Jsoucno a bytí

Jsoucno a bytí https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168395/bmid_jsoucno-a-byti-168395.jpg 5 8 2

Podtitul: Úvod do četby sv. Tomáše Akvinského Tato knížka vznikla na základě autorových zkušeností získaných na filosofické fakultě UK v Praze v letech 1990–1992: v její první části se S. Sousedík pokouší přístupnou formou objasnit některé základní termíny, myšlenkové postupy a nauková stanoviska, jejichž znalost je předběžnou podmínkou pro úspěšné studium děl T. Akvinského. Autor vykládá to, nač studující při četbě starých filosofických textů nejčastěji naráží, a osnovu výkladu vyvozuje z požadavku postupovat od snazšího k obtížnějšímu. V druhé části knížky jsou překlady vybraných ukázek z děl sv. Tomáše. Odpovídají věcně tomu, o čem pojednávají přednášky v předchozí části knihy. Jako poslední text je zařazen autorův nový překlad známého spisu O jsoucnu a bytnosti spolu s latinským originálem (De ente et essentia).... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
10.01.2022

Moje odhodlání alespoň částečně proniknout do tajů učení svatého Tomáše Akvinského je značné. Zároveň je ale veliká schopnost Tomášových textů odolávat mé snaze o jejich pochopení – kromě mých přirozených intelektuálních dispozic (které holt jsou jaké jsou) je to nejspíš i tím, že žil v úplně jiném myšlenkovém kontextu, používal jiné termíny nebo stejné termíny jinak...
Kniha profesora Sousedíka je tak pro mě velkou pomocí a velmi dobrou pomůckou: je to totiž opravdový úvod do Tomášovy nauky, vlastně spíš návod než úvod, ve kterém se ani tak nepíše, O ČEM Tomáš přemýšlí, ale spíš JAK přemýšlí. Navíc jsou přednášky zpracovány velmi didakticky a srozumitelně, definují základní tomistické názvosloví a představují pilíře, na kterých následně Tomáš staví svojí ohromující myšlenkovou katedrálu.
A přestože i dál v Tomášově světě našlapuji značně nejistě, přece jen teď tápu o dost méně. Za to jsem profesoru Sousedíkovi vděčný.

kirkous
15.05.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, pokud čtenář chce porozumět středověké filosofii, i když musím upřesnit, středověkému aristotelismu a především tomismu, nebo ještě lépe, opravdu, sv. Tomáši Akvinskému. Sousedíkovy přednášky, které tvoří první část knihy, jsou velmi instruktivní, systematické, srozumitelné. A jeho překlad De ente et essentia, to je paráda, opravdu vytváří českou, scholastickou filosofickou terminologii, na které z velké části stavíme. Stačí to porovnat s překladem Votky a Vojáčka z konce 19. století. Sousedíkův výkon, brilantní a přitom pedagogicky úspěšný, se málokomu podaří napodobit.


Štítky knihy

svatý Tomáš Akvinský, 1225-1274

Autoři knihy

Stanislav Sousedík
česká, 1931
Tomáš Akvinský
italská, 1225 - 1274

Kniha Jsoucno a bytí je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x