Kapucínská krypta

Kapucínská krypta https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78223/kapucinska-krypta-78223.jpg 4 23 5

Významný rakouský spisovatel a žurnalista židovského původu zachycuje v románě životní otřes člověka, který s pádem rakousko-uherské monarchie ztrácí i životní orientaci. Potomek starého šlechtického rodu, vracející se z ruského zajetí po první světové válce, shledává, že se v jeho podunajské vlasti všechno změnilo: hranice, lidé i životní formy. Tato skutečnost v něm vyvolá takový otřes, že kráčí celých dvacet let zahleděn do minulosti,symbolizované posledním místem odpočinku císaře Františka Josefa, kapucínskou kryptou, a po dvaceti letech stojí na prahu nové světové katastrofy bez nutné morální výzbroje. Dílo představuje volné pokračování nejznámějšího autorova románu Pochod Radeckého.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Die Kapuzinengruft , 1938


více info...

Přidat komentář

puml
16.04.2023 4 z 5

Rozhodně slabší než Pochod Radeckého. Asi je to tou ich formou a takovu ukecaností hlavního hrdiny. Začátek dobrý, setkání s rázovitými postavičkami vzdálených příbuzných a válečná léta. Pak trochu moc melodramatické, starý svět mizí a ztracená generace se utápí v nostalgii s občas až sentimentálním ostnem.

Jako popis konce jedné epochy dobré, stejně jako esejistické vsuvky o tom, co drželo monarchii při životě a proč byla odsouzena k zániku. Je tam pár silných momentů, ale i přesto, že je to relativně krátký román, se ten příběh ke konci strašně táhne a svou určitou sentimentalitou i nudí. Slušné pokračování, dobré jsou hlavně ty první dvě třetiny.

Kapucínská krypta tak sice nedosahuje geniality Pochodu, ale i tak zase z trochu jiného úhlu osvětluje "zánik jednoho světa" s občas až jasnozřivými a stále aktuálními esejistýckými postřehy.

žlučníkář
04.03.2023 4 z 5

Nenech se nachytat! Vůbec to není o partě lidí v mikinách s kapucí, sedících v temným sklepě a za hučení větráků a blikání kontrolek zuřivě těží kryptoměny. Jde totiž o kryptu, kam šoupli France Josefa a všechny jeho předky. Když na to tak přijde, je to spíš o tom, že se tam krásně uklidila celá rakouská monarchie a s monarchií šel do hajzlu i ten budižkničemu, co do týhle brožurky vylil příběh svojí famílie a svejch kámošů.

K budižkničemnství přišel tenhle hošan jak slepej k houslím, jelikož jeho děda, nebo tata, to je asi teď jedno, paměť mi jede stejně dobře, jako dělání čárek ve větách. Zkrátka někdo takovej zamachroval ve válce a dostal za to šlechtickej titul i když smrděl močůvkou a holínky měl stejně děravý, jako trenýrky, pokud vůbec nějaký měl. Tím pádem jeho potomci dělaj kulový, vstávaj kolem oběda, vysedávaj v kavárnách a noci trávěj ve vinárnách a kasínech. To by mohly bejt i moje oblíbený kratochvíle, jenže občas je potřeba mimo tlachání a zvyšování spotřeby vína i trošku máknout. Já teda jedu na spotřebu a ne na tlachání, protože nejradši vysedávám sám se svejma představama, který kdyby se zfilmovaly, hned bych byl označen za kapitálního úchylu, ale zpět k příběhu. Ten se vine první velkou válkou jako had a tihle filištíni jdou dělat oficíry. A to je asi taky důvod, proč to tahle ztrouchnivělá monarchie projela. Oni všichni fakt chtěli vyhrát, jenže se jim nechtělo tolik bojovat, ale prohrát taky ne. To jsou teda nervy. Nebudu tě napínat, stejně už víš, že jejich tým skončil druhý, a tak monarchie následovala France Josefa do krypty.

Celkem by mě zajímalo nějaký pokračování, jako třeba šlechtici po dvaceti letech, protože všechny tyhle netáhla nic neuměj, ničemu nerozuměj a něco dělat je pod jejich úroveň. I když by z nich byli bezďáci, tak někdo musí zařídit, že ve tři se pije kafíčko, čtou noviny a hned na to se rozjede plamenná diskuze o tom co se píše a jak řídit tenhle novej stát.
Tu a tam se mi tam někdo nelíbil a něco jsem nechápal, ale to je můj problém. Já toho kolikrát nechápu fakt hodně. Důležitý je, jestli mě to baví, a tahle brožurka mě docela bavila. Chtěl bych další. A teď jsem tu zjistil, že je něco předchozího, tak se na to asi zaměřím. Už mám docela dost restů a nikdo mi nezatne tipec, abych tu zbytečně nekrákal z cesty.

Čágos!


de_baques
23.05.2018 5 z 5

Výborná kniha, zvláště zde vyniká autorova schopnost vytvořit takřka neuvěřitelné postavy s prapodivnými vlastnostmi, které však působivě zapadají do příběhu a nepůsobí vůbec uměle. Tragický konec fungujícího soustátí R-U je dodnes záměrně zapomenutou a překrývanou kapitolou středoevropských dějin.

frantisek8863
08.09.2017 3 z 5

Kniha byla slušně čtivá a svým vyprávěním poutavá. Bylo příjemné nahlédnout do Rakouské rodiny z vyšší třídy před válkou a po válce. Zajímavé čtení o osudech aktéra, jeho okolí a měnící se době.

JeKa
22.07.2013 4 z 5

Volné pokračování Pochodu Radeckého. Tentokrát o vedlejší linii Trottů. Jedná se o další příspěvek k tématu zániku světa, který známe: tentokrát ve dvojí podobě, neboť v románu je pojednáno jak o rozpadu Rakouska-Uherska tak o anšlusu Rakouské republiky. Autor se k této tématice vrátil dokonce právě na základě tohoto druhého dramatického zážitku. Jedná se tak o jeho poslední knihu. Dobrý román, ale musím říct, že Pochod Radeckého mě přece jenom zaujal trochu víc. Proto ta jedna hvězdička dolů.

Autorovy další knížky

Joseph Roth
rakouská, 1894 - 1939
1974  87%Pochod Radeckého
1969  76%Kapucínská krypta
1934  87%Job
2011  81%Legenda o svatém pijanovi
2011  84%Filiálka pekla na zemi

Kniha Kapucínská krypta je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x