajímavé dozvědět se něco o osidlování a životě v této exotické zemi, i když líčení života otroků, strašné. Začetla jsem se někdy za první třetinou, ale úplně pohlcená jsem prostě nebyla. Nevím, čím to bylo, zajímalo mě, jak to s Norou atd. dopadne, ale mám pocit, že třeba v Zemi bílého oblaku ve mně zanechal daleko větší pocit hřejivosti, víc si mě kniha a její hrdinové přitáhli. Každopádně děkuji za hezké chvíle u knihy, nakonec jako oddechovka, proč ne. Ale určitě si přečtu autorkou doporučovanou knihu Kořeny.

Siwan
21.02.2020 5 z 5

Jeden z nejlepších románů, pojednávající o životě v koloniích, z období plantážníků a také o životě otroků v té době. Autorka čerpá při psaní románů vždy z historických zdrojů a i když je zasazuje do fiktivních postav nebo situací je z nich tehdejší atmosféra výborně znatelná.
Doporučuji i její trilogii z Nového Zélandu.

KnihomolkaOli
27.01.2020 5 z 5

Nejdříve jsem se bála tloušťky knihy, říkala jsem si, že pokud mě příběh nezaujme, bude to skoro 600ti stránkové trápení. Dopadlo to tak, že jsem knihu přečetla během několika dní a je mi líto, že těch stránek nebylo víc. Historické romány miluju a jsem vážně šťastná, že se ke mně tato kniha dostala. Mohu jedině doporučit a to i těm, kdo se historickým románům vyhýbá, protože vás příběh hlavních hrdinů rozhodně zaujme.

Štítky knihy

Jamajka ságy Karibik

Autorovy další knížky

Sarah Lark (p)
německá, 1958
2011  84%Ranhojička
2010  92%V zemi bílého oblaku
2014  87%Ostrov tisíce pramenů
2011  92%Maorčina píseň
2012  91%Volání ptáka kivi

Kniha Ostrov tisíce pramenů je v

Právě čtených3x
Přečtených232x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených20x
Knihotéce165x
Chystám se číst154x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x