Jihočeské pověsti

Jihočeské pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344765/bmid_jihoceske-povesti-Xps-344765.jpg 5 7 5

Započínají se Jihočeské pověsti, které se vyprávěly nebo ještě vypravují o starodávných událostech a lidech, jakož i neblahých umrlcích a bílých paních, o hastrmanech a světýlkách, o čertech, skřítcích, ohnivých přízracích a jiných divuplnostech, a to v těch končinách, jež se na jihu Čech rozkládají na východ i na západ od řeky Vltavy, spějící od poledního cípu země k jejímu srdci.... celý text

Přidat komentář

Petass
10.05.2020 5 z 5

Koupili jsme je kdysi s rodiči na dovolené. Četli jsme je společně a společně se také báli. Příběhy o umrlcích, kostlivcích a jiných strašidlech byly dost děsivé. Ale často jsme se i smáli. Vzpomínám ráda, brzy je snad začneme s mými dětmi.

JarmilaNovotna
04.02.2019 5 z 5

Krásné, trochu strašidelné čtení. Doporučuji k přečtení.


mot33
16.10.2018 5 z 5

Jako jihočech nemůžu jinak než že super.

Hezy
09.06.2017 5 z 5

Co jsem se tuto knížku nachodil půjčovat do městské knihovny. Připadala mi jako malému vždy těžká a veliká. Byla to jedna z knih, s jejímž humorným důvtipem jsem začal objevovat ten tajuplný svět pověstí. Teď jsem starší, knížka mi již tak těžká nepřipadá, snad se dokonce i o něco zmenšila, leč váhu má pro mne stále stejně velikou a rád se k ní vracím, neboť si ten hezky opotřebovaný výtisk nemusím chodit půjčovat do knihovn. Mám doma v knihovně již svůj, ve velmi hezkém stavu.

witiko
25.05.2017 5 z 5

Velice obsáhlý soubor pověstí vyprávěných mimořádně barvitým a živým jazykem plným neotřelých obratů, přirovnání, slovních hříček, přísloví a rčení. Vypravěč podává příběhy se zájmem a současně z nadhledu, vtipně je komentuje, občas uvádí i více verzí a průběžně se obrací ke čtenáři. Je to skoro opulentní oslava vypravěčského umění, u kterého se nelze nudit. Vtipné a přitom trochu strašidelné obrázky Cyrila Boudy sem padnou jak zadek na hrnec. Prostě nádherná knížka. P.S. Pozor, v některých knihovnách vedeno pod názvem "Započínají se Jihočeské pověsti...".