Kaktus a jiné povídky

Kaktus a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298358/mid_kaktus-a-jine-povidky-W62-298358.png 5 2 3

Výbor z díla známého amerického povídkáře 19. století. Většina povídek má humoristické nebo satirické ladění. Vybírá si zvláštní náměty s nečekanou pointou, v nichž pod rouškou humoru sděluje čtenáři myšlenky zcela vážné.

Přidat komentář

Greenfingers
04.04.2021 5 z 5

Povídky O'Henryho jsou pro mě zárukou skvělé zábavy. Některé z tohoto výběru se nachází i v dalších sbírkách vydaných později. Všechny však spojuje autorův kultivovaný jazyk, jedinečný humor a vypointované, mnohdy překvapivé konce.

Naias
09.01.2018

Zábavné, popretkávané skvelými hláškami, dobre vypointované. A zaujímavé karikovanie, predovšetkým horších stránok človeka.
„Vyhledával mou společnost, protože jsem strpěl, aby mi pokaždé, když jsme spolu večeřeli, ukazoval při černé kávě fotografii své snoubenky. Mstil jsem se mu tím, že jsem mu předčítal svou divadelní hru.“
„Vlasy měla rozcuchané na všechny strany a v obličeji měla výraz, který současně vyjadřoval, že byla oloupena, že viděla myš a že není k dostání mouka.“


esma
17.09.2017 5 z 5

Už léta se průběžně vracím k povídkové tvorbě O.Henryho. Jeho příběhy nejsou dlouhé, měl dar málo slovy dosáhnout maximum ... chtějte na ní, aby řekla jablko a ona hned vysype celou zahradu (Svět a dveře). Postavičky, kterým nic lidského není cizí, popisuje s lehkou, úsměvnou nadsázkou. Z jeho bohatého portfolia : Kaktus, Amor a la carte, Katedra filantromatematiky, Jaro na jídelním lístku, Sestry zlatého kroužku, Volání přítele, Mamon a amor, Přátelé v San Rosariu, Za jeden dolar, Vánoční nadílka hvízdajícího Dicka a z mnoha dalších čteme o lásce a radosti, náhodě i smutku, prozření a prohrách, o hodnotách v podmínkách, kde to člověk nečeká.
... Na rohu ulice, v proudu davu spěchajícího v hodině dopravní špičky, stál nehybně muž z Nome, vytesaný jako z žuly. Arktické větry a slunce ho ošlehaly do hněda. Z jeho zraku prosvítala modř ledovců. Byl ve střehu jako liška, tuhý jako sobí řízek a rozložitý jako severní záře ... to je z Lodě nesplněných přání a z mé strany upoutávka na mého oblíbeného autora.