Švadlenin dar

Švadlenin dar https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497394/bmid_svadlenin-dar-cbJ-497394.jpg 4 32 8

Kam včely chodí spát série

< 2. díl

Tři dívky a Paříž… Město lásky a krásy, tenkrát ale temné, zahalené ponurou šedí nacistické okupace. Tři dívky žijící své životy ve válečné Paříži a skrývající svá tajemství. Tajemství, jež je spojovala, tajemství, jež je rozdělovala… A po mnoha a mnoha desítkách let přijíždí do Paříže vnučka jedné z těch dívek z oněch časů. Přijíždí, aby uchopila do rukou vlastní život, aby se dozvěděla, kým je, jaké jsou její kořeny. Začíná pronikat pod povrch a chápat, že svět je mnohem složitější, než si myslela. Připomíná ty stařičké šaty z hedvábí barvy půlnoční modři – jenom když se díváte opravdu zblízka, pochopíte, že jsou sešité z útržků a hadříků…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

The Dressmaker's Gift , 2019


více info...

Přidat komentář

Renike
10.07.2022 5 z 5

Moc krásná kniha o statečnosti, vytrvalosti a odvaze. Je vlastně volné pokračování knihy Kam včely chodí spát. Moc se mi líbila, jako zatím každá kniha od autorky.

Neluš
20.05.2022 5 z 5

Od této autorky druhá přečtená knížka. Moc se mi líbí její styl psaní a hlavně to, že si nastuduje o čem píše. Knížku věnuje hrdinkám odboje.
Ráda čtu válečné příběhy a zde jsem se dozvěděla zase něco nového - v genech dětí obětí byly při vyšetřování nalezeny stopy traumatu (i u dětí, které se narodili až po holokaustu).


sicilia14
27.03.2022 3 z 5

Citavo napísaný príbeh, dve časové línie, prelinajuce sa. Prekvapila ma ťažká téma, ktorú som od tejto autorky nečakala. Ale nejak mi tam chýbala hĺbka, bol to rozpravany príbeh. Dobre rozpravany, ale príbeh .Téma si zaslúži hlbšie ponorenie, ako len príbeh. Na druhej strane sa o minulosti dozvedia aj ľudia, ktorých strašná história utrpenia v druhej svetovej vojne nezaujíma, alebo sa jej boja.

bábuška
05.02.2022 4 z 5

Paříž ve stínu hákového kříže a na jedné staré fotografii tři rozesmátá děvčata. To vše, neustálý hlad, v zimě spánek v nevytopeném bytě, v létě vedro k nedýchání. A stejně jim nechybí odvaha pomáhat okupované zemi, i když končí v táboře nucených prací a nakonec se navrátí pouze dvě z nich. Po jejich stopách se vydávají dvě z vnuček a prožívají všechny hrůzy války, které musely prožít jejich babičky. Velice emotivně napsaná kniha, která zanechává silný dojem.

Szilvia1
04.01.2022 5 z 5

Knížka Švadlenin dar je volné pokračování knížky Kam včely chodí spát.Je to velmi pěkná knížka,která ukrývá příběh o třech holek,které byly švadleny ale i pomáhali v odboji,aby nepříteli nepomáhali vyhrát válku.Byly tady dvě dějové linky,ta minulá se mi líbila víc,než ta současná,ale příběh,který knížka ukrývá je velmi pěkná.Už mám všechny knížky od téhle autorky přečtené,už jenom aby se vydalo další od autorky.

zuzana2599
18.12.2021 4 z 5

Paříž zahalený ponurou šedí nacistické okupace. Tři dívky, švadleny v módním salonu, tři velmi statečné ženy, které kromě šití bojují také s nacismem. Tato linka z minulosti je velmi čtivá a silná a i rozhodně lepší než ta současná. Do Paříže přijíždí vnučka jedné z dívek, která pátrá po své minulosti, aby dokázala uchopit svůj vlastní život a najít své kořeny. Od Fiony Valpy to není moje první kniha, a i já jsem zde potkala pár hrdinů z předešlých románů. Nikdy nesmíme zapomínat na válečné hrůzy a i proto jsem ráda, že jsem si tuto knihu přečetla. Knihu o odvaze a statečnosti.

Knižní střípky
24.10.2021 3 z 5

Kniha má velice podobné schéma jako autorčiny předchozí knihy MOŘE VZPOMÍNEK a KAM VČELY CHODÍ SPÁT, pokud se vám tedy líbily tyto dvě předchozí, budete spokojení i se ŠVADLENINÝM DAREM. Je vidět, že autorka si opět poctivě nastudovala období, o kterém píše. Také musím vyzdvihnout fakt, že kniha je v té minulé části zaměřená na silné a statečné ženy. Mám ráda válečné příběhy, kde ženy hrají prim. Kniha samotná je věnována památce několika agentek SOE, které statečně bojovaly spolu s příslušníky francouzského hnutí odporu a bohužel se nikdy nevrátily z koncentračních táborů. Tato fakta ve mně vždy vyvolají silné pocity a nejinak tomu bylo i u tohoto příběhu, kdy mě samozřejmě mnohem více pohltila a zajímala ona linka minulá, ta byla skvělá, četla se jedním dechem. A jsem ráda, že jí v knize bylo věnováno více prostoru. ŠVADLENIN DAR mě opět velmi mile potěšil a utvrdil v tom, že knihy této autorky mě baví, byť se u nich dá vysledovat určité stále se opakující schéma a téma, ale vůbec mi to nevadí.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

luculi
06.10.2021 3 z 5

Knihu jsem si vybrala díky autorce, protože jsem od ní už četla jiný příběh - Kam včely chodí spát. Velkým překvapením pak bylo, když jsem narazila na momenty, které jsem už někde zažila. A tak jsem zjistila, že autorka se opět vrátila do doby druhé světové války, ale tentokrát k sestře předchozí hrdinky a jejím kamarádkám žijícím v Paříži.
Opět jsem tu našla určitou podobnost ve stylu psaní, kdy většina děje plyne hodně pomalým seznamovacím tempem, ale před koncem nabírá na rychlosti. Tentokrát bych však řekla, že konec nebyl už tak zbrklý. V příběhu se střídají dvě časové linie, jedna z minulosti a války a druhá v součastnosti. Po malých krůčcích se odhaluje tajemství tří kamarádek.
Větší část zabírá právě ta válečná část a tentokrát, jelikož jsme v hlavním městě a ne na venkově, se automaticky více probírá i činnost německé armády a pracovních táborů. Tyhle témata nevyhledávám, nemám tuhle minulost zrovna moc ráda k neustálému připomínání a rozebírání, ale tady to naštěstí nezabíralo tolik prostoru, tedy ty drastické popisy. Ale bylo důležité něco načrtnout, aby se vysvětlily určité okolnosti v rámci rodiny jedné z hlavních postav.
Dost mě překvapilo to, že po dobu války si tolik lidí nechávalo šít oblečení, nebo že třeba takové kavárny byly běžně otevřené. I další fakta...
Bavilo mě to, náhled do života lidí z čtyřicátých let minulého století, na utrpení, ale i boj a nevzdávání se. Na to, jak se každý snažil přežít po svém a někteří bojovali i za druhé. A jak to dokázalo ovlivnit i další generace. Je to hlavně o přátelství a rodinně. O vnitřní síle.
Jediné, co mi trošku vadilo, tak ke konci autorka pořád rozebírala stejné témata, myšlenky a pasáže a omílala je stále dokola jako kolovrátek. Když už něco vysvětlila jednou či dvakrát, nemusela to stejným způsobem opakovat ještě pětkrát. Už to začínalo být mírně otravné. Působilo to spíše jak oddalování konce a nafukování textu...