Jezovita Balbinus

Jezovita Balbinus https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518585/bmid_jezovita-balbinus-3Gb-518585.jpeg 4 5 3

Román o životě učence, literáta, kněze a pedagoga Bohuslava Balbína (1621–1688) propojuje realitu a fikci pokud možno tak, aby na sebe co nejtěsněji nasedaly, zároveň se snahou vylíčit dobové mravy a atmosféru tak věrně, jak jen s odstupem let lze. Sedmnácté století, dominované třicetiletou válkou, patřilo v našich zemích a přilehlé střední Evropě k nejhorším vůbec, srovnatelné snad jen s tím dvacátým. I Balbín v dobovém bludišti prospěchu a hrůzy kličkoval, jak se dalo. Dříve, než se stal idealizovanou, leč zaprášenu vycpaninou v obrozenecké almaře zasloužilých dědků, to byl člověk z masa a krve, také nadšený lovec a rybář, první český „skautský vůdce“ i jazykový národovec.... celý text

Přidat komentář

vlkcz
06.03.2024 4 z 5

Na román příliš zatížené akademickými odkazy a faktografií, na odbornou knihu zase dost domýšlení a fabulace. Možná tahle žánrová neukotvenost (jakkoliv byla zřejmě záměrem autora) mi brání dát plný počet.
Ale neznamená to, že bych se nebavil a nepoučil. Komárkův styl je lehký, takže i tuto "obrozeneckou" ikonu představuje s vtipem a skutečně z Balbína dělá člověka z masa a krve. A občasná srovnání jeho doby s dneškem prostě nemají chybu.
Takže asi 4,5*.

witiko
24.09.2023 5 z 5

Pozoruhodný a originální počin. Je to typická "komárkovina", což nemyslím nijak pejorativně, ale styl se prostě nezapře - velmi čtivé, chytré, vtipné, provokativní, intelektuálně (nebo spíš vědecky) až exhibicionistické, plné do široka se prostírajících souvislostí, ale i "nekorektních", byť trefných aktualizací a srovnání s dneškem, trošku ironicky cynické a v zájmu nadhledu skoro bez emocí. Ale hlavní postavu má autor bezpochyby rád, je mu (asi svojí nezařaditelností a mezioborovostí) blízká a přibližuje ji čtenářovi s patrnou dávkou empatie a porozumění. Také dobu dokáže podat v její specifičnosti a jinakosti opravdu bravurně. Když si zahraju na šťourala, jak autor zmiňuje v předmluvě, tak spíš než "román" je to barvité a čtivé vyprávění o jednom životě, který by bezpochyby vydal na román. To ale vůbec nevadí, podivuhodných historek a situací je zde vzhledem k Balbínově častému cestování a kontaktům plno a některé Komárkovy/Balbínovy úvahy (např. ta o rajském životě slimáků) jsou opravdu skvostné. Často jsem se i zasmál. V anotaci je zmíněno, že kniha "propojuje realitu a fikci pokud možno tak, aby na sebe co nejtěsněji nasedaly", což je zcela přesné, ale má to svoje pro i proti - např. to, že pokud nejste balbínovským odborníkem, málokdy dokážete spolehlivě rozpoznat, co je co, a autor nám to nikde, ani v závěru knihy, neprozradí. Což je třeba u docela zálibně líčených pikantních situací "sodomity" Balbína dost odvážné a nevím, jestli taková (možná pravděpodobná, ale přeci jen) fabulace už není za hranou. I když je pravda, že jinak by Komárkův románový Balbinus nebyl úplný, živý a podstatná část jeho osobnosti by se bez tohoto aspektu ztrácela ve tmě. Autor se chtěl vyhnout tomu, aby byla Balbínova osobnost jen papírová, což se mu rozhodně povedlo. Ukazuje jeho mimořádnost v mnoha ohledech, tvůrčím, lidském i dobovém. Dávám plný počet hvězdiček, opravdu mě to bavilo a zajímalo. Dovedl bych si představit takto "komárkovsky" zpracované i jiné osobnosti na pomezí vědy a kultury.


Felidae
05.08.2023 4 z 5

Knihy pana Komárka jsou vždy skvělé, netradiční životopis Balbína přesně zapadá do rámce. Historická kniha nikoli očima dějepisce, ale biologa, přináší čtenáři nevšední zážitky.