Zmizelý svět

Zmizelý svět https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324331/bmid_zmizely-svet-Fu2-324331.jpg 4 65 15

Joe Coughlin série

< 3. díl

Konec jara 1943. Světem zmítá válka, ale americké mafii se daří jako nikdy dřív. Někdejší zločinecký boss Joe Coughlin nyní působí jako consigliere nechvalně proslulé Bartolovy rodiny a bez velké námahy prosazuje její zájmy v Tampě, Bostonu i na Kubě. Za deset let od chvíle, kdy ve spršce kulek přišel o manželku, se naučil sdílet domov jen se svým synem a opět vybudoval všechno z ničeho: má peníze, moc, vztah s krásnou ženou a privilegované místo v temném podsvětí. Jenže ho začne pronásledovat smrtelné nebezpečí. A pak také duch - malý chlapec, který se zjevuje na okrajích jeho zorného pole a jako by se mu snažil cosi sdělit. V závodu s časem se Joe v tomto velkolepém kriminálním románu řítí opojným světem na hranici mezi tím nejhlubším pádem… a velkolepým vítězstvím.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Paseka
Originální název:

World Gone By , 2015


více info...

Přidat komentář

Janča1532
07.06.2023 2 z 5

Do knihy sem se nemohla začíst,pak sem se začetla,po chvilce zase ztratila.Bavila mě snad až na konci,ale to je můj názor.

aralka
11.01.2023 5 z 5

Jde o volné pokračování knihy Pod rouškou noci, ze které jsem byla nadšená a opět mě pan Lehane dostal!! Vysoká literární úroveň, skvěle navozená atmosféra mafiánského- gangsterského podsvětí a vybroušené dialogy....pro mě jako čtenářku to byla úžasná odpočinková záležitost - nic mě neiritovalo, všechno jelo jak na drátkách, to, že v tomto prostředí nemůže věřit nikdo nikomu a spoléhat se musí jen sám na sebe, případně mít nějakou tu pojistku pro případ, že i přítel zradí, je jasná věc, konec jsem čekala přesně v nějakém podobném duchu, jak ho autor vymyslel... nic jiného by se k této úžasné záležitosti ani nehodilo... jsem ráda, že obě knihy mám ve své knihovně ..


CharlesWard
06.11.2022 3 z 5

O něco čtivější než předchozí díl.

Johhanka79
18.10.2022 3 z 5

Miluji tohoto autora. Tuto knihu ne... nevím nezaujala mě. Děj??? O ničem, o něčem, a o ničem. Ta chytlavost, nápad, skryté dějové linky. U této knihy vše co na tomto spisovateli mám ráda chybí.

petrarka72
21.10.2020 5 z 5

Vynikající od začátku do konce. Předloha filmu Pod rouškou noci, který si sice pamatuji dobře, ale to, jak Lehane výsostně literárně provokuje obrazivost, je skvělé. A ta gangsterská krutost, která zasahuje ty, kteří by mohli zůstat nevinní... Výborně.

Roubas
08.05.2020 5 z 5

Shakespearovsky tragická a epická gangsterka.
Čtu tady o patosu a nereálnosti. On je to román, ne zápisky mafiána. A ještě komentář se spoilerem na konci, achjo.
Lehane je mistr v kulisách a epičnosti a osudovosti dialogu. Není divu, že z jeho knih jsou tak skvělé filmy.

ropo
19.12.2019 5 z 5

Tak, zatímco kniha Pod rouškou noci pro mě měla hořkosladký konec, Zmizelý svět je oproti tomu jako lití octu do každého mého oblíbeného jídla. Jakmile se zdálo, že se věci konečně vyvinou, alespoň z části, ke zdárnému konci, vše se opět shroutí. Kniha je velice čtivá a pozvolna graduje až do velkého finále. Mistrovský román, který mě tak překvapil, že jej budu ještě dlouho zpracovávat. Vřele doporučuji.

Jaruš7
14.03.2019 5 z 5

Pokračování knihy " Pod rouškou noci".
Z obálkové citace:"Nejlepší gangsterka od dob Kmotra." Stephen King
"Lehane povýšil gangsterku na antickou tragédii." Aktuálně.cz
No, nadílka hustá, krvavá, proradná, zákeřná, nelítostná, kde city jsou jen pro vzpomínky a pokolení, pro přítomnost ani ň.
Film - režie i hlavní role Ben Affleck, super.
Život, ze kterého se nelze vymanit, vztahy, minulost, publicita, bohatství, prestiž a odkazy pro dědice jsou ukotvené a osvobozující je jen to konečno v nekonečnu.
Citace:" Když člověk uspořádá večírek, na kterém se lepší společnost mísí s pouličními gangstery a soudci klábosí s mafiánskými bossy, jako by se nikdy dřív nesetkali, ať už v soudní síni, nebo někde v zákulisí, když se ukáže farář od Nejsvětějšího srdce a požehná celému sálu, načež začne nasávat se stejným gustem jako ostatní ...a černoch hrozivého vzezření dokáže bavit skupinku prudérních starých bělochů historkami o svých eskapádách v první světové válce, .. žádné opilecké faux pas, lze jej rovnou označit za největší úspěch sezóny."
Bezvadný.

callahanh
09.07.2018 4 z 5

Oproti Pod rouškou noci je Zmizelý svět o dost lepší, a to především proto, že už nepůsobí jen jakožto "gangsterka dle příručky", ale Lehane se konečně odvážil trochu dál a nebojí se svým hrdinům špinit ruce krví a těžkými morálními dilematy, která nemají dobrá řešení. Dobovou atmosféru i celkové prostředí mafiánského světa vykresluje brilantně a Joe Coughlin je natolik zajímavá a charismatická postava, že i když je v hierarchii "rodiny" v pozadí, celý román bezpečně utáhne sám a jeho příběh je potřebně osudový. Potěší i to, že Lehane se soustředí hlavně na dialogy a postavy a akce, které je tu minimálně, není popisována sáhodlouze, nýbrž krátce a stručně a pouze tak, jak je potřeba. Jelikož si autor nijak nelibuje v krvi ani v přehnaných milostných scénách, působí vše tak nějak staromilsky a možná i trochu naivně a idealisticky, což ale nikterak nevadí. Měl-li bych něco vytknout, byl by to snad jen chybějící silnější moment, který by čtenáře v dobrém slova smyslu zarazil a ještě víc připoutal ke knize, protože téměř vše, co se stane, se dá očekávat a momenty, které by měly být extrémně působivé a s osudovým nádechem, tak trochu vyšumí. World Gone By je každopádně výborná gangsterka, která je spíše skromnější a není tak rozsáhlá a pracuje s několika zajímavými a v rámci možností sympatickými postavami. 80 %

petrpospa
20.03.2018 4 z 5

Po dlouhé době skok do jiného prostředí. Bez mobilů, satelitů, rychlých přesunů po celém světě atd. Jednoduché, syrové, skoro až černobílé. Přitom dobře napsané a čtivé. Nepřemýšlel jsem o lidských vlastnostech mafiánů, jestli jsou podáni věcně, idealizovaně nebo surrealisticky. Žádné jsem osobně nepotkal a proto nemůžu srovnávat. A bohužel (a naštěstí) ani s Kmotrem, protože už je to tak dávno, co jsem ho četl... Dobrá kniha, zábava. A to mi poslední dobou úplně stačí...

Reacher
29.01.2018 3 z 5

Celkem čtivá kniha, ovšem se slavným "Kmotrem" bych ji asi nesrovnával. Příběh se odvíjí poměrně svižně, průměrně vykreslené postavy nezadržitelně kráčí za svým osudem a nakonec, po přečtení, to vše ve vás nezanechá až tak silný dojem, jak by se mohlo zpočátku jevit.

Lmslaver
31.12.2017 5 z 5

Joe Coughlin si vybral kariéru gangstera se vším co k němu patří. Denně přemýšlí, jak obejít systém, jak si vybudovat svět podle vlastních pravidel. Jeho životní cestu ale lemují nejen kolosální kšefty se štosy bankovek, ale i mrtví které zabil, nebo nechal zabít. Možná tuší, ale nechce si to připustit, že ho tenhle styl existence jednou dožene a předloží mu účet i s úroky. Zmizelý svět má možná trochu pomalejší rozjezd, ale postupem děje přidává na otáčkách a závěr je zběsilá a strhující jízda až do cíle. Jako příznivce žánru nemůžu dát menší hodnocení než 100 %.

encyklopedie
15.04.2017 5 z 5

....tak jak byl KMOTR nejlepší gangsterský román "včera", tak "dnes" je to Lehaneho Joe Coughlin" - proto dostal trudoš palec a ten druhý příspěvek od H.A.R.R.Y. jsem raději ani nedočetl ....
...kdo je naprogramován klasickým mafiánsko-gangsterským románem, tak čte Lehaneho a baví se ....

H.A.R.R.Y.
15.02.2017 3 z 5

Jakmile začne mafián mluvit o etice, je něco špatně. Lehane nevykresluje svoje postavy jako reálné gangstery, ale jen jako vysněné rytíře v romantickém přeludu sebeklamu. Jako kdyby snad nemilosrdný vrah reflektoval to, co dělá, zádumčivým přemýšlením a oháněním se morálkou. Dialogy si tak autor vycucává z prstu a předkládá pouze karikatury, aniž by však věděl, že se o karikatury jedná, jelikož vše myslí naprosto vážně. Čtenář se tak dočká všeho stokrát čteného, bez špetky nadhledu nebo snahy něco popsat jiným způsobem, a může si tak rutinně odškrtávat gangsterská klišé. Vraždy - ano, gangsteři, kteří o sobě smýšlejí v dnešním pohledu, a ne v dobovém - ano, patos - hromada, syn se dozví hrůznou pravdu o otci - ano, smrt z rukou nejlepšího přítele - jakbysmet.
Knihu zachraňuje pouze několik dobře napsaných popisů krajiny a poslední tři strany, které konečně otravnému hlavnímu hrdinovi přinesou to, co si zasloužil.
P.S. Srovnání s Kmotrem je naprosto směšné. Obě knihy popisují zcela jiné prostředí naprosto odlišným způsobem.

trudoš
28.01.2017 5 z 5

Jako vyvrcholení osudů Joeho Coughlina působivé, i když abych pravdu řekl, nepříliš nápadité. Přestože je Dennis Lehane bezkonkurenční mistr, co se týče dobové atmosféry a psychologických her, nějak v zádumčivém pokračování Pod rouškou noci nepřišel s ničím, co by neodehrál už dříve. A to se zápletka rozjede zajímavým směrem, jenže brzy zvolní do hloubavého přešlapování, které vygraduje až v závěrečné třetině. Za to excelentně, o tom žádná.
Síla románu tak zůstává v reálném vykreslení gangsterů, lidí žijících na plný plyn, plivajících zákonům do tváře, protože Strýček Sam pro ně nikdy nic neudělal, za to neustále něco chtěl. Jenže pod vší tou chlapáckou revoltou je zlo každodenního života, ve kterém může smrt přijít odkudkoli, náhle a absurdně. A v tomhle ohledu oceňuji, že se autor nestydí zašpinit ruce samotným hrdinům, jejichž sympatičnost tak zákonitě v očích čtenáře získává trhliny. Hledáte-li proto ekvivalent slavného Kmotra, Zmizelý svět je přesně tím, co by vám nemělo uniknout.