Vražda pro zlatého muže

Vražda pro zlatého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86379/vrazda-pro-zlateho-muze-86379.jpg 4 196 50

Kapitán Exner série

< 4. díl >

Děj příběhu se odehrává ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století. V soukromé sbírce ve Francii se náhle objeví vzácný soubor z hrobu bojovníka doby stěhování národů. Soubor nedozírné ceny, kterému se mezi odborníky říká Zlatý chlap, byl koncem čtyřicátých let, brzy poté, co byl objeven, odcizen z muzea okresního města. Na konferenci archeologů, která se koná v barokním zámku, zahyne v téže době – snad nešťastnou náhodu – novinář, který o konferenci přijel napsat článek pro svůj list. Zároveň je téže noci vážně zraněn jeden z archeologů, který měl s objevem Zlatého chlapa ledacos společného. Kapitán Exner se opět ocitá mezi archeology a v souvislosti s tímto případem se vypraví do Francie.... celý text

Přidat komentář

faba
15.03.2024 4 z 5

Tak to bylo poslední vyšetřování s kapitánem Exnerem a jeho kolegy, které jsem četl a myslím, že už jsem je přečetl všechny. Možná někde něco je, co mi uniklo, ale to ví jen bůh a svatý Václav.
Výlet kpt. Exnera do Francie odhalit zločin co se odehrál v minulosti u nás je opět skvělé čtení a nemusí se u toho tolik přemýšlet. Děj odsýpá, Beránek s Vlčkem plní úkoly a sem tam kpt. Exnera odhalí kde a s kým je...

janavom
22.11.2023 4 z 5

Václava Erbena čtu, když si chci odpočinout. Mám ráda postavu kapitána Exnera a také doktora Soudka.
K těmto knihám se ráda vracím.


drakamena
21.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Moje první od Václava Erbena a báječně jsem se u ní bavila. Doktor Soudek byl vskutku jedinečná persona. Kdykoli se objevil na scéně, musela jsem se usmívat. Nejzábavnějším okamžikem pro mě byla scénka, kdy s náležitou neochotou převzal roli tlumočníka při rozhovoru Exnera s francouzským inspektorem. Bylo to jako sledovat tenis střihnutý tichou poštou.

baji42
04.11.2023 5 z 5

Výborná starší česká detektivka s šarmantním Michalem Exnerem je jako vždy zárukou kvality.

janina66
15.07.2023 5 z 5

Ještě dodatek četbě. Načetl Tomáš Jirman. A ne Jirmus( to je pilot).

janina66
15.07.2023 5 z 5

Skvělá česká detektivka. Vyslechla jako četbu na ČRo. Do poslední kapitol jsem netušila, kdo byl vrahem. Pak už jo.
Výborný hudební doprovod mezi kapitolami a závěrečná píseň Marty Kubišové Už nepiš dál.

Riccia
22.05.2023 5 z 5

Nalezeno mezi vyřazenými knihami v naší městské knihovně a po přečtení zařazeno do mého domácího "zlatého knižního fondu" :-) Vřele doporučuji pro klidné a pohodové večery a podvečery.

Chesterton
29.04.2023 5 z 5

Tohle je zlatý fond české detektivky. Buržoazní sukničkář (tady se trochu drží při zemi) mě neskutečně baví!
Opravdu do nejmenšího detailu vycizelováno :o)
5/5

slaska77
23.04.2023 5 z 5

Kdo by neznal kapitána Michala Exnera, který si udržuje svůj až buržoazní nadhled i v době pokročilé normalizace? Skvělé, humorné, napínavé i dojemné, a úžasně vyprodukované Českým rozhlasem, za což nezbývá než poděkovat. Václav Erben, naše česká Agatha Christie, a Exner, náš Poirot. Perfektní. Doporučuji, a to i přes fakt, že detektivky úplně nemusím.

ddkk
22.04.2023 5 z 5

Kapitán Exner jako vždy noblesní, neodolatelný a důvtipný. Zapeklitý případ, který se opět odehrával mezi archeology a historiky, vyřešil bez větších obtíží a dokázal se vyhnout i problému, který mu málem způsobil fakt, že ČSSR nebyla tehdy součástí Interpolu. Ale co je taková podružnost pro Exnera!

Taky jsem se podivila nad názvem pokladu - proč právě Zlatý chlap? Kdo ví, možná jen důmyslná šaráda autora nebo jeho smysl pro humor...

Dávám plný počet i za četbu Tomáše Jirmana v Českém rozhlase.

ivousekk
16.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Na me strasne moc postav (=jmen). Jsem si kazdou chvili rikala, jezis, tohle je zas kdo?
Pripad samotny nebyl spatny, ale cele to pusobilo nejak nerealne. Komisar, ktery nema sefa a dela si vlatne co chce a kdy chce. Vedatori, co si jezdi na zapad tak snadno a casto jak do mistni samosky pro rohliky A celkove rozuzleni/vypatrani bylo jak jedna obri nahoda.

Jaruš7
11.04.2023 4 z 5

Případ komplikovaný s historickými artefakty, jenž bůhvíproč mají podivný souborný název "Chlap".
Opět archeologické prostředí, kde o poklady, loupeže a vraždy není nouze. Kapitán Exner je svůj se vším co mu autor nadělil - bystrý úsudek, charisma a šmrnc.

Česká klasika. Audiokniha poutavá.

Eicherik
10.04.2023 4 z 5

Samotná kniha byla velmi čtivá. Prostředí archeologie bylo velmi atraktivní, doktor Soudek a ostatní postavy byly zajímavé a příběh si příjemně plynul. Jen některé části rozuzlení mně nepřipadaly příliš věrohodné, tak jednu hvězdu ubírám.
Citace: "Já jsem Exner," řekl mladý muž.
"Německo?"
"Spíš..." prohlásil Exner a měl najednou radost, že ještě nezapomněl všechno, co se naučil ve škole, "spíš Hercynský les..."

LadaLil
10.04.2023 2 z 5

Nekomplikovaný příběh se sympatickým kapitánem byl pro mě tentokrát trochu nudný. Na velmi malé ploše bylo představeno příliš postav s typickými českými jmény a to ztěžovalo orientaci. Vyústění bylo naprosto obyčejné, reálné a tím pádem pro mě nezajímavé. Odpočinkové ano, ale možná až příliš nenápadité.

Anavi8912
08.04.2023

Klasická česká detektivka, luxusně načtená p. Tomášem Jirmusem . Elegantni kapitán pražské policie, Michal Exner, opět vyšetřuje vraždu v archeologickém prostředí.

Vesmich
03.04.2023 4 z 5

S kapitánem Exnerem bylo lze možno nahlédnouti do světa, jaký by tak nějak mohl být, možná byl, pro někoho asi. Je to podobné, jako filmy Marie Poledňákové, které také byly často z rodinného prostředí, které mohlo být nebo možná bylo, ale spíš ani moc nebylo, a proto jsou nesmrtelné, stejně jako todleto tady, byť to není žádná velkolepá literatůra.

Isew
31.03.2023 3 z 5

Zatím asi nejlepší kniha ze série o kapitánu Exnerovi. I když neduhy předchozích děl měla také - upovídanost, příliš mnoho postav, které často a rádi mluvili, často úplně o ničem, ale ve výsledku to byla detektivka, která měla překvapivý závěr. Ale cestovat si každý rok do Francie a získávat bez problémů povolení k její návštěvě? V době vlády jedné strany? I v šedesátých letech se mi to zdá trochu podivné.

Andrea864
31.03.2023 3 z 5

Poklidná detektivka vsazená do zajímavého prostředí se zápletkou, která má dvě časové linky. Příběh je čtivý a i bez velkého napětí má spád.

nai.ivka
27.03.2023 2 z 5

Exnerovky byly pro generaci mých rodičů pojem. Jako filmy jsou možná skousnutelné. Druhý pokus a opět to samé. Nuda nuda nuda dlouhé okecávačky. Na celé knížky je toho fakt málo. Tedy pro mě málo.

kristeen
01.03.2023 2 z 5

Velmi průměrná detektivka. Provokativně ideální kapitán Exner v prostředí archeologů podruhé. Ano, pokud znáte archeologické prostředí, může působit místy úsměvně, ale to na dobrou detektivku nestačí. Podtitulek "Napětí" rozhodně není patřičný. Některé formulace a obraty, stejně jako pojmenování slavného nálezu coby Zlatého chlapa kvality knihy příliš nezvyšuje. Zdá se, že kapitán kriminálky v době socialismu měl možnosti až Bondovské, od parádního auta, po nezřízené vyjížďky do všech koutů republiky, ba i do zahraničí. Konverzace někdy zbytečné, byť se snaží vytvářet určité napětí. Ano, většinu sympatií si získává dr. Soudek, tak tomu ale bylo i u skutečné postavy, která byla autorovi inspirací.