Moře vzpomínek

Moře vzpomínek https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427677/bmid_more-vzpominek-4vO-427677.jpg 4 91 36

Kendřina babička Ella dožívá v pečovatelském domě a svoji vnučku překvapí jediným přáním: chce, aby sepsala příběh jejího života. Překvapení však neberou konce: kdo by byl řekl, že ta drobná stará paní byla tajnou agentkou, která se za války podílela na speciálních operacích britského letectva? Seznámila se přitom se svým budoucím manželem – Kendřiným dědečkem, ale zároveň vedla celá léta ještě druhý život. Nikdy nezapomněla na francouzského malíře Christopha a kulisy jejich lásky: písečné pláže, křišťálově čisté vody, měsíční svit a naprostou svobodu. Zvítězil u Elly rozum nebo cit? Síla jejích vzpomínek, lásky a nových šancí ovlivní i život vnučky Kendry.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Sea of Memories , 2018


více info...

Přidat komentář

adabraz
13.04.2023 4 z 5

No, nebudu lhát. U této knížky jsem si párkrát pěkně pobrečela :D . Je opravdu hezky a dojemně napsaná.. příběh je skvělý, zajímavý, plný zvratů a životních příběhů. Výstižně poukazuje na to, že život dokáže být velmi krutý, smutný a chaotický. Stejně tak ale krásný, zajímavý a jedinečný. Doporučuji.

Pettato
02.10.2022 4 z 5

Milý, dojemně nostalgický příběh o vzpomínkách, životních překážkách a lásce na pozadí války s kulisou krásného francouzského venkova a prolínáním minulosti s přítomností.
Líbila se mi hlavně druhá polovina knihy, která byla velmi emoční.
Život je plný radosti a štěstí, ale i smutku, bolesti a ztrát. Vždy se ale najde něco, za co stojí být vděčný.


Han-nah
10.08.2022 5 z 5

Díky DK opět nová autorka. Tak tato kniha mě nadchla. Nádherná obálka evokuje moře jako život, s přílivy a odlivy, s nadějemi i vzpomínkami, lodˇ k cestování , ale i k ukotvení a osamělá žena, která čeká na vše krásné, co život přináší, to špatné, ať odnáší. Krása mořské pláže na francouzském ostrově Ile de Ré.
Krásný námět knihy, Babička Ella poprosí svou vnučku Kendru, aby z jejich nahraných vzpomínek napsala knihu. Je velmi příjemné při čtení vnímat, jak tato činnost obě velice sbližuje. Kendra se seznamovala s babiččiným mládím, kdy se ze Skotska dostala na prázdniny do Francie, pobytem zde si více osvojila řeč a nalezla přátelství na celý život, ale i první nádhernou lásku. Do života její rodiny, ale i přátel vstoupí i válka. Snaží se pomáhat. Milovala a byla milována. Po vzoru babičky se i Kendra snaží uspořádat život svůj a své rodiny.
Moje maminka říká svým vnukům "Ptejte se, co vás zajímá, dokud žiju".

alnahu
23.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh babičky a vnučky psaný ve dvou časových rovinách.Kendra je žena středního věku,která žije v nepříliš šťastném manželství,její život se točí kolem syna autisty.Babička Ella ,které je nyní již 94 let dožívá v pečovatelském domě a vzpomíná na svá mladá léta ,které prožila v době války na francouzském ostrově.Ty dvě hledají k sobě cestu a babičky by byla ráda,kdyby vnučka její vzpomínky sepsala.Kendra se toho ujme a díky babičiným vzpomínkám nachází odpovědi i na svůj život.
Krásný čtivý příběh o vztazích,lásce a vzpomínání.

Atara16
16.06.2022 5 z 5

Krásná knížka.

Renike
15.04.2022 5 z 5

Nádherný příběh .. co dodat? .. na konci i slzička ukápla .. Fiona tak nádherně píše, není divu, že hned mám chuť na její další knihu :)

Šánka
04.04.2022 4 z 5

Ach, ty věčné příběhy babiček vyprávěné svým vnučkám, ty jejich velké a osudové lásky, které do jejich životů vstoupily, ta tajemství dávné a pohnuté minulosti. Kolik už bylo napsáno takových příběhů! A mě stále baví, dojímají a zanechávají naději i hřejivý pocit.
Nic nového, tohle téma je ohrané, ale pokud máte náladu na hezký román, vyprávěný ve dvou časových linkách, příběh babičky Elly a její vnučky Kendry je tady pro vás.

Beruska18
03.04.2022 4 z 5

Silný rodinný příběh, příběh velké lásky na pozadí druhé světové války. Tyto knihy se čtou prostě samy .....

knihomolkadorfa
02.11.2021 4 z 5

Romány pro ženy moc často nečtu, ale potřebovala jsem změnu po všech těch drsných thrillerech. A udělala jsem dobře. Dojemná knížka plná lásky, odvahy, přátelství a vzpomínek. I slzička ukápla. Hezké čtení.

Arwen777
24.10.2021 5 z 5

Co napsat? Do půlky knihy jsem na příběhu neviděla nic zvláštního, ale druhá půlka mě dostala. Je to dobrá kniha, pokud máte chuť si přečíst romantiku, která to neměla snadné, pokud potřebujete vědět, že i druzí to mají těžké, že život není lehká cesta, a pokud se potřebujete utvrdit v tom, že stojí za to bojovat a jít dál, i když se to zdá být marné, že do vztahu je potřeba hodně vkládat, aby fungoval. Prostě pokud si chcete přečíst o lásce, přátelství, odvaze a o krásném francouzském ostrově.
Uvědomuji si, že některé situace a zápletky jsou prvoplánovité, přesto má kniha mnoho krásných myšlenek, kterým neuškodí, když si je zase připomeneme. A je to krásný příběh, který vás potěší ale i rozpláče. A možná si řeknete, že některé starosti, které zrovna řešíme, jsou malicherné, a že jsou důležitější věci.
Tak si poslechněte šumění vln a představte si vlnící se moře. A lásku, která se zrodila na tom úchvatném místě a tam také zůstala.

"Láska k dětem je jediný čistý a prostý druh lásky. Bezpodmínečný, instinktivní, absolutní. Ale vedle toho existuje také láska k partnerovi, což je ovšem úplně odlišný druh lásky. Vůbec není jednoduchá, naopak, je mnohem komplikovanější, ale je to láska, kterou jsme si přeci sami vybrali, takže by vlastně měla být nejsnazší ze všech..."

"Bylo to dokonalé, viď, moje milovaná Ello? Ty a já. Naše láska."
Přikývla a nechala horké slzy stékat volně po spáncích, v nichž jí naléhavě tepal pulz.
"Jenže víš, byla tak dokonalá proto, že nám ji nikdy nezkazila realita..."

Neluš
11.09.2021 5 z 5

Krásný příběh od začátku do konce. Ukápla slzička.

katst
07.09.2021 5 z 5

Kniha mě na první pohled zaujala svou nádhernou obálkou a ani děj nezklamal.
Krásný, i když trošku předvídatelný, příběh, který mě pohltil...

tami1
02.08.2021 5 z 5

"Tančila s ním na moří vzpomínek."

Nádherná kniha, která vás dojme k slzám!

Szilvia1
26.06.2021 5 z 5

Knížka byla velmi krásná,hlavně minulá část,kde se dočteme o životě Elly,jak odjela na krásný ostrov a tam si našla celoživotnou kamarádku a svoji první lásku.Ale i navzdory válce se kamarádství udrželo a po válce si navzájem psali.Knížka je o tom,jak jde život dál,i když někdy ne tak postupuje jak by jsme to chtěli my.Doufám,že i další knížka,kterou přečtu od této autorky bude tak krásná.

jana79
23.06.2021 4 z 5

Krásná obálka, krásná kniha a krásný příběh. Ikdyž se ze současnosti vracime v příběhu do minulosti, vše se krásně prolíná. Je to krásný příběh o lásce v mnoha podobách, s troškou napětí a tajemství, ale vše je napsáno tak lehce a jemně, že je radost tuto knihu číst. Občas mi chybělo jen šumění moře, tak krásně je popsán bezstarostný život na ostrově. A hlavně svěží mořský vánek, v těchto parnych dnech by mi přišel vhod :) Po přečtení zůstal ve mě pocit, že si máme opravdu vážit každého okamžiku a dělat si radost i maličkostmi. Každý z nás má svůj příběh a skládá se z různých veselych i neveselych vzpominek. Možná proto se mi kniha líbila, protože je o životě.

bábuška
18.05.2021 5 z 5

Neznala jsem autorku, ale byla jsem velice mile překvapena. Ella žije s rodiči ve Skotsku, v sedmnácti letech tráví své prázdniny sama na malém ostrůvku poblíž francouzského pobřeží. Poprvé užívá letní dny plné slunce, volnosti, vůně moře a rozkvetlých květin.Potkává i svou první krásnou lásku, vše je ale přerváno válkou. Nastupuje do Ženských pomocných leteckých sborů, zažívá dramatické a nebezpečné chvíle. Jako nit táhne se vzpomínka na první lásku celým jejím dalším životem. Ani manželství není vždy procházka růžovým sadem, neustále jí touha táhne na slunnou Francii. Příběh se krásně čte, je v něm láska, romantika, dobrodružství i všední život, ale není to kniha přeslazená, proto ji mohu čtenářkám vřele doporučit.

xxbarbarelaxx
06.04.2021 3 z 5

Za mě do jisté míry předvídatelný příběh, ale i přesto nebo možná proto, mi v této nelehké a uspěchané době učaroval. Knihu jsem četla jedním dechem. Byla vyprávěná poutavou formou a líbili se mi převážně pasáže z minulosti..

Josh
27.03.2021 5 z 5

Dojem po dočtení? Dovolím si užít slova z knihy „to mi dělá dobře“.

Zní to romanticky? No a co, proč tomu dáváme příchuť hořkosti? Možná do jisté míry předvídatelný příběh, který se však neutápí v plytkosti „červené knihovny“, naopak je schopný předat nemálo dobrých rad pro život.

Za velké plus považuji příjemné prolínání pohledu do Francie a Velké Británie, propojení současnosti s minulostí a především nesoulad na jedné a kontinuitu generací na 2.straně. Výjimečné situace prožité jednotlivci v rámci historie resp. dnes bráno pohledem dějin, jsou v harmonii s lehkostí knihy. Zaujala mne určitá ryzost – ať charakterů, citů, tak jednání, činů. Místy mi malinko vadila přílišná popisnost, která však může být pro někoho nositelem přiblížení atmosféry nebo nálad. Co mne nezvykle bilo do očí je „tumáš“ a několikrát:o))

Určitě se kniha nemine účinkem – začnete plavat ve svém „moři vzpomínek“ :o))

jeny-v
21.03.2021 5 z 5

Druhý skvělý román po "včelách", který jsem od spisovatelky četla. I toto dílo nese stopu francouzského venkova, krajiny a přírody, kde nějaký čas žila. Kniha je s citem zpracovaná do působivého příběhu plným vzpomínek, kde se prolíná historie, pestrý i smutný život literárních postav a láska ve všech jejich podobách, moc hezky se mi četla.
Mladá učitelka Kendra žije s manželem Danem a synem Finnem v Edinburghu. Jejich vztah prochází krizí. Při jedné návštěvě babičky Elly, ji tato požádá o sepsání svých vzpomínek. A tak se zhmotňuje život Eleanor Lennoxové, ženě s moudrostí, srdcem a láskou ke dvěma mužům, jež přijíždí v létě roku 1938 do Francie na ostrov Ile de Ré, aby zde prožila nejkrásnějších šest týdnů svého života. Bydlí u přítelkyně své matky Marianne Martetové. S jejími dvojčaty Christophem a Caroline prožívají skvělé prázdniny. Jenže vypukne druhá světová válka a sny se rozplynou, cesty rozejdou, zůstávají jen krásné dopisy. Ella pracuje na letecké základně WAAF, kde se setká s Angusem - tajným vojenským agentem, za kterého se po válce provdá. Jenomže minulost se vrací: "Nikdy neztrácej naději, život bez naděje je horší než smrt".

lucakuca
09.03.2021 4 z 5

To bylo tak hezký!