Jaro na jídelním lístku

Jaro na jídelním lístku https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65505/bmid_jaro-na-jidelnim-listku-qIi-65505.png 4 40 9

Povídky s vynikajícím promyšleným dějem, ironií, humorem a překvapivou pointou. Odehrávají se převážně v New Yorku a jejich hrdinové jsou obyčejní lidé, zažívající drobné, ale neobyčejné příhody. Na konci jeho povídek často dochází k neočekávanému zvratu děje a zajímavému rozuzlení... Povídky: Jaro na jídelním lístku, Tobinova dlaň, Co vyprávěl fikus, Zelené dveře, Halapartník z Rheinslchlossu, Nedokončená povídka, Očarované bochníky, Ztracená směs, Boty, Lodě, Výkupné za Rudého náčelníka, Poctivost v umění, Exaktní věda o sňatku, Atavismus Johna Toma Malého Medvěda, Příručka Herkimerova, Jablko nepromluvilo, Cesty osudu, Toniččiny rudé rúže, Markýz a slečna Sally, Osamělá cesta, Výkupné za Macka, Kotrmelce života, Mistr počasí, Kvadratura kruhu, Básník a sedlák, Callowayova šifra, Romance čumilú, Harlemská tragédie, Odysseus a psovod, Malý kaz na sklizeném plodu, Dary tří králú, Souboj, Profesionální humorista O. Henry. První vydání. Cena knihy v čase vydání: 25 Kčs.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Práce
Originální název:

Complete Works of O.Henry , 1927


více info...

Přidat komentář

Knišíl
17.06.2021 3 z 5

Jedná se spíše o lehčí oddechovou četbu. Naprosto chápu, že Henryho povídky byly důležité a čtivé v době svého vydání. A pravda je, že mnohé situace z povídek jsou aktuální i dnes. Přesto všechno nemohu dát více než průměrné hodnocení. Ve srovnání například s Faulknerem je Henry druhá liga. Ale na tu se taky člověk občas podívá a není to špatně.
Jinak doporučuji povídky spíše číst po malých dávkách. Je možné, že pokud bych Henryho četl každý den, asi by mě to tolik nebavilo. Ve výsledku tedy doporučuji pro všechny zájemce o humornou literaturu, na druhou stranu znám i lepší povídkové sbírky nad kterými se lépe vyplatí trávit čas.

Abia
17.05.2020 4 z 5

Opravdu milé, pomalé povídky z jiného světa.


ViBe
18.07.2019

Rád se vracím k těmto starosvětským povídkám, kdy obchodník byl obchodník, reklama a markenting v plenkách. Obchodník se jenom snažil ve svém zájmu prodat dobře vyrobené zboží (a tehdy boty něco vydržely ...).
Dnes se vymýšlejí výrobky, které nikdo nepotřebuje a dělá se jim reklama. Uměle vytvářená poptávka, protože bez koloběhu neustálého zvyšování výroby, růstu prodeje a s tím spojeného zvyšování tržeb by se dnešní tržní společnost zhroutila. S tím souvisí trvale se snižující kvalita produkce - většinou jde o aušusové zboží, které (když máte štěstí) jen stěží vydrží do konce záruční doby.

ArwenAragorn
14.06.2019 4 z 5

Tentokrát mi tolik nesedl překlad. Na sbírku povídek v Romanci čumilů to nemá.

Greenfingers
09.03.2019 5 z 5

Jaro na jídelním lístku byla první knížka od O.Henryho, kterou jsem si před mnoha lety koupil. Mezitím se má sbírka poněkud rozrostla, ale k "Jaru" se pořad vracím, hlavně když si potřebuji zlepšit náladu. Naprosto skvělé povídky!

Koka
27.01.2019 5 z 5

Tato kniha může sloužit jako vysokoškolská skripta pro výuku, jak se mají psát povídky. Povídka Tobinova dlaň se řadí k nejvtipnějším a nejlépe vypointovaným povídkám, jaké znám. Grafika a ilustrace (vydání Práce, 1988) zdárně sekundují textu, a díky tomu je výsledkem dílo, které přetrvá.

Květinka008
21.11.2018 4 z 5

Vůbec nevím, čím mě spisovatel zaujal jako jeden z mála v hodinách literatury na střední škole. Od té doby jsem začala jeho povídky číst a v antikvariátech shánět staré sbírky. Jaro je moje nejoblíbenější, přečtená už několikrát, naposledy letos kvůli výzvě. Samozřejmě má povídky lepší a horší, stále aktuální i nudné, jiné nepochopitelné pro současného čtenáře neznalého tehdejších postojů a událostí. Chce to nadhled.

kirjava
12.07.2016 4 z 5

Miluji povídky z této knihy jako jsou např. Boty a Lodě a obzvlášť Výkupné za Rudého náčelníka. Když mám splín a jsem naštvaná na celý svět je toto jeden ze zaručených způsobů jak si zlepšit náladu.

jitka
18.02.2011 5 z 5

Tato kniha je opravdu velmi dobrá, povídky jsou nápadité, i když s celkem jednoduchým dějem...
Doporučuji všem!