Jsem Angličan

Jsem Angličan https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13800/bmid_jsem-anglican-jua-13800.jpg 4 34 4

Román z r. 1935 je příběhem citově závislých dvojčat, hezkého a neschopného Anthonyho a jeho společensky úspěšné sestry Kate. Jsou to Angličané, kteří se pohybují v cizím prostředí Stockholmu, mezi spolupracovníky uzavřeného a chladného švédského bankéře. Dívka, sekretářka a milenka bankéře, opatří svému bratrovi práci osobního bankéřova strážce. Ten zneužije situace a prodá důvěrné informace o pohybu a záměrech bankéře tisku a na tento čin doplatí životem. Hrdina, slušně vychovaný slaboch, je postavou charakteristickou pro další Greenovo dílo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

England Made Me , 1935


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
03.01.2021 4 z 5

Když chceme vidět svět jako místo, ve kterém je trvale přítomné dobro a naděje, můžeme to dělat různě. Můžeme třeba ze svého pozorování odfiltrovat nepříjemné skutečnosti a nevyhovující lidi. Nebo můžeme lidem přisoudit kladné vlastnosti, které nemají, případně přehlížet to zhoubné, co v nich je. Graham Greene to takhle nedělá. Graham Greene si neuzpůsobuje objekty svého pozorování, nic nepřehlíží, nic si neidealizuje. Pozoruhodnost jeho literární tvorby je v tom, že na ty všechny různě zlomené, pokřivené, destruktivní a sebe-destruktivní lidské bytosti nahlíží jinak, jako na lidi kteří tápou a bojují sami se sebou. Jako na křehké nádoby, které v sobě nesou něco velmi cenného pro sebe i pro svět. Proto jeho romány čtu tak rád, a proto je čtu s vnitřní radostí, i když jsou na pohled tak pochmurné a skličující. V Greenově světě totiž nepřestává doutnat plamínek naděje, v každé jeho postavě totiž vždy zůstává něco čistého, lidského. Něco, čeho se lze zachytit, co lze (nebo by v určitých podmínkách šlo) rozvinout. Ne každá jeho postava rozkvete a vydá plody, zdaleka ne, ale žádná není zkažená tak, že by v ní byla schopnost rozkvést potlačena definitivně. Každá Greenova postava je … spasitelná.

Bylo pro mě zajímavé sledovat prvky a motivy, které bude Greene ve svém psaní používat i později. Třeba Anthony byl dost podobný plukovníku Jonesovi v nedoceněných Komediantech, Minty mi zase připomínal soukromého detektiva Parkise z Konce dobrodružství, zdál se mi být jeho inverzním vyobrazením.
Ale Jsem Angličan obstojí jako příběh i sám o sobě, je jistě víc než jen jakousi „přípravnou skicou“ Greenových vrcholných děl, a to i přesto, že zápletky ještě občas vypadají trochu neohrabaně a někteří hrdinové působí psychologicky nepropracovaně: snadnost, s jakou Krogh podlehl Tonymu kouzlu nevypadala věrohodně a z oddaného přítele Halla také Greenovi vyšla docela plochá karikatura. Za klíčovou dvojici se ale Greene rozhodně stydět nemusí. Tony a Kate. Bratr a sestra, dvojčata. Jejich hlavním hříchem není jejich sklon k nepoctivosti, ani incestní napětí mezi nimi (mnohem víc emoční než fyzické) - jejich hlavním hříchem je jejich sebestředné pojetí lásky, kdy toho druhého potřebují jen proto, aby v něm viděli svoji vlastní hodnotu a jedinečnost; blízkost vytváří jen proto, aby v tom druhém viděli sebe zblízka jako v zrcadle. Láska tak v jejich podání není tím, čím by měla být, není nezištným darem a vyjitím ze sebe – a tak nemůže být naplněna a oni nemůžou dospět ke štěstí.

konicekbily
05.11.2019 4 z 5

Rozhodl jsem se, že postupně přečtu, pokud mi zbude čas, všechna autorova díla. Tento román je zpočátku jeho spisovatelské dráhy, není dokonalý, ale odpovídá tehdejšímu životnímu stylu mladých Angličanů - jsem Anglčan a kdo je víc! A Greene ukazuje, kam to svým chováním mohou sebevědomí hochštaplerové dotáhnout.


Hanka_Bohmova
03.02.2019 4 z 5

Pozdější úžasný Greene je v tomto románu už zřetelně k rozeznání, i když jde o jednu z jeho prvních knih. Její hrdinové se pohybují "v cizině", nejen v geografickém smyslu, a touhu po domově, kam by mohli patřit, po lidech, k nimž by mohli patřit, jsem vnímala jako jeden z výrazných motivů. Možná právě ona vyvolává tolik soucitu, soucitu k podvodníčkům, vyžírkům, dokonce k vrahům.

Aaron Lewis
14.08.2014 2 z 5

Kniha se mi vůbec ale vůbec nelíbila! Bylo to o ničem, podle mě velmi špatně napsané, nudné a šedivé, doufám, že od Greena už nikdy nic číst nebudu!